מזיקים בעגבניות

20 מחלות ומזיקים בעגבניות- כל מה שרציתם לדעת.

גיליתם שהעגבניות שלכם חולות אבל אתם לא יודעים באיזה מחלה או איך להתמודד איתה? כאן תוכלו למצוא את כל התשובות שחיפשתם.

ישנם מחלות רבות שעלולות להופיע בגידולי העגבניה וכדי לאפשר לכם ליהנות מהיבול כמו שצריך, ריכזנו עבורכם את המחלות, התסמינים ואת דרכי המניעה שלהם. חשוב לדעת שאת המחלות ניתן לחלק ל5 קבוצות שונות: מחלות עלים, מחלות נבילה, מחלות חיידקים, מחלות וירוס, ומחלות שונות אשר אינן נכנסות לאחת מהקטגוריות הקודמות. וכמובן יש את המזיקים

תוכן עניינים

מחלות עלים

אלו מחלות אשר רוב התסמינים שלהם יופיעו ויתקפו בעיקר את העלווה של הצמח, עם התפתחות המחלות הללו נוכל לזהות סדקים בעלוות הצמח ואף הן יוכלו להוביל לנשירת ולעיוות העלים ואפילו לפגיעה בגבעול ובפירות. 

למחלות האלו יש השפעה משמעותית על הגידול והתוצרת ולכן היכרות עם המחלות הללו וזיהוי מוקדם שלהם יעזרו בהתמודדות עימם ובצמצום הנזקים שעלולים לקרות. כמובן שכל דוגמה לתכשירים לטיפול דורשת התייעצות עם מומחה למקרה הספציפי. הנה המחלות הנכללות תחת קטגוריה זו: 

עובש עלים

המחלה נוהגת להופיע בתנאים של חום עם הרבה לחות (עשויה להופיע עקב כך יותר כאשר נגדל בחממות ביתיות), לכן העונה שבה המחלה הכי צפוייה להגיע היא בעונת הסתיו סביב חודשי אוקטובר- נובמבר. איך תדעו שזאת המחלה? במידה והיא אכן תתקוף את הגידולים שלכם, תוכלו להבחין בכתמים צהובים בחלקו העליון של העלה ובחלקו התחתון יופיעו בצבע אפור או חום בהיר. היא תוקפת תחילה את העלים התחתונים שיותר קל להגיע אליהם ואט אט מטפסת למעלה אל העלים העליונים. אז איך ניתן להימנע ממנה? ראשית נוריד את העלים הנגועים ונדאג לזרימת אוויר טובה יותר או אולי הצללה קלה. כדי להימנע ממחלה זו אפשר גם לנסות ולהשתמש בעיקר בתכשירים מניעתיים כמו בראבו או תכשירים סיסטמיים כמו קומודור.

עובש עלים בעגבניה

סטמפיליום

מחלה זו זקוקה ללחות גבוהה כדי להתפתח ובניגוד לרוב המחלות נוף היא יכולה גם להתקיים בתנאים של טמפרטורות גבוהות זו הסיבה שניתן לראות אותה הרבה גם בקיץ. היא מופצת בעיקר באמצעות טיפות מים או רוחות. לרוב המחלה מתפתחת על עלים צעירים אבל זה לא אומר שהיא לא יכולה להופיע גם על עלים בוגרים יותר. סטמפיליום בעודה אחת מהמחלות ההרסניות ביותר של העגבניות עשויה לגרום לנזק משמעותי, לכן יש לזהות אותה מוקדם ולטפל בהתאם.

איך ניתן לזהות את הסטמפיליום

תסמיני המחלה מוגבלים לרוב לעלים של הצמח ולכן יתרכזו שם, הם יכולים להופיע גם בחלקים אחרים אך הם לא יופיעו על הפרי. לרוב תוכלו לזהות את המחלה הזאת כאשר תראו כתמים בקוטר של 1-4 מ"מ בצורה עגולה, אליפטית או מלבנית כשהצבע שלהם יהיה בהיר במרכז וחום כהה עד שחור בצדדים, ויהיו מפוזרים בצורה אקראית על העלווה. בשלב מתקדם יותר יוכלו להופיע סדקים במקום אותם כתמים שהתייבשו. ואז יחלו להתחבר זה לזה ולגרום להצהבה של העלה ולבסוף מוות העלה ולנשירתו.

סטמפיליום

מניעה

אז איך בכל זאת תוכלו להימנע מה- סטמפיליום? בתור התחלה שימו לב שאתם מגדלים זנים בעלי כושר התנגדות למחלה זו ככל שניתן. לאחר מכן תוכלו לנסות להימנע משימוש במתזים (כמו שאמרנו קודם מופצת באמצעות טיפות מים ורוח), נסו להפחית את הלחות באמצעות חיפוי קרקע ואוורור החממה מה גם שיכול להיות יעיל למחלות נוספות ודרך אחרונה היא שימוש בתכשירי הדברה כמו מנקוזב ובראבו. 

