30 שתילי ירקות לגידול בחממה

30 שתילי ירקות שאפשר לגדל בחממה ביתית

לפני מספר חודשים עבדתי בחווה מדהימה. בחווה היו שתי חממות ביתיות קטנות ובהם גדלו ירקות.
מיד כשראיתי את החממות שאלתי את עצמי מה אני הייתי מגדל בהם אילו הם היו שלי?
השאלה הבאה שישר קפצה לראשי הייתה איזה ירקות בכלל אפשר וכדאי לגדל בחממה? 

בגדול, אפשר לגדל בחממה הכל

חממה מאפשרת לייצר מערכת אקולוגית קטנה ולשלוט בה. בעזרת מערכות ויסות טמפרטורה, נפתחות אפשרויות רחבות של מה אפשר לגדל וכמה זמן לאורך השנה אפשר לגדל את אותו הצמח.
ובכל זאת צריך ללמוד כל צמח לגופו, מה שבטוח –  זה כיף לא נורמלי 

אז אם יש לך חממה ביתית ואתה תוהה מה אפשר לגדל בה… 

לפניכם רשימה של 30 שתילים שאפשר לגדל בחממה - בואו נתחיל

עגבניות

עגבניות ממש אוהבות חום (6 שעות מינימום) ואני ממש אוהב אותם , זהו הירק שאני משתמש בו הכי הרבה בבית ואף פעם אין ממנו מספיק. הן מושלמות לגידול בחממות ביתיות כל השנה ויש המון זנים וסוגים .
עגבניות שייכות למשפחת הסולניים, את העגבניות נשקה קרוב לגזע ולא על העלים בכדי למנוע מחלות

מחוץ לחממה נשתול כשהאדמה מתחממת, בדרך כלל מאמצע מרץ ועד יוני

 

מומלץ להדלות את העגבניות בעזרת חוטים הקשורים מלמעלה ומאפשרים לקשור את הצמח לאורכו.
רק וודאו להשקות אותם יותר בגלל החום העודף שהם ימצאו בחממה.
כמו כן, עדיף לא לשתול אותם קרוב לפלפלים 

רוצים לדעת עוד.. כתבנו כתבה שלמה על גידול עגבניות בחממה

 

גידול עגבניות בחממה

מלפפונים

מי לא אוהב מלפפונים! הם ירק פשוט לגידול והם גדלים מעולה בחממות ביתיות. כל שתיל יכול להוציא כמות יפה של יבול אם דואגים לו למה שהוא צריך. 

אז אם החלטתם לגדל מלפפונים בתוך החממה שלכם, הקפידו לסדר אותם ולכוון אותם, מכיוון שהם יכולים להשתלט ולטייל בכל החממה ומומלץ להדלות. 

ועכשיו כמה טיפים חשובים לגידול בחממות ביתיות אז תקשיבו טוב:
המלפפון הוא ממשפחת הדלועים ועל כן יעזור לו אם נפרה אותו ידנית. אך זכרו טמפרטורה חמה מידי בחממה לא תאפשר הפריה. מעל 30 מעלות בחממה וכל הנראה לא יצמחו פרחי נקבה. המלפפון אוהב מים אבל מצד שני אם תשקו יותר מידי יגדלו רק פרחי זכר. 

פלפלים

גם פלפלים גדלים נהדר בחממה הביתית שלנו. הסיבה היא שפלפלים בהחלט אוהבים חום.

אז בתוך חממה, הם רוקדים משמחה. ומאפשרים כמות יבול גדולה.
כמו העגבניות גם הם ממשפחת הסולניים לכן, מחוץ לחממה נשתול אותם כשהאדמה מתחממת (מרץ – יוני) ונשקה את האדמה ולא את העלים.  הפלפל רוצה דשן או קומפוסט ובלעדיו יצא פרי קטן ודל

הידעת? הפלפל הוא רב שנתי אך לרוב בגלל התנאים של החורף הוא נחלש ומת אך בתנאים מתאימים (חממה ביתית) הוא יכול להתחדש.

