fbpx
גידול תותים בחממה

גידול תותים בחממה ביתית

אוהבים תותים? רוצים לדעת איך תוכלו לגדל אותם ולהנות מהם יותר? כאן תמצאו את כל מה שרציתם לדעת על גידול תותים בחממה.

תותים, מי לא אוהב אותם? הם קטנים, מתוקים מרעננים ותמיד משאירים טעם של עוד. הם נחשבים לפרי הסקסי בעולם. נוכל למצוא אותם באין ספור מתכונים שונים, מריבות, שייקים, ועוגות ועד אפילו סלטים ומרקים. בעוד שאנחנו גדלנו על תותים עם סוכר לבן, הצרפתים יעדיפו אותם עם יין והאיטלקים בכלל יעדיפו אותם עם חומץ בלסמי ומעט פלפל שחור. עם כל כך הרבה דרכים שמבטיחות לנו הנאה צרופה כל מה שנותר לעשות זה להנות מגידול תותים, ומה יותר טוב מגידול תותים בחממה הביתית שלנו? שיספק לנו תותים לתקופה ארוכה יותר.   

תוכן עניינים

קצת על תותים..

מדובר על צמח רב שנתי שנותן פירות בעונת החורף עד אזור אפריל. מבחינה בוטנית תות שדה לא נחשב פרי (מתפתח רק משחלת הפרח המופרה) אלא פרי מדומה (מתפתח מאיברי פרח נוספים). אך התות שדה מכיל עליו המון פירות אמיתיים שכל אחד מהם נקרא אגוזית והם בעצם הבליטות הצהובות\ שחורות שניתן לראות על גביו. החלק שאנו אוכלים בעצם נועד למשוך בעלי חיים כדי שיאכלו את הפירות האמיתיים שלו. העונה שלו בארץ מתחילה בחורף סביב נובמבר ונמשכת עד אפריל (ולעיתים עד יוני, בעקבות גידול תותים בחממות).

תותים טעימים

מאיפה הגיעו אלינו התותים?

תות הגינה שאנו אוהבים כל כך ומכירים כיום נוצר בעצם בטעות, כאשר שתלו שני זנים שונים של תותי בר (אחד מצ'ילה והאחר מאמריקה הצפונית) בצמוד אחד לשני בצרפת, בערך לפני 300 שנה, ואז התרחשה בין שניהם הכלאה לא מתוכננת שיצרה עבורנו את התות שלנו היום.

מקור השם תות

מקור שמו מגיע כנראה מגיע אלינו מהשפה הפרסית שבה הוא נקרא תּוּתְּפַרַנְגִּי ובשפה האנגלית מקור שמו נובע מכך שהיו נוהגים לפזר קש על התלמים בהם גודל בכדי שלא יהיה במגע ישיר עם הרצפה וירקב. תיאוריה נוספת על שמו הלועזי מתייחסת לצורה של הצמח אחרי שהוא מתייבש.

מבנה הצמח

הפרי המדומה (כלומר החלק שאנו אוכלים) מכיל עליו כ200 פירות מדומים. העלים של הצמח מחולקים לשלוש אונות, הגבעולים שלו זוחלים על הקרקע ( נקראים שלוחות) ומצמיחים שורשים ובכך מסייעים לו ליצור צמחים חדשים ובכך להתרבות. הפרחים של התות קטנים וצבעם לבן והם נכללים בתוך משפחת הוורדיים, משפחת צמחים הכוללת בתוכה בין 100- 120 סוגי צמחים שונים.

ומה עם הבריאות?

צמח התות שופע בנוגדי חמצון אשר תורמים במניעה של מחלות רבות. ובסיבים תזונתיים רבים אשר עוזרים לשובע ולספיגה איטית של סוכר במעי. מחקרים מראים שאכילה של תות מסייעת במניעה ובטיפול של דלקות שונות. ויטמין C, פולאט (רכיב שהופך לחומצה פולית בגוף), פיטוכימיקלים (אשר נמצאים באופן טבעי בתות), הם רק חלק מרכיבים החיוניים לגוף האדם ומסייעים לו בהתמודדות נגד חמצון, במניעת מחלות לב וכלי דם, סרטן, בספיגת ברזל ויצירת דנ"א, בהגנה על תפקוד המוח ובנוסף מסייעים להאטת תהליכי הזדקנות. 
אז הבנו שהתות בריא, עכשיו הגיע הזמן להבין מה גידול תותים בחממות דורש..