חלפת (אלטרנריה)

אלטרנריה או חלפת היא מחלה אשר זקוקה לחום ולחות מופיעה לרוב בטמפרטורות אשר נעות בין 25-28 מעלות צלזיוס, לכן העונות בהם היא נוהגת להופיע הן הסתיו והאביב. איך נוכל לזהות אותה? כאשר המחלה מכה היא מופיעה בעיקר בעלי הצמח הבוגרים, היא מופיעה בצורת כתמים חומים כהים כאשר בתוכם יש טבעות בקוטר משתנה בצבעי אפור או שחור. אך היא עשויה להגיע גם לגבעולים ולפירות. היא מחלה שמתפתחת לאט ובעיקר מאופיינת בגדילה והתפשטות אותם כתמים על העלווה עד למצב שאותו עלה נושר ובכך פוגע משמעותית בשתיל.

חלפת על העגבנייה עצמה
חלפת בעלי עגבנייה

מניעה

גורם להגברת המחלה יכול להיות פציעה של עלים בעקבות סופות חול או מזיקים. לכן גידול עגבניות בחממה לרוב מונע אותה. הדרך למנוע מחלה זו היא על ידי מניעה או הדברה של מזיקים שעלולים לפגוע ולפצוע את העלים, הסרה של העלים הנגועים תעזור גם היא, רק שימו לב שאתם מרחיקים אותם מהחממה. ובאמצעות הדברה כימית (מנקוזב ובראבו לדוגמא).

קימחון

המחלה מתפתחת בתנאים של חום ולחות בינונית מה שאומר שהיא צפוייה להופיע בעיקר בין הקיץ לסתיו. המחלה מתפשטת על ידי נבגים הנישאים ברוח, בזרמי אוויר או על ידי פועלים.

תסמינים של מחלה זו היא הופעה של כתמים צהובים או לבנים בצידם העליון או התחתון של עלי העגבניה. עלים נגועים בצורה חריפה מתים אבל רק במקרים נדירים נושרים. בסופו של דבר יופיעו נקודות של רקמה נקרוטית (מתה) כאשר הן מוקפת בהילה צהובה בתוך הכתמים.

מחלת קימחון בעגבניות

מניעת קימחון בעגבניה

על מנת למנוע את מחלת הקימחון יש לתפוס אותה בשלב מוקדם. בתור התחלה יש להסיר את כל העלים הנגועים, לאחר מכן קיימים מספר רב של תכשירים שיוכלו לעזור על ידי ריסוס באופן סדיר. חשוב לדעת שישנם קבוצות שונות של תכשירים וכדי להימנע מהיווצרות של עמידות למחלה יש לעשות החלפה ביניהם. עוד חשוב לדעת שמתן התכשיר דרך הטמעה ולא ריסוס אפקטיבית יותר. אנא הקפידו לקרוא את הוראות השימוש לפני השימוש בתכשירים השונים.

כימשון

כימשון היא מחלה שנגרמת בעקבות טפיל דמוי פטריה. במקרי פגיעות קשות של המחלה היא גורמת לריקבון של הפירות והפקעת דבר אשר עלול לגרום להפחתה משמעותית ביבול ובאיכות התוצר.  היא מתפתחת בטמפרטורות הנעות בין 15 ל 25 מעלות צלזיוס וזקוקה ללחות גבוהה, לכן נפוצה לרוב בסתיו ובחורף.

תסמינים

איך נוכל לזהות אותה? בעזרת הופעת כתמים חומים אשר מוקפים בהילה ירוקה- אפורה על העלווה. בחלקי הגבעולים והפטוטרות יופיעו כתמים חומים כהים ומאורכים. על העגבנייה יופיעו כתמי ריקבון מוצק בצבע ירוק- חום עם טקסטורה מחוספסת. בצידו התחתון של העלה נוכל לזהות מעין מעטה צמרירי. המחלה מתחילה בעלים ומתקדמת אל הגבעול עד אשר היא גורמת לחיגורו ובסופו של דבר לתמותת הצמח.

כימשון בעגבניות
כימשון בעלי עגבנייה

מניעה

כיצד ניתן לטפל בכימשון? הטיפול במחלה מתחלק ל2 שלבים: הראשון מתייחס לטיפול מקדים אשר דורש אוורור ובקרת לחות בבתי הגידול, מפני שהטפיל זקוק לחות על מנת להתפשט. ודורש ריסוס מניעה פעם בשבוע עד עשרה ימים בתכשירים אשר יפחיתו את הסיכוי להתפרצות. (כגון מנקוזב, בראבו ועוד)

השלב השני מתייחס לחלק שבו המחלה התגלתה ועל כן נדרשים שני פעולות הראשונה היא סניטציה- הוצאה והשמדה של כל החלקים והשאריות של הצמחים שהיו נגועים במחלה, דבר שיעזור בעצירתה. והדבר השני הוא הדברה כימית , כאשר מגיעים לשלב זה חשוב לשים לב לא להשתמש יותר מידי באותו תכשיר כדי למנוע מצד של פיתוח עמידות למחלה.

מחלות נבילה

מחלות נבילה הן מחלות המאופיינות בריקבון הצמחים והתמוטטותם, דבר הגורם נזק רב ליבול, לכן יש לזהות זאת בהקדם על מנת לתת את הטיפול הראוי.