פלפלים חריפים

הפלפל החריף אינו שונה מהפלפל המתוק וגם הוא אוהב חום ונהדר לגידול בחממות ביתיות. יש המון זנים רבים ורובם יכולים לגדול בחממות ביתיות למשך שנתיים שלוש ולתת פרי סביב העונות.  הידעת? הפלפלים של הקיץ לרוב יהיו יותר חריפים  

תרד

התרד הנפוץ היום הוא תרד ניו-זילנדי והוא לא המקורי אך בעיני הוא מעולה, יש לו עלים בשרניים והוא מתאים לגידול כל השנה. הוא אוהב מים וקל לזריעה 
התרד הטורקי או הבלאדי הוא צמח חורפי הזקוק לתקופת קור ממושכת כדי לגדול את העלים שלו אפשר לאכול באביב ובחורף. 

בצל

אין על בצל, זה כל כך קל.  הבצל הוא ירק קיץ בגדול שמחוץ לחממה הביתית נשתול בחורף עקב הזמן הרב שלוקח לו עד שהוא הופך לבצל. הבצל אוהב אדמה מאווררת היטב 

גידול ירקות בחממה - בצלים

בצל ירוק

את הבצל הירוק עוד יותר קל לגדל, ולרוב אין צורך שנקנה שתילים. פשוט נטמין באדמה את הבצלים שקנינו בסופר ללא החלק הירוק שלהם ותוך כמה ימים הם יתחילו מחדש. את הבצל הירוק ממומלץ לגדל במקום עם חצי צל אז אם זה בחממה הביתית שלכם, תרשו לצמח אחר להסתיר אותו מעט מהשמש.

שום

שום הוא ירק אהוב מאוד ובריא מאוד (אנטי דלקתי) הוא ירק חורפי ולכן נשתול אותו בתחילת הסתיו ובחורף מחוץ לחממה אבל בתוך החממה הביתית שלנו אפשר לגדל אותו כל השנה כל עוד בקיץ מגדלים אותו בתנאי צל, דרך אגב גם את העלים החריפים שלו אפשר לאכול ואם נוציא את העמוד הראשי הוא יגדל להיות ראש שום גדול יותר. 
לראש שום לוקח הרבה זמן לגדול, ממש הרבה, חצי שנה בתכלס. 
הדרך הכי קלה לשתול שום זה פשוט לקנות ראש שום בסופר (בצבע סגלגל לא את הלבן הסיני) לפצל את השיניים בלי להוריד את הקליפה ולשתול בעומק 5 ס"מ. 

לכתבה מלאה על גידול שום

חסה

החסה מאוד קלה לגידול גם בגינה וגם בחממה שלנו ובתכלס אפשר לגדל אותה כל השנה. גידול הידרופוני עובד מצוין עם חסה. 
מחוץ לחממה שלנו נשתול את החסה בסתיו או בתחילת החורף כמו הרוב הגדול של העלים שאנו אוכלים. 

טיפ נוסף שיעזור לנו בדרך – אם נסתכל על מבנה החסה נוכל לראות שהוא בנוי בצורת משפך שמטרתו לאסוף את המים לקרבת הגזע, גם העלים חלקים ומבריקים ומאפשרים זרימה של מים על העלים. אלו תכונות שמלמדות אותנו שהצמח מותאם לחורף ולגשמים.

תפוח אדמה

לתפוח אדמה יש שתי מחזורי גידול בארץ. סתיו ואביבי, מחזורי השתילה הם או במרץ אפריל או באקטובר נובמבר בהתאמה. את התפוח אדמה אני נוהג לגדל בכלי עמוק, אני ממקם את תפוחי האדמה בשליש התחתון וממלא באדמה קצת מעל, בכל פעם שמגיעים הניצנים אני מוסיף עוד אדמה ובכך מאפשר לתפוחי האדמה לגדול בכמה מפלסים. 
בדרך כלל לאחר 3,4 חודשים תפוחי האדמה יהיו מוכנים ונזהה זאת ברגע שהעלים יתחילו לנבול. ואז כל מה שנשאר זה להפוך את האדמה בעזרת הידיים ולחפש את האוצר 🙂 
בגדול תפוחי אדמה אוהבים אדמה מאווררת, הרבה קומפוסט הרבה מים והרבה שמש. 

