גידול שום

גידול שום

תמיד רציתם לגדל שום ולא ידעתם איך? מה התנאים המתאימים? ועל מה חשוב להקפיד כדי להצליח ליהנות מגידול שום טרי וטוב? אספנו עבורכם את כל המידע הדרוש כדי שתוכלו לעשות זאת בקלי קלות.

תוכן עניינים

קצת על שום

שום הגינה הוא בעצם פקעת (איבר אגירה תת קרקעי לחומרי מזון בלבד, אשר ממנה יוצאים הגבעול ועלים כלפי מעלה והשורשים כלפי מטה). מוצאו של השום הוא באפריקה ומרכז אסיה. שום הגינה שאנו מכירים הוא אחד ממיני השום במשפחת הנרקיסיים. החלק שבו עושים את השימוש הגדול ביותר בשום הוא "הבצל" (ראש השום) אשר מורכב משיניים אשר ניתנות לאכילה. גידול שום כיום מתבצע בעיקר לצורך מטרות רפואיות או כצמח תבלין. 

קצת היסטוריה על גידול שום..

כמו שכבר אמרנו מוצאו של השום הוא באפריקה ומרכז אסיה, וישנם עדויות לכך שהאיכרים במזופוטמיה (אזור המשתרע בין נהרות הפרת והחידקל) גידלו שום כבר ב3000 לפני הספירה. גם בתנ"ך הוא מוזכר כסיבה שבגללה רוצים בני ישראל לחזור למצריים. המצרים סגדו לשום כי האמינו שיש לו סגולות רפואיות. ויש המאמינים שהוא מסייע בהרחקת רוחות רעות (עד היום ניתן לראות כי בהודו מקובל לתלות שום בפתח הדלת מסיבה זו). 

גידול שום והקשר לבריאות שלנו

כמו המצרים שייחסו לשום סגולות רפואיות, כך בימי הביניים ובתקופת הרנסאנס בתקופת המגפות- המרפאים היו משתמשים בשום, מאותם הסיבות בדיוק. גם כיום השום נמנה כאחד מהמאכלים הבריאים ביותר בעולם. מחקרים רבים הוכיחו כי חומרים פעילים בשום כמו אליצין, חומצות אמינו וחומצות אורגניות נוספות, ויטמין C, אשלגן, מגנזיום ועוד רבים מסייעים לפעילויות רבות כגון: חיטוי, חיזוק הקיבה ושיפור פעילותה, סילוק טפילי מעיים, הטבה בהצטננויות ושיעול, חיזוק המערכת החיסונית, הורדת רמת הכולסטרול בדם, הטבה בדלקות במערכות שונות, ועוד מחלות רבות נוספות.

גידול שום בעצמנו מאפשר לנו להנות מכל הסגולות האלה בלי סכנה משימוש בחומרים רעילים כגון ריסוסים. 

גידול שום בחממה

תנאים לגידול שום

עונה וטמפרטורות

צמח השום אוהב מזג אוויר לא חם מידי וללא הרבה לחות ולכן העונה המתאימה ביותר לגידול שום היא סתיו- חורף.  אך במידה ומדובר בגידול שום בבית או גידול שום בחממה ביתית ניתן לשתול אותו בכל עונה, מפני שאלו מספקים לנו את היכולות לשמור ולספק את התנאים המתאימים עבורו. השום זקוק לשמש ישירה על מנת לגדול ולהתפתח כמו שצריך אך הוא יכול להסתדר גם עם צל חלקי במידה והצל לא מופיע זמן רב מהיום. 

אדמה

מפני שהשום הוא צמח אשר גדל בתוך האדמה, חשוב מאוד שהאדמה עצמה תהיה מתאימה ופורייה מספיק כדי שתוכל לספק את התנאים האופטימליים לגידול שום. לכן שימו לב שאתם משתמשים באדמה מאווררת, פורייה ובעלת תכונות ניקוז טובות (כמו שאמרנו קודם השום לא חובב לחות מוגברת). 

השקייה

הקפידו להשקות את השום לאחר השתילה לעיתים קרובות, השתילים זקוקים לאדמה לחה כדי שהשורשים יגדלו כמו שצריך, לאחר מכן הקפידו להשקות את הקרקע בכל פעם שהיא מרגישה יבשה, כ- 2.5 ס"מ לעומק, הוא לא צריך יותר מים מזה. שימו לב שיותר מידי השקייה, לא טובה לגידול שום ועלולה לגרום לתופעות שונות כמו הגברת התבקעות השום או החמה של ראשי השום.