מלא תותים

תנאים לגידול תותים בחממה

אז כמו בכל צמח גם לצורך גידול תותים בחממה או מחוצה לה יש צורך בסיפוק כמה תנאים בסיסיים על מנת שהצמח ישרוד, יגדל ויתחזק ובסופו של דבר יפיק תותים טובים וטעימים במיוחד שנוכל ליהנות מהם.  כדי שנוכל להבטיח שזה יהיה המצב עלינו להקפיד על כמה דברים.

טמפרטורה

תות שדה הוא בעצם פרי השייך לאביב מה שאומר שכל תהליך הגידול שלו מתחיל (בשתילה) במהלך הסתיו מחודש ספטמבר כאשר הטמפרטורות הנמוכות (סביב ה 15 מעלות) הן מה שמסייע לצמח להתבסס, לצמוח, ולהניב פירות. וכאשר מתחיל יותר להתחמם לקראת האביב זה התקופה המושלמת לדאוג להשריש שלוחות כדי שיהיו לנו שתילים לעונה הבאה. למרות שהתות גדל טוב יותר בחורף גם בשבילו טמפרטורות נמוכות מידי עלולות לגרום נזקים לכן כדי להגן עליו מומלץ לשתול אותו בחממה ביתית וכאשר מתחיל להתחמם לאוורר את החממה כדי שלא ירקב. 

כמה משקים תותים?

כמו בכל צמח אחר לעניין ההשקייה יש חשיבות רבה, מעט מידי מים עלולים להוביל להתייבשות הצמח, ויותר מידי מים עלולים להוביל לריקבון ומחלות שונות. אז מה מומלץ לצורך גידול תותים בחממות בצורה הטובה ביותר? 

בכמה ימים לאחר ששתלתם את השתילים הקפידו לשמור על סביבה לחה באמצעות שימוש בהמטרה בין פעם או פעמיים ביום. לאחר מכן בעונות הסתיו האביב והקיץ השקו בעזרת טפטפות בשעות הבוקר כיום כן יום לא כאשר משך ההשקייה או בין 10 דקות לחצי שעה תלוי בטמפרטורה. בעונת החורף השקו את התותים במשך כ 10 דקות לפי הצורך מכיוון שקיימת לחות רבה בחורף ואנו לא רוצים להשקות יתר על המידה. 

אור

למרות היותם צמחי חורף, גידול תותים עדיין דורש כמות יפה של אור שמש על מנת שנצליח לגדל ולהצמיח פירות טעימים, הקפידו לאפשר כניסה של אור ישירה ולא לחסום את גג החממה הביתית שלכם על מנת שהם יוכלו לקבל חשיפה ישירה לאור השמש.  

קרקע

לקרקע יש השפעה רבה על התהליך גידול תותים עצמו, היא משפיעה על איכות התותים, על חוזק הצמח ועל הבריאות שלו. קרקע טובה תהיה מספיק אוורירית כדי לספק חמצן לשורשים ותהיה מלאה במינרלים וויטמינים כדי להעשיר את הצמח. לכן מומלץ לשתול על מצע קומפוסט ומתחתיו אדמת חמרה אוורירית, בעומק של לפחות 30-40 ס"מ כדי לאפשר למערכת השורשים של התות להתפתח באופן אידיאלי ובכך לחסוך במים. 

דישון תותים

תקופת הגידול תותים נמשכת יחסית חודשים רבים בהם נמצא השתיל באדמה לכן מאוד חשוב להעשיר את המצע שלו בקומפוסט שיעזור לגדילה שלו, במהלך האביב מתרחשת תנופה טבעית (אין מצב שתפספסו דבר כזה), בתקופה זו אפשר לדשן גם באמצעות דישון נוזלי כמו "נוגרו" או תה הומוס פעם בשבוע או שבועיים בהתאם לצורך, יש להתייעץ עם מומחה לפני שיעזור לכם להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם.   

הדברה בתותים

אין ספק שאנחנו לא היחידים שאוהבים תותים, מה שאומר שיש עוד המון חיות ומזיקים שישמחו להנות מהם. כדי למנוע מצב שבו לא ישאר לכם דבר, יש צורך בהדברה של כל אותם המזיקים שעלולים לתקוף את גידול התותים שלכם.
אבל אם תשאלו אותנו אנחנו פחות תומכים בכל התכשירים הכימיים הקיימים בשוק ולכן הדרך הטובה ביותר בעינינו לגידול תותים היא שימוש בהדברה ביולוגית. לכל מזיק בטבע יש את האויב הטבעי שלו ופיזור האויבים הטבעיים הללו בשטח בו מתבצע גידול התותים שלכם יסייע להיפטר מהם.בנוסף אנו ממליצים להוסיף
קומפוסט לאדמת התותים כדי לייצר מצע חזק ובסופו של דבר צמח חזק ועמיד יותר בפני מזיקים. 