בזיליקום

הבזיליקום הוא צמח ממשפחת השיפתניים, מוצאו טרופי וזה בגדול אומר שהוא אוהב מים אבל גם שמש (6-8 שעות) הוא מעולה לתבשילים ומאפים וכמובן לפסטו. נורא קל להשריש אותו, פשוט שימו גבעול צעיר ובריא בכלי עם מים ומהרה תראו שורשים. הוא נהדר בחממה הביתית מכיוון שהוא רגיש לקור. שימו לב שהוא לא צפוף מידי ושיש זרימת אוויר טובה, אם לא מהר מאוד תראו מחלה מתחת לעליו. 

מנגולד

המנגולד הוא צמח חורפי קלאסי הוא קל לגידול וגם מרבה את עצמו בגינתנו באופן עצמאי. לכן נשתול אותו בתחילת הסתיו ובחורף .נוכל אותו עד סוף האביב כי גלי החום שיגיעו יעודדו אותו לפרוח לכן אם הוא גדל בחממה שלכם הימנעו מטמפרטורות גבוהות והשקיה רציפה. 

סלק

אז הסלק הוא ירק קיץ אבל מחוץ לחממה שותלים אותו בסתיו או בחורף, השורש האדום והטעים מבשיל רק בקיץ. כמו שאר ירקות השורש הוא צריך אדמה מאווררת ועמוקה בכדי שיוכל לשלוח את השורשים שלו מטה (לפחות 30 סנטים) 

כוסברה ופטרוזיליה

כוסברה ופטרוזיליה הם תוספת נהדר לכל כך הרבה תבשילים. הזמן האידאלי לשתילה יהיה בסתיו אבל בחממה הביתית אפשר לגמרי לשתול אותם גם באביב.

שעועית ירוקה

שעועית היא לא ירק היא קטניה אבל זה לא עושה אותה לפחות טעימה כשהיא טרייה. היא גדלה באביב ובקיץ וזה אומר שבחממה נדאג שהאדמה תיהיה חמה. השעועית אינה עמידה במכות קור אבל היא ממש אוהבת שמש. אל תשכחו שהיא מטפסת לכן שיתלו אותה במקום שתוכלו להדלות. 

אפונה

אפונה ביתית טרייה תמיד תיהיה הרבה יותר טעימה מזאת שאנו קונים בסופר. גם את האפונה אפשר לגדול בחממה אך מחוצה לה נשתול בסתיו.
האפונה מטפסת לכן נדלה או נאפשר לה לטפס
סוגי האפונה הנפוצים הם אפונת שלג ואפונה סינית ואפשר לאכול אותם עם התרמיל. 
אפונה ריחנית היא לא למאכל אך הפרחים שלה משגעים ובהחלט עושים טוב על הנשמה 

למה כדאי לרכוש חממה ביתית אצלנו

טבעלו שמה לעצמה מטרה להיות החברה המובילה בתחום הגידולים בחממות ביתיות. אנו רואים בגידול יבול באופן עצמאי כמטרה חשובה לאנושות. היכולת לגדל את האוכל שאתם אוכלים נראה לנו חשובה מאין כמוהה.
לכן אנו עומלים על הקמת קהילה גדולה ורחבה בה כל המידע על גידול בחממות ביתיות יהיה זמין ונוח. נערוך ניסויים ונעדכן מהשטח. רוצים להיות חלק מהמשפחה? 

כרוב

כרוב הוא ממשפחת המצליבים וזה דבר ראשון אומר שהוא צמח חורפי. הוא אוהב שמש (לפחות 6 שעות) ולוקח לו הרבה זמן לגדול. בחממות ביתיות נשתול אותו בתחילת מספטמבר ועד פברואר. טמפרטורות גבוהות מידי יעצרו את גדילתו. גידול כרוב בגינה בדרך כלל נאחל על ידי מזיקים אבל בחממה יש לנו את היכולות להשגיח עליו ולמנוע מהמיזיקים והזחלים להגיע אליו. אבל זכרו הוא צריך הרבה מקום. וגם עזרה עם הפריה בעדר דבורים אז בתור התחלה גדלו אותו בקרבת מצליבים אחרים.

כרובית

עוד ירק מהמשפחת המצליבים וכן גם הוא חורפי. נשתול אותו מספטמבר עד דצמבר במרווחים גדולים ועדיף בקרבת מצליבים אחרים בכדי לשפר את סיכויי ההפריה. הכרובית צריכה שמש מלאה ובלעדיה לא תשרוד.