דישון

גידול השום מתבצע בתוך האדמה לכן יש חשיבות רבה לאדמה פורייה, מפני שלא תמיד ניתן לדעת אם האדמה שיש באמצעותנו היא פורייה מספיק אנו ממליצים רגע לפני ששותלים את השום באדמה לערבב אותה עם קומפוסט או פשוט להניח את הקומפוסט על הקרקע ולהשקות אותה. אם עשיתם זאת אתם יכולים להיות רגועים שהאדמה תספק לשום את כל הויטמינים הדרושים כדי להבטיח גידול שום מוצלח במיוחד. כאשר מדברים על דישון מומלץ ואפילו עדיף להשתמש בדישון טבעי כמו קומפוסט על פני תכשירים תעשייתיים כאלו ואחרים. 

גידול שום בבית

אז לפני שנתחיל לפרט את כל השלבים לגידול שום בבית בעצמכם, נאמר שזה דבר שהוא מאוד פשוט לעשייה ובין אם יש לכם רק מעט מקום למספר שתילים בודדים או מרחב גדול שיאפשר גידול שום כאספקה שנתית עבורכם אנו ממליצים לכם לא לוותר על החוויה ועל כל הטוב שמביא איתו גידול שום בבית. 

חשוב לזכור! בבואכם לשתול את השום, שיתלו רק שום אורגני, משתי סיבות הראשונה שהוא הרבה יותר בריא והשנייה ששום שאינו אורגני מקבל טיפול כימי שנועד לעצור את ההנבטה שלו כאשר נשתל. 

 

השלבים לגידול שום בבית בעצמכם:

בחירת מיקום

כמו שאמרנו למעלה לצורך גידול שום קיימים כמה תנאים שצריך לדאוג להם, לכן כאשר אתם באים לשתול שום אתם צריכים לדאוג שהמקום בו אתם שותלים אותו יספק לו את תנאי מזג האוויר והחשיפה לשמש להם הוא זקוק, תנאי נוסף שאליו אתם צריכים לשים לב הוא האדמה הקפידו לבחור במקום בו האדמה אוורירית ופוריה ובעלת יכולות ניקוז גבוהות כמו שכבר אמרנו ובמידה ואתם שותלים אותו בעציץ וודאו שאתם ממלאים את העציץ באדמה מתאימה.

פירוק ושתילה

השלב הבא בגידול שום הוא פירוקו לצורך השתילה, קחו ראש שום אורגני שיש לכם בבית והחלו לפרק אותו לשיניים, הפרידו את השיניים הגדולות מהקטנות, הגדולות ישמשו אתכם יותר מאוחר לשתילה, ובקטנות השתמשו לבישול, חבל לזרוק 😉 שימו לב שאתם לא מורידים את הקליפה מהשום אחרת הוא לא ינבט. לאחר פירוק ראש השום יש ליצור באדמה גומות רדודות במרחקים של 15 ס"מ זו מזו. הניחו בכל גומה שן בעומק של 5 ס"מ, ובמרחק של 10 ס"מ בתוך הגומה מהשן הבאה. שימו לב שהצד המחודד של השן פונה כלפי מעלה. 

שיני שום

השקייה

לאחר שסיימתם לשתול את השיניים, מלאו את הגומות באדמה והשקו היטב, ולעיתים קרובות בתקופה הראשונה לאחר השתילה השום זקוק לאדמה לחה כדי שהשורשים יגדלו כמו שצריך, אך אל תגזימו כי השקייה עודפת עלולה לגרום לבעיות רבות. לאחר תקופה זו חזרו לבדוק מה מצב האדמה מבחינת יובש, במידה ואתם מרגישים שהאדמה יבשה השקו שוב, לא לפני. וכל שנותר בתהליך גידול שום כעת הוא להמתין בסבלנות. לוקח בערך בין 3-6 חודשים לשום להגיע לבגרות תלוי בזמן ששתלתם. 

מעקב

אז איך תדעו שהשום הגיע לבגרות ומוכן למאכל? הדרך הראשונה היא כאשר אתם קונים את השום לברר את שם הזן שלו ובכך תוכלו לברר פחות או יותר כמה זמן לוקח לו לגדול. 

מעקב אחר הצמח וגדילתו היא הדרך השנייה בה תוכלו לדעת שהגידול שום הגיע לקיצו כאשר תראו שקצות הצמח הופכים צהובים ופרחיו מתייבשים.