עובש אפור (בוטריטיס)

בוטריטיס היא פטרייה הזקוקה למים עומדים בשביל לחדור אל הצמח ולכן היא מתפתחת בעיקר בחורף, בלחות גבוהה יחסית של 95% , במזג אויר קר יחסית, מעונן ולח וההדבקה מתפשטת באמצעות רוח וגשם. היא מופיעה בכל צורות הגידול מחממה ביתית ועד שטחים פתוחים אך תנאים אקלימיים שנוצרים בחממות ובתי רשת בגלל שתילה צפופה ותנאי אוורור לקויים עלולים להיות תנאים אידיאליים להתפתחותה.

תסמינים

הפטרייה מעדיפה לחדור דרך פצעים בצמח ולכן לרוב נראה אותה על הגבעולים באזורי חיתוך או באזורים בהם יש סדקים. תוקפת את הצמח והפרי גם לאחר שנקטף. פטריית הבוטריטיס מופיעה כפלומה בצבע אפור חום, עלולה לתקוף את הפרי ולגרום להופעת כתמים שחורים קטנים שמוקפים בהילה לבנה (בפרי ירוק) וצהובה (בפרי אדום). ככל שהמחלה מתקדמת היא גורמת לחיגור הגבעול ובכך לנבילה של הצמח.

בוטריטיס בעגבניה

מניעה

הקפדה על אוורור תקין ומרווחים בין הצמחים, חיפוי קרקע ביריעות פלסטיק יעזור להפחית את הלחות ובכך את התפתחות המחלה. כאשר מסירים עלים לשים לב שהחתך נשאר נקי וקרוב כמה שיותר לגבעול כדי למזער את אפשרויות החדירה של המחלה לצמח. ויש לתת ריסוס מונע אך בשלב מוקדם עוד לפני הופעת המחלה עצמה תוך שימוש בתכשירים שונים וברוטציה.

ריקבון כתר העגבניה

מדובר במחלה אשר גורמת לנבילה של השתיל. היא מתפתחת בטמפרטורות נמוכות – בינוניות. היא מאופיינת תחילה במראה השתיל כאילו הוא צמא וככל שהיא הולכת ומתקדמת העלווה מתבהרת ונובלת. הגבעול של הצמח מתייבש ונהיה חלול מבפנים. במידה ותחתכו את הגבעול תוכלו לראות שליבת הצמח שהיא יבשה ובצבע לבן. במידה ותבדקו את צוואר שורש הצמח תוכלו לראות שקיים שם ריקבון יבש בצבע חום כן גם תוכלו לראות שצינורות ההובלה והשורשים גם הם הפכו חומים. 

ריקבון כתר

מניעה

על מנת לטפל במחלה יש לעשות שימוש בתכשיר דלסן/בויסן שיכולו לעזור להאט את קצב ההתפשטות של המחלה.

מחלות חיידקים

כשמן כן הם מחלות שנגרמות עקב חיידקים אשר תוקפים את הגידולים השונים.

נמק הליבה

היא מופיעה בלילות קרים, וכאשר יש מצב של עודף חנקן. החיידקים חודרים אל הצמח דרך פצעים, קיטום ופתחים שונים ודרך אלו מתקדמים לאט לאט בתוכו. היא מופיעה ככתמים בצבע חום על הגבעול קרוב למקום ממנו היא הצליחה לחדור אל השתיל. במידה ונחתוך את הגבעול נוכל לראות את הנמק בליבה ולא בצינורות ההובלה.מאופיינת בריקבון רך ורטוב עם ריח רע. לעיתים הצמח עשוי להיראות לנו כאילו לא קרה לא כלום אבל ככל שהזמן יחלוף והמחלה תתפשט ותתפתח הוא יחל להצהיב ולנבול.

נמק הליבה

מניעה

תכשיר נחושת יכול לתרום להאטת קצב התפתחות המחלה. אך הפתרון הוא לבצע סניטציה כימית- לקטול את הגידולים הקודמים עם מתאם סודיום במינון של 12-41 ליטר. יש לעקור ולהעיף מהחממה את כל שאריות הגידולים ולא להשאיר זכר להם לא עלים , שורשים, פירות, כלום. יש להשקות את הקרקע להביא את השטח לנביטה ואז לרסס בקוטל עשים וזאת מהסיבה הפשוטה שהמחלה שורדת גם בעשבים רעים. לאחר מכן יש לחטא את הקרקע ולהקפיד על מחזור זרעים נאות  ועל הוספה של קומפוסט (סביב 2 קוב) פעם בשנתיים מה שיכול לעזור בהתמודדות עם נגעים שונים ולמנוע את ההתבססות שלהם בשטח.

כיב חיידקי

הגורם למחלה זו היא חיידק אשר מתפשט במערכת העצה ועל ידי כך פוגע בצמח כולו. המחלה פעילה בעיקר בחודשי הקיץ והיא מתפשטת על ידי העובדים בתנאים של רטיבות. היא מוגדרת על ידי השירותים להגנת הצומח כמחלת הסגר, מפני שישנו פחד שבמידה והיא תתפרץ ולא יצליחו לעצור אותה תהיה תמותה מרובה של גידולים שתגרור נזק כלכלי כבד למשק. החיידק עשוי להישאר על חלקי ציוד ומבנים למשך כשנה ועל הקרקע לתקופה של 1-4 שנים.