בכדי להצליח בגידול כרובית כמו בסופר צריך אדמה עם הרבה חנקן והשקיה רציפה. 
כשמדובר בכרובית תזמון הקטיף הוא מפתח, לרוב לכרובית לוקח לגדול בין 3 ל-4 חודשים אבל נוכל אותה לפני הזמן היא לא תיהיה אכילה ואם נאחר היא תפרח עוד יותר וזה אומר שפספסנו.

חממה ביתית בגינה

ברוקולי

גם ברוקולי שייך למשפחת המצליבים כמו הכרוב והכרובית והם ירקות שגדלים בחורף

ברוקולי לא קל לגדל בגינה אך בחממה ביתית זה סיפור אחר:
ברוקולי זקוק לזמן גידול ארוך יחסית ובשל גודלם הם גם זקוקים למרווחים גדולים. גם בעיות הפרייה נפוצות אצל הברוקולי עקב חוסר בדבורים. בעיה נוספת שנפוצה בגידול בגינה היא כמות הזחלים של פרפר לבנין הכרוב שאוכל את העלים במהירות.
אז בחממה נזכור שהברוקולי אוהב שמש מלאה ושזנים אחרים ממשפחת הכרובים שיגדלו בסמיכות יכולים להפרות באופן טבעי.   

חציל

חציל הוא ממשפחת הסולניים ולכן אידאלי בקיץ. גם בחממות ביתיות הוא גדל נהדר ומוציא המון יבול אך גם דורש הרבה מקום. לרוב נזרע בן מרץ לאפריל או נשתול עד יוני. הוא אוהב הרבה שמש והרבה מים.

חציל מוכן כשהוא בוהק. לאחר מכן הוא יהפוך מר

דלעות

אז דלעות הם ממשפחת הדלועים כמובן, והם זקוקים להרבה מרחב לכן לא תמיד הם יתאימו לחממות ביתיות אבל במידה וכן מחליטים לעשות זאת מומלץ לבחור בזנים קטנים יותר כמו דלורית או דלעת הרמונים. 
הדלעת הוא ירק קיצי שנשתול באביב ונאפשר לו הרבה שעות שמש אם אנחנו רוצים שהוא יצליח. מומלץ לאוורר את האדמה לפני השתילה ואף להפרות ידנית בבוא הזמן. (זכרו שהפריה בטמפרטורות גבוהות לא אפשרית) 
טיפ חשוב! – הדלעת אוהבת הרבה מים אך לאחר שיצאו הפירות מומלץ לצמצם את השקיה ולפעמים אף להפסיקה. 

מלון

גם המלון למרות היותו מתוק הוא ממשפחת הדלועים, כמו בני משפחתו הוא זקוק למרחב ובטבעו משתרע, הוא אוהב שמש והרבה מים אך לא אוהב שמשקים את העלים שלו. נשתול אותו בסוף החורף או באביב (ממרץ עד מאי) ונאביק את הפרחים באופן ידני בכדי לדאוג שיהיה מספיק פירות. 
יש כל מיני סוגים של מלונים אך לרוב תוך 3- 4 חודשים יהיו לנו פרי מתוק וטעים

קישוא

גם הקישוא הוא ממשפחת הדלועיים, הוא מתאים לגידול קיצי וישתל לרוב באביב וגם הוא צריך הרבה מקום להתפרס. הוא לא צריך הרבה מים וחשוב לקטוף אותו לפני ההבשלה המלאה שלו בכדי שלא יהיה מלא זרעים בפנים וטעמו יהפוך מר.
זכרו – בטמפרטורות גבוהות לא תתבצע הפריה ובית השורשים שלו גדול. 

בטטות

אם רוצים לעשות שתילים לבטטה אפשר לעשות בקלות עם איחורים. החודשים המומלצים לגידול לעשיית איחורים הם חורף (ינואר – פברואר) ובגינה אם יכולים להישתל באביב (מרץ עד יוני).
אז איך יודעים שהבטטה מוכנה? פשוט מאוד – העלים מתייבשים  

צנון וצנונית

הצנון הוא ירק חורפי שאוהב מים אך מעדיף חצי צל ולא שמש מלאה. 
את הצנון נשתול בתחילת הסתיו אם נרצה שיגיע לשיא גודלו (3 חודשים) או בחורף כך נוכל לאכול אותו צעיר כבר לאחר חודש וחצי. כמובן שגידול בחממות מאפשר יותר משחק עם התזמון במידה וקיימת בקרה.