הזמן הנכון לקציר של שום

קציר וקטיף

שלב הקציר מתחיל בסוף הקיץ עד אמצע הסתיו. החל מהעלים הראשונים שלו ולאחר מכן בכל שלב בגידול שום ניתן לקצור את העלים שלו ולהנות גם מהם, לעלים עצמם יש טעם נפלא כשלעצמם. רק הקפידו להשתמש במספריים או מזלג כדי לקצור את ראש השום על מנת לא לפגוע בצמח.
הזמן האידיאלי לקציר הוא לרוב כאשר קצות העלים מתחילים להצהיב.

לאחר הקציר, תלו אותם במקום קריר, מאוורר היטב ויבש. כדי להוציא את השום עצמו השתמשו באת חפירה ושחררו את האזור מסביבו ולאחר מכן משכו את השום החוצה, השום רגיש מאוד לחבלות לכן הזהרו לא לפגוע בו כאשר אתם עושים זאת. זהו כל מה שנותר לעשות זה להנות מהשלל! 

גידול שום בחממה ביתית

גידול שום בחממה ביתית מקל בהרבה על הגידול מאשר גידול שום בחוץ, וזאת מפני שיש את האופצייה לשלוט באקלים ובטמפרטורות. גידול שום בחממה ביתית יפחית את הסיכוי לריקבון השום בחורף ויעזור לשתיל להבשיל מהר יותר. קיימים מספר זנים מומלצים לגידול בחממה ביתית: הראשון נקרא גפוריאן, לזן הזה לוקח 83-90 יום להגיע לבשלות טכנית מנביטה. זן נוסף הוא קומסומולט אשר עונת הגידול שלו לוקחת 120 יום, זן זה עמיד לטמפרטורות נמוכות. עוד זן מומלץ הוא בוגוסלבסקי אשר עונת הגידול שלו היא 87-98 יום. והזן האחרון הוא אלקור בתקופת הגידול שלו נמשכת 87-98 יום בחממה ביתית. 

מחלות ומזיקים בשום

אנו ממליצים לא להשתמש בהדברה ולמנוע צורך בה על ידי מתן השקייה בכמות נכונה, גידול באדמה מזינה ומאוזנת (קומפוסט) וגידול מגוון של שתילים שונים באותו ארוגה. בנוסף לא בהכרח המחלה מזיקה לשום עצמו.

שתלו שום במקומות שונים כך שמחלה לא בהכרח תזיק לכל השתילים. 

ובכל זאת אספנו עבורכם כמה מחלות ומזיקים נפוצים אשר עלולים לפגוע בגידול שום שלכם והדרכים למניעתם או לטיפולם. 

זבול הבצל

המזיק הראשון שעלול לתקוף את הגידול שום שלכם הוא זבוב הבצל, זהו מזיק אשר נמשך בעיקר לאדמות רטובות ומזובלות (עם חומר אורגני רב) ולכן פעיל בעיקר בחודשים נובמבר עד אפריל. הוא מטיל את הביצים שלו על פני השטח בסמוך לנבטים הזחלים בוקעים אחרי יומיים בלבד, נוברים בתוך הנבטים וגורמים לנזק שמתבטא בהצהבתם של העלים ובנבילת הצמח. 

טיפול

לאחר שתילת השום יש לבצע טיפול נגד על ידי דיאזינון 25, ולחזור על הטיפול כל 10 ימים כל עוד הוא ממשיך לחיות וליצור נזק ביבול. יש להפסיק את הטיפול כאשר עובי הצמח הוא בעובי עיפרון. ניתן לטפל גם בגאוצ'ו מפני שהוא מגן גם מפני תריפסים בשלב מוקדם ומסייע להתבססות טובה יותר של הנבטים.

תריפס

זהו מזיק אשר תוקף בכל שלביו של גידול שום החל משלב מוקדם מאוד בו השתיל מתחיל להציץ על העולם ועד סיום גידולו. הפגיעה של המזיק היא קשה מאוד וגורמת נזקים רבים ליבול. היא עלולה להתאפיין בעיוותים שיראו כאילו נפגעו מחומר הורמונלי כזה או אחר, ניתן לראות עקבות מציצה על פני שטח העלים. הוא מסייע בעיכוב התפתחות הצמחים ובעיות נוספות. המזיק עוזר להחדרה של מחלת הסטמפיליום ומגביר אותה. יש לבצע טיפול ראשון ברגע הופעתו ולאחר מכן במידת הצורך. הוא מגיע לשיאו בסתיו ובאביב וטמפרטורות גבוהות בסתיו עוזרות לו להתעצם. 