איך נזהה את הכיב החיידקי

היא מאופיינת תחילה בהיווצרות פסים חומים לאורך הגבעול, לאחר מכן הפסים תבקעים וכתוצאה מכך נוצר ריקבון בליבה ובמערכת ההובלה. העלים מתייבשים ( חצי עלה נובל וחצי אחר נשאר במצב תקין למשך זמן נוסף) פירות שנגועים במחלה מאופיינים בכתמים קטנים בצבע כהה אשר מוקפים בהילה. ואט אט הצמח כולו נובל.

כי חיידקי בעגבנייה

מניעה

הדרך היחידה להתמודד נגד המחלה הזו היא לחטא את הקרקע והחממה בפורמלין (פורדור 37)

ולא ידוע על תכשירים אחרים הקיימים להתמודדות עם המחלה.

למה כדאי לרכוש חממה ביתית אצלנו

טבעלו שמה לעצמה מטרה להיות החברה המובילה בתחום הגידולים בחממות ביתיות. אנו רואים בגידול יבול באופן עצמאי כמטרה חשובה לאנושות. היכולת לגדל את האוכל שאתם אוכלים נראה לנו חשובה מאין כמוהה.
לכן אנו עומלים על הקמת קהילה גדולה ורחבה בה כל המידע על גידול בחממות ביתיות יהיה זמין ונוח. נערוך ניסויים ונעדכן מהשטח. רוצים להיות חלק מהמשפחה? 

מחלות וירוס

מחלת וירוס כתמי נבילת העגבניה

מועבר ע”י תריפסים (חרקים קטנים בעלי כנפיים) אשר נושאים אותו בגופם ומועברים מצמח לצמח. התסמינים שונים מגידול לגידול אך ברוב הגידולים ישנם תסמינים של עיכוב הגדילה, הופעה של כתמים בצורת טבעת על הפרי וכתמי נמק על העלים. 

גורם לכתמים על העלים והפירות ולנבילת הצמח. יש לסלק ולהשמיד צמחים נגועים

מניעה

עיקר תהליך המניעה מתמקד בהתמודדות עם החרקים / מזיקים וניסיון מניעה של התמקמותם בשטחי הגידול. 

יש להשמיד כל שריד שנשאר מהגידולים עם סיום הקטיף ולבצע טיפול בעשבייה בשטח ובשטחים הצמודים אליו. במהלך העונה במידה וזוהו צמחים נגועים יש להשמידם מידית. כדי להפחית (לא למנוע) את החדירה ניתן להתקין יריעות גג בולעות UV (החממות הביתיות שאנחנו משווקים עם בולעות UV ברמה גבוהה מאוד) , רשתות ודלתות כפולות. ניתן גם לשים מלכודת על מנת לבצע בקרה. ולבסוף על מנת לטפל יש צורך בשימוש בהדברה ובשביל זה קיימים סוגים שונים של תכשירים שיעשו את העבודה בשבילכם.

וירוס צהבון אמיר בעגבניה

המדובר על הוירוס הקטלני ביותר בעולם לעגבניות אשר מעובר על ידי הבוגרים של כנימת עש הטבק, סוג של חרק שנפוץ מאוד בתקופות האביב והקיץ, המודבק בוירוס בזמן האכילה שלו, לאחר 24 שעות מרגע שהוירוס התמקם בתוכו (ברוק שלו) החרק מתחיל להיות מדבק במשך כשבועיים (כאשר עם כל אכילה של צמח נגוע התקופה מתארכת בהתאם).

תסמינים

נוכל לשים לב שהצמח יספק בצורה משמעותית פחות פירות מרגע ההדבקה, כאשר הפירות שכבר גדלו לא יהיו נגועים ולא יושפעו מהמחלה. המחלה תגרום לעיכוב הצמיחה, להצהבה ולעיוות העלים. העלים שנפגעו יכולים להיראות מסולסלים ונוכל לראות גם נשירה של פרחי הצמח. המחלה תגרום לאובדן של יבול רב.

וירוס צהבון אמיר בעגבניה

מניעה

ההתמודדות היעילה ביותר עם המחלה היא בבחירה של זנים לגידול בעלי עמידות גבוהה כמו נופר, איקרה וטורי. לאחר מכן יש לדאוג למנוע חדירה של העש לחממות ע"י התקנה של דלתות כפולות וכיסוי הגידולים ברשתות מותאמות. דרך נוספת היא לפרוס יריעות צהובות על הקרקע. ולבסוף לבצע הדברה רק יש לשים לב גם כאן לבצע החלפה בין קבוצות שונות של תכשירים כדי לא לעזור לפתח עמידות של הוירוס אליהם.

שונות

בקבוצה זו נכנסות כל המחלות בעגבנייה אשר אינם משתייכת לקבוצות הקודמות. 