שלבי גידול תותים

אז מהם השלבים בגידול תותים? לפניכם פירוט שלב אחר שלב ואיך לעשות זאת נכון.
תות תלוי

Photo by TM Yap on Unsplash

שתילה

מתי שותלים תותים?

אז הגיע הרגע שבו החלטתם שבא גם לכם להנות מגידול תותים ומהפירות המופלאים שיצאו מכל התהליך הנפלא הזה, הלכתם למשתלה קניתם כמה שתילים ועכשיו מה? עכשיו הגיע הזמן לשתול. שתילת תותים מתרחשת בין החודשים ספטמבר לאפריל הכל תלוי אם יש באמצעותכם כלים להתמודדות עם תקופת החורף (כמו חממה ביתית) גידול תותים בחממה מאפשר שליטה ושמירה על הטמפרטורות. מומלץ לשתול בשעות אחר הצהריים הקרירות.

איך שותלים?

  את השתילי התותים יש לשתול במרחק של בין 25 ל 30 ס"מ אחד מהשני ובאותו העומק שבו היה בסיס הגבעול במיכל הקודם שאיתו הגיע. לאחר שחיפינו את הקרקע כדי שלא יהיה מגע ישיר עם השתיל מה שעלול להוביל לריקבון מהיר של התותים. שימו לב שתילה עמוקה מידי עלולה להוביל לריקבון ושתילה שטחית להתייבשות. יש להקפיד על כך שהשורשים יהיו ישרים בתוך הגומה שיצרתם עבורם ושאתם זוכרים להדק את הקרקע מסביב.

הפרייה

תהליך ההפרייה של תותים בטבע מתבצע על ידי חרקים שונים כמו פרפרים ודבורים המבקרים בפרח אחד מתכסים באבקנים ומעבירים אותם לפרח הבא אליו הם מגיעים ובכך מתחילים את תהליך ההפריה בצמח עצמו. בעת גידול תותים בחממה ביתית לעיתים דרוש קצת סיוע בנושא אך הדרך הטובה ביותר לעשות זאת כשמדובר בתותים היא לאפשר כניסה של דבורים לחממה הביתית שלכם, זאת הסיבה שמגדלים רבים ממקמים כוורות (דבורי במבוס) בשטחי הגידול ובכך מעודדים את תהליך ההפריה, במידה ואין באפשרותכם לעשות זאת אנו ממליצים לשתול צמחים המושכים דבורים בקרבת מקום.

הפרייה ידנית של תות

כמובן שהדרך הטובה ביותר היא לתת לטבע לעשות את שלו ובאמת לעודד כניסתם של דבורים אל תוך החממה הביתית שלכם אבל אם מסיבות כאלו ואחרות זה לא מתאפשר ניתן לסייע לתהליך באופן ידני. איך עושים את זה? לוקחים מכחול ועוברים ומעבירים אותו על פרח התות בצורה מעגלית וחלקה וחוזרים על התהליך בכל פרח הקפידו להשתמש באותו המכחול.

גיזום תותים כמו שצריך

אחרי שצמח התות התמקם לו, התבסס כמו שצריך, והחל לצמוח מומלץ לתלוש את העלים התחתונים שבצמח וליצור לו מעין צורת קונוס. בנוסף מומלץ לתלוש עלים יבשים מהצמחים באופן שוטף כדי לאפשר לצמח לגדול בצורה טובה ויעילה יותר.

הגיע הזמן לקטוף תותים!

מיד לאחר הפריחה תוכלו לראות שמתחילים להופיע פרחים בצבע לבן והם גדלים לכדי פירות ירקרקים שלאט לאט מלבנים ולבסוף מאדימים לכדי התותים שאנו אוהבים כל כך. כאשר התות כולו מגיע לצבע אדום בוהק זהו הרגע הנכון לקטוף אותו. לתותים יש חיי מדף יחסית קצרים לכן יש לאחסן אותם במקרר כדי שלא ירקבו מהר ונוכל להאריך את חייהם, או פשוט להכניס אותם ישר לפה 🙂

למה כדאי לרכוש חממה ביתית אצלנו

טבעלו שמה לעצמה מטרה להיות החברה המובילה בתחום הגידולים בחממות ביתיות. אנו רואים בגידול יבול באופן עצמאי כמטרה חשובה לאנושות. היכולת לגדל את האוכל שאתם אוכלים נראה לנו חשובה מאין כמוהה.
לכן אנו עומלים על הקמת קהילה גדולה ורחבה בה כל המידע על גידול בחממות ביתיות יהיה זמין ונוח. נערוך ניסויים ונעדכן מהשטח. רוצים להיות חלק מהמשפחה? 