טיפול

אוכלוסיות התריפסים מכילות בתוכם גם מבוגרים וגם זחלים כאשר הזחלים בדרך כלל ישבו בחיק העלים ועל ידי כך יקשו על חומר ההדברה להגיע אליהם. מה שדורש לתת נפח ריסוס גבוה מהרגיל במיוחד אם הוא מתבצע עם מרססי מפוח. אם הזרעים טופלו בגאוצ'ו זה יסייע ויקל על ההגנה של הנבטים מפני פגיעת המזיק. 

מידי שבועיים יש לטפל במזיק על מנת להקטין את הנזק- מומלץ לשלב תכשיר קרבמטי עם זרחן אורגני, אשר מגביר את היעילות של הריסוס.

מחפשים קומפוסטר לגינה או למרפסת? לחצו על הלינק מימין בכדי לצפות בכל הקומפוסטרים ובכדי לקבל מידע נוסף למה קומפוסטר הוא הדבר המושלם לגינה שלכם ולעולם כולו.

סטמפיליום

מחלה זו היא בעצם פטריה אשר עלולה לתקוף את הגידול שום שלכם בעיקר בעונת האביב אך יתכן והיא תתקוף גם בעונת הסתיו בזמן שממטירים את השטח לכן השקייה באמצעות טפטפות תצמצם את הפגיעה ביבול. המחלה מתאפיינת ככתמים נקרוטיים המוקפים הילה בצבע סגול, אותם כתמים עלולים להתפשט ולהתאחד עם כתמים נוספים עד לכיסוי שטח נרחב של העלה. היא נפוצה באזורים בהם יש סופות חול רבות (הפוצעות לעיתים את הצמח) היא מנצלת כל פצע בעלווה כדי להתבסס בצמח, עלולה לגרום להתייבשות כללית של השום ולפגוע בו קשות.

טיפול

על מנת לטפל במחלה יש להשתמש באחד מהתכשירים הסיסטמיים כבר מהרגע הראשון בה מבחינים בה וכל כמה זמן להחליף תכשיר על מנת למנוע פיתוח חסינות כלפי אותו תכשיר. ורק לאחר מכן לעבור לטיפול בתכשירי מניעה. טיפולים אשר ניתנים נגד חילדון יעילים גם הם נגד הסטמיליום. 

חילדון

מחלה נוספת שיכולה לתקוף את הגידול שום שלכם היא מחלת החילדון. זוהי בעצם מחלה המתפתחת בעיקר באביב, אשר נגרמת על ידי פטריה התוקפת את הצמח. היא מאופיינת במראה צברים בצבע של תפוז על העלים של הצמח, והיא מפוזרת במוקדים או על צמחים בודדים. המחלה פוגעת עם התפשטותה בכל העלים הצברים יופיעו משני צידי העלה, והשום עצמו יתייבש. 

טיפול

מחלה נוספת שיכולה לתקוף את הגידול שום שלכם היא מחלת החילדון. זוהי בעצם מחלה המתפתחת בעיקר באביב, אשר נגרמת על ידי פטריה התוקפת את הצמח. היא מאופיינת במראה צברים בצבע של תפוז על העלים של הצמח, והיא מפוזרת במוקדים או על צמחים בודדים. המחלה פוגעת עם התפשטותה בכל העלים הצברים יופיעו משני צידי העלה, והשום עצמו יתייבש. 

מילים אחרונות על שום

כמו שאמרנו בהתחלה גידול שום בבית הוא עניין פשוט מאוד וגידול בחממה ביתית אפילו קל יותר, ועם כל התכונות החיוביות שלו והסגולות הרפואיות שהוא מקנה לנו, אין שום סיבה שגידול שום לא יהיה דבר קבוע בגינה שלנו. מקווים שנתנו לכם את כל המידע שחיפשתם, אז הפשילו שרוולים והתחילו במלאכה, בהצלחה!

כתבות נוספות

שאלות נפוצות על קומפוסט

שאלות נפוצות על קומפוסט

הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.

חממה טיפולית

חממה טיפולית

מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את

איזה קומפוסטר מומלץ לרכוש?

קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם

חממה ביתית על שטח חקלאי

חממה ביתית לא רק לגידול צמחים

כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם

שתפו

גלילה לראש העמוד
מנעול פתוח
כיף שחזרת
דילוג לתוכן