נמטודות עפצים

נמטודות אלו בעצם תולעים טפיליות אשר יוצרות עפצים (מדובר בגידול של רקמות הצמח מסביב לביצה של התולעת כדי שיהיה להם מקום להתפתח) אותם תולעים פוגעות בשורשים של הצמח וגורמות לנזקים רבים ביניהם הפחתה ביבול ופגיעה כלכלית. כיצד ניתן לזהות? צמחים שנפגעו יתחילו להציג סימנים של עיכוב בגדילה, תוך כדי התבהרות צבעי הקודקודים עד כדי כך שיראו סימנים של צמא ותופעות חסר עד כדי נבילת הצמח. הנמטודות מזריקות רעל לצמחים מה שיוצר שיבוש בקליטת מים ומינרלים גם כשאין מחסור בכך.

במידה ונבחן את השורשים נוכל לזהות עפצים רבים.

נמטודות על שורש של עגבנייה

מניעה

כדי למנוע את המחלה ראשית יש לבחור זן עם עמידות גבוהה יותר. תוך כדי מתן דגש להתנהלות נכונה לכל אורך תקופת הגידול מהתקופה המקדימה לשתילה ועד לקטיף.

לפני שתילת הצמחים

במידה וכבר נחשפת לנמטודות בעונה שעברה יש לבצע חיטוי קרקע באמצעות תכשירים המיועדים למחלה זו. חיטוי יעיל מרגע הביצוע לתקופה של בין 3-5 חודשים. דבר נוסף שיוכל לעזור הוא יצירת מערכת השקיה בהתזה זאת מפני שהשקייה בטפטוף מספקת את התנאים המתאימים ביותר להתרבות של הנמטודות במהלך השתילה יש להימנע מלשתול בקרקע מזוהמת.

במהלך העונה ובסיומה

במהלך העונה יש להשתמש בתכשירי הדברה במידה ומופיעות נמטודות כגון טרוויגו שמבוסס על אבמקטין. בתום העונה יש לבצע סניטציה כלומר להשמיד את כל שרידי הצמח וטיפול בעשבייה גם בשטחי הגידול וגם בשטחים שצמודים לו.

מחסורי דישון והזנה

קיימים כל כך הרבה סוגים של מחסורים לצמח וכל אחד מהם בא לידי ביטוי בדרך שונה לחלוטין, לדוגמה מחסור בברזל ומנגן יכול להתבטא בהתבהרות והצמח ובמידה ולא יטופל יחלו להופיע כתמים נקרטויים (מתים) במקרים אלו כדי לעקוב ולשים לב אם מדובר בתסמינים שמופיעים על צמחים בודדים או על שטח שלם וזאת מפני שבמידה ומדובר בצמחים בודדים קיים החש שאלו בעצם נמטודות) בכל מקרה אם אתם לא בטוחים כדי להתייעץ עם מומחה.

לפניכם רשימה שפרסם משרד החקלאות באחד מהמדריכים שלו על גידול עגבניות

 

תפקיד יסודות ההזנה בגידול עגבניות

נזקי קור

רוב הצמחים אינם אוהבים קור ועגבניות בפרט לכן הימצאותם של שתילים אולו בטמפרטורות כה נמוכות עשויה לגרום לפצעים ואף למוות השתיל. חשיפה ממושכת לטמפרטורה נמוכה מ-5 מעלות תגרום לצריבות בעלווה והתייבשות העלים. והדרך היחידה לטפל בכך היא ליצור לה סביבת גידול מתאימה כדוגמת חממה אשר תאפשר לכם שליטה בתנאים ותספק לעגבניה את הטמפרטורות הנכונות לגדילה וצמיחה אופטימלית.

נזקי מווסתי צמיחה

כאשר משתמשים במווסתי צמיחה יש לשים לב שנעשה שימוש בכמויות הנכונות במידה ולא אותם מווסתים עשויים לגרום לעיוותים בצמחים. סימפטומים אשר יהיו דומים בנראות שלהם לנזקים אשר מתבצעים על ידי קוטלי עשביה. לכן הדרך היחידה לטפל במצב כזה היא רק לפני השימוש וזאת על ידי קריאת הוראות השימוש ומתן אקסטרא תשומת לב לכמויות.

מזיקים

אז גם בעיית מזיקים בעגבניות היא בעיה נפוצה ורחבה ועל כן ניסינו לרכז פה גם את כל אותם המזיקים שהצלחנו למצוא באופן מסודר ולתת לכם את כל התשובות שחיפשתם לאיך לזהות ואיך להתמודד.

אקריות

אחד מהמזיקים הכי נפוצים בכל העולם הם האקריות, חלק ממערכת של בעלי חיים חברי חוליות שגופם עשוי מפרקים והם עוטים שלד חיצוני כמו עכבישים. ישנם סוגים שונים של אקריות וכל סוג פועל ומעדיף תנאים שונים כגון בתי גידול שונים, תנאי מזג אויר אחרים, ישנם אפילו סוגי אקריות שחיים כטפילים על בעלי חיים אחרים לדוגמא קרציות. בשביל להתמודד עם מזיק מסוג זה צריך להקפיד על ניטור באופן קבוע של השטח. הטיפול יעשה באמצעות מועילים שהם האויב הטבעי של האקריות.