בואו נכין שתילים חדשים! - השרשת תות

דרך ההתרבות של התות היא באמצעות שלוחות (הארכה של הגבעולים והשרשתם) בעלי פרקים אשר מכל פרק ניתן ליצור שתיל. תהליך זה מתרחש בחודשי הקיץ. השתילים החדשים יהיו אלה שיניבו תותים בעונה הבאה.

איך עושים את זה?

אחת הדרכים להשרשת השלוחות של התותים היא באמצעות שקיות קטנות בעלות אפשרות סגירה שיאפשרו שמירה על לחות והגנה מפני הקור. חשוב לזכור שכל עוד השלוחה מחוברת לצמח הוא זה שמספק לה הזנה ומים ולכן נתקו אותה רק לאחר שהחלה להשריש והיא יכולה להתבסס לבד.

שלב ראשון - מציאת שלוחות

השלב הראשון הוא לזהות את השלוחות. שהן בעצם גבעול ארוך שיוצא מהצמח ובשלב מסוים מתקפל, אותה נקודה בה מתקפל הצמח נקראת "מפרק" והיא החלק שצריך לטמון באדמה כדי לאפשר השרשה.

שלב שני - לפתח שורשים

השלב השני הוא להכניס את אותה נקודה בערך כס"מ אל תוך המצע הלח שבחרתם בצורה כזו שהגבעול והעלים יצאו מתוך השקית. לאחר מכן תהדקו את השקית מסביב לגבעול ותניחו את השקית קרוב לצמח האם חשוב שעדיין לא תנתקו את השלוחה.

שלב שלישי - שתילי תות חדשים

אחרי שבוע מרגע שתילת השלוחה אמורה להתפתח כבר מערכת שורשים מהשלוחה עצמה וזה הרגע בו ניתן לנתק את השלוחה מצמח האם ולשתול אותה במקומה החדש, בעציץ חדש או באדמה ולתת לצמח לעשות את שלו ולגדול בכוחות עצמו.

שיטות לגידול תותים

קיימות שתי שיטות עיקריות לגידול תותים: הראשונה היא גידול תותים בחממות בצורה מוגבהת כלומר בתלייה, והשנייה היא גידול תותים בחממות ומנהרות על הקרקע. כאשר לכל שיטה ישנם יתרונות וחסרונות וכמובן לכל אחת זני תותים שיותר מתאימים עבורה.

גידול תותים בחממה בצורה מוגבהת

זוהי שיטה בה התותים נשתלים בתוך מסילות שתלויות באויר, ולשיטה זו יש יתרונות וחסרונות. גידול תותים בשיטה הזאת יאפשר לכם לשתול יותר שתילים על שטח נתון, נוחות העבודה היא מקסימלית מכיוון שלא דורשת עבודה מכופפת אלא בעמידה זקופה. גידול תותים באויר מאפשר לבחור באיזה מצע נשתמש ובכך להתאים זאת לצרכי הצמח. המרחק מהקרקע מצמצם את הסיכוי לריקבון השתילים ואת כמות העשבים השוטים בשטח. אך לעומת גידול תותים בקרקע שיטה זאת צורכת הרבה יותר מים.

גידול תותים על הקרקע

שיטה שבה גידול התותים מתבצע על הקרקע בערוגות מוגבהות מעט שנבנות עבורם. את הערוגות הללו יש לכסות בניילון על מנת לבודד את המגע של השתילים עם הקרקע משתי סיבות הראשונה מניעת מגע ישיר של השתיל עם האדמה כדי למנוע ריקבון, והשנייה לצורך חיטוי הקרקע ומניעה של גדילת עשבים שוטים. גידול תותים בקרקע מאפשר לשורשים להתפתח ולגדול באופן חופשי ללא הגבלת מקום, מה שמבטיח צמחים חזקים ועמידים יותר. גידול תותים בצורה זו מצד אחד דורש עבודה פיזית קשה כי היא מחייבת אותנו להתכופף אל הקרקע אך מצד שני חוסך לנו בכמויות המים רבות.
תותים בחממות

גידול תותים בישראל

אז לפני שנתחיל רק נאמר שניסינו לחפש קצת יותר מידע ונתונים עדכניים על גידול תותים בישראל אך לא מצאנו, ומה שכן מצאנו רלוונטי לשנת 2016. אז דיברנו עם מגדל תותים לשעבר שהתמחה בגידול תותים בהדברה ביולוגית והוא סיפר לנו קצת על הדברים מנקודת מבטו..