גזרים

אני מאוד אוהב לגדל גזר בחממה הביתית שלי. את הגזר מומלץ לזרוע (יש לו זרעים פיצים!) בסוף הקיץ ולאורך הסתיו במכלים גדולים שיאפשרו לו לגדול מטה ללא מפריע. יש להפריד את הנבטים לאחר שנבטו בכדי לא ליצור עומס ולשתול במרווחים של 10-15 סנטים. הגזר אוהב מים ואדמה אוורירית  
זכרו לגזר לוקח בין 4-6 חודשים עד שהוא מוכן לכן מומלץ לדשן אותו או להוסיף קומפוסט נוזלי לאורך הגידול. 

גידול ירקות שורש בחממה - סלק

פטריות

פטריות זאת אומנות מורכבת ולרוב אם נרצה לגדל פטריות בחממה ביתית זה כל מה שנעשה, גם אז נצטרך להתאים את החממה לפטריות

ענבים

ענבים אוהבים חום לכן הם מצויינים לחממות אבל גפן הוא דבר גדול לכן אם לא מכוונים אותו בדיוק כמו שרוצים הוא יכול לתפוס את כל החממה לעצמו. הדרך היפה ביותר לעשות זאת לדעתי היא לתת לו לעשות סיבוב שלם בחלק העליון של קירות החממה כשהוא תלוי על חוטי ברזל. 

תותים

התותים נשתלים בארץ בגדול מחודש ספטמבר ועד אפריל מאי אך אפשר למשוך עוד כמה חודשים קדימה. פרי בריא טעים וקל לגידול, אפשר להפרות ביד ולהגדיל את כמות היבול. יש עשרות זנים של תותים. הוא רגיש לקור לכן חממה עושה לו ממש טוב. ישנם כ-3 גלים של פרי בעונה. ניתן ליצר שתילים חדשים באופן עצמאי משתלי אם שנתשלים כבר באפריל שתילים אלו יוציאו נצרים שמהם אפשר להכין שתילים רבים. רגיש לקימחון לכן צריך לחות נמוכה. לכתבה המלאה על גידול תותים בחממה ביתית

גידול תותים בחממה ביתית

פטל

גם הפטל יכול להיות בעייתי לגידול בחממה ב-2 סיבות עקריות: הוא יכול להשתלט ויכול לדקור אותנו. לכן אם נרצה לגדל פטל נצטרך לתת לו גבולות ברורים. אני מגדל פטל ללא קוצים כך הבעיה הזאת נפתרה. גם הפטל אוהב הרבה שמש והרבה מים. 

לסיכום

בתכלס, הכל אפשרי. חממה ביתית יכולה להיות חדר פרטי בתוך הבית, אתם מעצבים ומחליטים בדיוק מה יהיה בו. יכול להיות שמתאים לכם גידול אחיד וזהו, נגיד רק עגבניות. ויכול להיות שבא לכם בכלל לגדל פרחים טרופים. מצד שני חממה קטנה יכולה להיות תומכת גדולה לגינה בחוץ: תוכלו להנביט בחממה הביתית זרעים עוד לפני זמנם וכך לצאת מוקדם יותר עם פרי. תוכלו להגן על שתילים מפני קרה או ברד ולדאוג פחות לגבי ציפורים ומזיקים. אז כמו שאמרנו הכל אפשר.
יש לכם חממה ביתית משלכם? נשמח לשמוע מה אתם מגדלים! אם תרצו לצרף תמונות וכמה טיפים נוכל לחלוק את המידע באתר. 

שאלות נפוצות על קומפוסט

שאלות נפוצות על קומפוסט

הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.

חממה טיפולית

חממה טיפולית

מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את

איזה קומפוסטר מומלץ לרכוש?

קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם

חממה ביתית על שטח חקלאי

חממה ביתית לא רק לגידול צמחים

כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם

שתפו

גלילה לראש העמוד
מנעול פתוח
כיף שחזרת
דילוג לתוכן