אקריות חלודה

אקרית חלודה היא אחד מהזנים הרבים של אקריות והוא מאוד נפוץ בצמח העגבניה, היא אקרית מאוד קטנה ולכן קשה להבחין בה, ניתן לזהות אותה לפי הנזק שהיא גורמת לצמחים שהמראה שלו הוא מיוחד ביותר. אקרית החלודה פעילה ואוהבת אקלים חם והיא לא שורדת במזג אוויר קר ולחות .

אקריות החלודה
מה הנזקים שהאקריות החלודה עושות?

המראה הייחודי של הנזקים שהיא גורמת על הצמחים מתבטא בשינוי צבעם של העלים והגבעולים של הצמח לברונזה, היא גורמת לנזקים גם בפירות: הפירות מתחילים להצהיב, או להחליד. במקרים קשים היא יכולה לגרום להתייבשות של עלוות הצמח ולנבילתו.

אקריות אדומות (אקריות הקורים)

האקרית האדומה היא זן נוסף של אקריות אשר אוהבת טמפרטורות גבוהות ומזג אוויר יבש וחם. לכן ברגע שהטמפרטורות עולות נוכל לראות גדילה של כמות הביצים, שברגע שגדלה כמות הלחות, הולכת ופוחתת. הנקבות של האקרית טוות קורים על העלווה כדי להגן על הביצים. הן פוצעות את הרקמה של הצמח בחלק התחתון של העלים, ומוצצות את את הלשד (נוזל המובל בתאי עצה) שלו.

אקריות אדומות, אקריות הקורים
אקריות צילום מקרוב
מה הנזקים שהאקריות האודומות עושות?

כאשר האקריות מתחילות לפגוע בצמח נוכל לזהות הצהבה של הגידולים, סימני התייבשות, הגידולים יפסיקו את צמיחתם, ותהיה פגיעה בכמות היבול של הצמח ובאיכותו, ובמקרים קשים במיוחד הצמח פשוט ימות.

אז איך מתמודדים עם האקריות?

האופציה הכי טובה להתמודדות עם האקריות היא לזהות אותם מוקדם, ובכך יהיה לנו הסיכוי להתגונן מולם. אז איך עושים את זה? לפני הכל יש לשים לב לבדוק כל שתיל המגיע לשטח שהוא נקי ואינו מכיל עליו את המזיק. לאחר מכן יש לבצע ניטור של השטח על בסיס קבוע, יש לשים לב להתמקדות באזורי השוליים ובאזורים מלאי אבק. ולבסוף במידה וזיהינו אזור נגוע יש לתחום אותו ולטפל בו באופן מיידי, המתנה עם הטיפול תגרום להתפשטות בלתי נשלטת של המזיק.

הדברה ביולוגית

הדרך הטובה ביותר להיפטר מהמזיק היא על ידי הדברה ביולוגית כלומר להגביר את האויבים הטבעיים שלו בשטח, אותם אויבים הם גם בעלי חיים ממשפחת פרוקי הרגליים, לדוגמא האקרית הטורפת היא האויב הטבעי של האקרית האדומה. בעזרת פיזור נכון שלה על הצמחים היא יכולה להביא לצמצום הנזק תוך ימים בודדים. כמובן שניתן לשלב גם תכשירים כימיים לשם הדברת המזיק אך יש לשים לב שגם האקרית המשמשת כאויב טבעי רגישה אליהם ולכן כדי להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני הביצוע על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר.

תוכלו למצוא את אקרית הפרסימיליס למכירה

טוטה אבסולוטה

מדובר בסוג של עש אשר שמו בעברית הוא עש מנהרות העגבניה, מתמקם בעיקר בצמחי העגבנייה אבל יכול להימצא בעוד צמחים ממשפחת הסולניים. הוא מסוגל להתרבות בצורה מפחידה ביותר, כל נקבה מטילה סביב 300 ביצים ותוך שנה עלולים להתפתח בין 10-12 דורות של אותו עש. הוא יוצר מנהרות על עלוות הצמח וגם חודר לגבעול ולפרי. ועלול לגרום להרס מוחלט של היבול בכל שלב. המזיק זקוק למינימום של 4 מעלות צלזיום כדי לפעול. צבעם של הזחלים הבוגרים הוא חום אפרפר וגודלם 5-7 מ"מ, הזחלים אשר רק בקעו מאופיינים בצהוב או ירוק ואורכם 0.5 מ"מ ולאחר שגדלו קצת צבעם הופך לירוק כהה עם פס כהה סביב הראש.

אש טוטה אבסולוטה
טוטה אבסולוטה בתוך עגבנייה

נזקים בעקבות העש טוטה אבסולוטה

כאשר המזיק (בכל שלב שהוא) אוכל את הצמח הוא יוצר פצעים המופיעים בכל חלקיו. טוטה אבסולוטה יוצר מנהרות ותעלות בעלוות הצמח וגם בגבעולים ובפירות. הוא חודר לצמח לרוב דרך עוקץ העגבנייה (אותם עלים המחברים את העגבניה לשתיל) ובכך מקשה על זיהוי. הוא ניזון מ רקמת המזופיל (אחראית על הפוטוסינתזה של הצמח) של העלה ובכך פוגע בפעילות פוטוסינטזית של הגידולים ובעקבות כך גורם להפחתת היבול. העש גורם לפגיעה בהתפתחות של הצמח ועצם היותו נובר בפירות גורם לייצור זיהום אשר מביא לריקבון.

טוטה אבסולוטה על עלה
טוטה אבסולוטה חופרת מנהרה

מניעה

כדי למנוע את התפתחות אוכלוסיית הטוטה אבסולוטה בשטחי הגידול ולמנוע נגיעות של הצמחים בה יש לעשות מספר דברים: 

דבר ראשון שכדאי לדעת הוא שצמחים אשר גדלים בשטח פתוח חשופים יותר למזיק זה אך במידה ומחליטים לגדל בחממה יש לדאוג לאיטום מוחלט על ידי פרישה של רשתות מתאימות לגודל המזיק כי אחרת עלולה להיווצר חדירה ופגיעה ממש קשה בגידולים.

 

שלב ראשון

כמובן שהדרך הטובה ביותר היא זיהוי מוקדם ולכן שימו לב שאתם בודקים את השטח על בסיס קבוע, וודאו שהשטח וסביבתו נקיים וזרקו כל שארית של צמחי העגבניות או של צמחים סולניים אחרים כדי לא ליצור משיכה של אותו מזיק. 

שלב שני

במידה וזיהיתם הופעה של מזיק זה השתמשו בהדברה ביולוגית על ידי אויבו הטבעי של הטוטה, הרכנף הטורף שמעולה בהדברת מזיק זה ואף מותאם לגידולי העגבניה. 

אופציה נוספת היא שימוש במלכודות פרומונים אשר יעילות בלכידה המונית של המזיק. קיימת אולי אפשרות לשילוב בין השניים אך יש להתייעץ עם מומחה לפני.

שלב שלישי

דבר אחרון וחשוב לא פחות שימו לב שאתם יוצרים מרווח של 6 שבועות לפחות בין מחזורי הגידול השונים כדי להימנע מהמצב בו המזיק יעבור בין העונות השונות.

כנימת עש הטבק 13:20

מדובר על מזיק שיש לו פונדקאים רבים אשר אחד מהם הוא צמח העגבניה. זהו בעצם חרק ממש קטן הנפוץ באזורים רבים בארץ בתקופת יולי עד סוף אוקטובר. זהו מזיק שפוגע בצמח וצמיחתו על ידי מציצת לשד הצמח, והזנתו מצינורות השיפה (אותם צינורות שמובילים סוכרים שנוצרו במהלך הפוטוסינתזה)  ובמקרה קיצוני להוביל למוות הגידולים. הכנימות בעת מציצתם את הצמח מחדירות רעלנים שמסייעים לפגיעה בו, ובנוסף לנזקים הישירים של הכנימה היא גם מספקת תנאים טובים למשיכת וירוסים שונים. 

איך נראת כנימת עש הטבק?

חרק בוגר הוא בצבע צהוב בהיר כאשר אורכו בין 0.9 – 1.2 מ"מ והוא בעל כנפיים לבנות, הנקבות גדולות יותר מהזכרים. הכנימות מתמקמות בחלקו התחתון של העלים לרוב. הביצים הן קטנות מאוד המזכירות בצורתן אגס.  הכנימות יכולות להשלים בשנה בין 8 ל12 דורות בשנה. שלכם ובכך להבטיח לכם חוויית גידול מהנה ומפרה.

כנימת עש הטבק על עלה
עש הטבק

איך מזהים את עש הטבק?

נוכל להבחין בכתמים על העלים שנוצרו עקב ההזנ של אותם כנימות. בנוסף נבחין בהסתלסלות העלווה, בכיסוי "קשקשי" בצבעים של לבן וצהוב". נוכל לראות גם הבשלה לא אחידה של הפירות. הכנימות מפרישות נוזל סוכרי בשם "טל דבש" שיוצר שכבה שחורה של קרום (פייחת) שמספקת מצע להתפתחות פטריות שונות.

מניעה

כדי להתמודד עם הכנימות הללו ניתן לעשות זאת בשתי דרכים עיקריות הראשונה היא שימוש במוצרי הדברה כימיים והשנייה בחומרי הדברה אורגניים, לצורך העניין כל מוצר נגד מזיקים יוכל לעזור לפתרון הבעיה. יש לרסס מעט על העלווה משני צידיה ועל המצע, ולאחר 4 ימים עד שבוע לחזור על הפעולה. שימו לב בזמן פריחה עד לקטיף להשתמש רק בחומרים אורגניים. לרוב לאחר הפעם השנייה התופעה אמורה להיעלם.

תריפס קליפורני

מדובר בחרק קטן בעל גוף צר באורך 1.2 מ"מ, בצבע ירוק- צהוב בגוון חום ושקוף. הנקבה כהה וגדולה יותר מהזכר. מתפתח בעיקר בעונות המעבר (אביב וסתיו) אך קיים גם בחורף בגידולים חסויים. 

הוא מוצץ ומגרד את הצמח ובכך פוגע בכלורופיל, דבר נוסף הוא גרימה  להצהבה של העלווה ולעיתים עד כדי התייבשות ונשירה. נוכל לראות עיכוב בצמיחת הקודקודים ועיוות צורתם. נוכל לראות מעין שבילים אפרפרים שנשארו יקב פגיעת התרפיסטים בפיגמנטים של הצבע. 

תריפס קליפורני מקירוב

כדי למנוע ולמגר את התופעה ישנם מספר דרכים: הדרך הראשונה היא באמצעות תכשירי הדברה שונים (כגון ורטימק) דרך נוספת היא שניתן לפזר על האדמה ולרסס את הצמח עצמו בקינמון שנמצא שמועיל למניעתו. בנוסף לכל אלו טיפול באקריות יכול להיות יעיל גם הוא. מעבר לכך מומלץ לעשות שימוש במלכודות דבק על מנת לנטר את השטח.

מנהרנים

מדובר במזיק שהוא סוג של זבוב כאשר משך חייו הם כ19 ימים. הזבוב מזיק לגידולים על ידי יצירת מנהרות בעלוות הצמח. המזיק מתפתח בטמפרטורה של 25 מעלות צלזיוס ומעלה (למרות שקיים סוג של מנהרן המתקיים בטמפרטורות נמוכות יותר), כאשר בטמפרטורות גבוהות מ40 מעלות צלזיוס ונמוכות מ4 מעלות הזבוב אינו מסוגל להתפתח ואפילו יכולות להיקטל.

איך נראים המנהרנים?

גודלה של הביצה היא 1 מ"מ ורוחבה 0.2 מ"מ כאשר צבעה בין לבן לשקוף, לרוב לא ניתן יהיה לראות את הביצה אך ניתן לראות סימני דקירות על העלים שבחלק מהמקרים משמשות למיקום הביצים.

הרימה היא בגודל 2מ"מ וצבעה צהבהב. 

ולבסוף הזבוב הבוגר גודלו הוא בין 2-4 מ"מ בעל ראש צהוב, ועיניים אדומות כאשר סביבם קיימת הילה צהובה. בנוסף לזבוב יש רגליים צהובות גחון וגב אפורים ושני כתמים בצבע צהוב מתחת לכנפיו.

מנהרנים בעגבניות

מה הנזק שהמנהרנים עושים?

רוב הנזק הישיר נגרם כתוצאה מהזנת הרימות ומתבטא באותם מנהרות ודקירות הזנה והטלה, הזבוב אינו פוגע בפירות אך לפגיעתו בצמח יש השפעה על איכות המוצר. הוא גם עלול לגרום להגברת התחלואה של פטריות שונות כגון החלפת.

מניעה

ישנם 3 סוגי הדברה הניתנים לשימוש על מנת להיפטר ממזיק זה :

הדברה כימית

קיימים מספר רחב של תכשירים לשימוש מסוג זה רק הקפידו להתייעץ עם מומחה לפני, ולהקפיד על מרווח ימים שנדרש לפני קטיף.

הדברה קולטוריאלית

בעצם מדובר בטיפול מניעתי הכולל תחילה הקפדה על כניסות מסודרות כפולות ואיטום איכותי של החממות. לאחר מכן טיפול בכל העשבים הרעים בסביבת הגידולים וניקוי השטח וחיטויו לפני השתילה, ניסיון לשתול בתקופה טיפה יותר קרה יתקבל בברכה. ולבסוף העדפה של השקיה בטפטוף מאשר המטרה ושימוש במדבקות כדי ללכוד בוגרים.

הדברה ביולוגית

הדרך כמובן שאותה אנו הכי אוהבים היא התמודדות עם המזיק בדרכים טבעיות וזה נעשה על ידי הבאת האויב הטבעי שלו אל הזירה שהוא הצרעה הטפילית שמשווקת על ידי תעשיות ביו- בי. במידה ומדובר ניקיון מוחלט של המוצר (לצורך ייצוא לדוגמה) קשה להתבסס על הדברה מסוג זה למרות יעילותה. 

סיכום מזיקים ומחלות בעגבניה

מקווים שסיפקנו לכם את התשובות לכל השאלות שהיו לכם בעניין המחלות והמזיקים, זכרו כאשר זה נוגע לשימוש בתכשירי הדברה שונים אנו ממליצים להתייעץ עם מומחים על מנת לקבל את המענה הנכון ביותר עבור המקרה הספציפי שלכם. וככל שהדבר נוגע בטיפול במחלה או מזיק הדרך הטובה ביותר היא למנוע אותה לפני שהיא החלה דבר הדורש מתן תנאים מתאימים וסיפוק סביבה מתאימה שתספק הגנה כמו חממות ביתיות.

כתבות נוספות

חממה טיפולית

חממה טיפולית

מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק.

איזה קומפוסטר מומלץ לרכוש?

קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ

שתפו

גלילה לראש העמוד
מנעול פתוח
כיף שחזרת
דילוג לתוכן