המוצא של הזנים השונים של התות שדה בישראל מקורם בקליפורניה. לאחר שהובאו ארצה, טופחו ופותחו זנים שונים (רובם על ידי המכון הוולקני והשאר על ידי חברות מסחריות) כגון: מלאך, תמר, אורלי, חירות, גילי, שני, יסמין ועוד. נכון לשנת 2016 השוק הישראלי צורך מידי שנה כ 13 אלף טון, כאשר 700 טון עבור התעשייה ו685 טון עבור יצוא. לפי משרד החקלאות גידול תותים בארץ נעשה על שטח של כ 3860 דונם בכל צורות הגידול, כאשר גידול התותים נעשה בעיקר באזור השרון והמשולש. מספר החקלאים שמגדלים תות שדה בישראל עומד על 125 מגדלים נכון לשנת 2016.

זנים של תותים

קיימים זנים רבים של תותים וככל שעובר הזמן יוצאים עוד ועוד זנים משובחים יותר ועמידים יותר אך אנחנו ניתן לכם סקירה קצרה על 3 זנים שפותחו בארץ והם מאוד נפוצים כיום:

תות "גילי"

זהו זן מבטיח כאשר הפירות שלו הם גדולים ומוצקים בצורה מאורכת ובצבע בהיר. הוא מאופיין בטעם מתוק מאוד ועסיסי והוא בעל חיי מדף טובים.

תות "שני"

זהו זן בעל פירות גדולים כאשר כל אחד שוקל בממוצע 30 גרם ומתאפיין ביבול רב ומוקדם. הזן מתאים יותר לגידול באזורים שהם יותר חמים ומבשיל באזור חודש נובמבר, מה שמאפשר למעריצי התותים המושבעים להתחיל לאכול כבר בסתיו. צבע פירותיו הוא אדום ולהם צורה רחבה. זן זה גדל טוב גם בגידול תותים על ידי תלייה מהאוויר, ולא רק על הקרקע.

תות "יסמין"

זהו זן שגורם לעונת התותים להיות ארוכה יותר בצורה משמעותית משום שניתן למצוא את פירותיו כבר מחודש נובמבר. פירותיו גדולים יחסית במשקל ממוצע של 26 גרם לתות בעלי צבע בהיר וטעם מתוק. צורת פירותיו היא קצרה עם קצה קטן בצבע לבן.

מחלות נפוצות בתותים

גם בגידול תותים קיים מגוון רחב של מזיקים ומחלות שעלולות לתקוף את התותים או הצמח עצמו. הבאנו לכם שניים מהמחלות הנפוצות הקשות והנפוצות ביותר בגידול תותים.

קימחון

מחלת הקימחון היא המחלה הקשה ביותר בגידול תותים והיא נגרמת בעקבות פטריה טפילה שפוגעת בכל חלקי הצמח בעלווה בפרחים ובפירות. אותה פטריה מכסה את הצמח בתפטיר הגורם להפחתה בתהליך הפוטוסינתזה, לנשירת העלווה, ולכתמים נקרוטיים (מוות תאי). מחלה זו מפחיתה באופן משמעותי את את כמות היבול ואת איכותו. הדרך להימנע ממנה היא על ידי תכשירי הדברה שונים ועל הקפדת החלפה בין הסוגים השונים כי מחלה זו מפתחת עמידות כלפיהם במהירות. 

בוטריטיס

מחלה נוספת שמאוד נפוצה בתותים היא הבוטריטס שזו בעצם פטריה, הפטריה מתפתחת בתנאי לחות וטמפרטורה ממוצעת והיא מתפשטת באמצעות מים ורוח. כאשר היא תוקפת את הגידולים היא מצמיחה עליהם שכבה של עובש בצבע אפור. ניתן לזהות אותה בצמחים שנדבקו על ידי כך שהתותים מתמלאים בכתמים שונים, הקליפה שלהם עלולה להתבקע והצמח עלול לנבול מנקודת התקיפה ומעלה. דרך הטיפול גם פה היא באמצעות תכשירים והחלפתם כדי למנוע עמידות.

לסיכום - תאכל תות ותהיה מבסוט

מקווים שיכולנו לעזור ולספק לכם את כל המידע שנחוץ לכם על מנת לצלוח את התהליך של גידול תותים בצורה הטובה ביותר. ולהנות מפירות עסיסיים ומתוקים ביותר. זכרו שתחזוקה שוטפת היא המפתח להצלחה ותשומת לב מוקפדת יכולה למנוע בעיות ותקלות רבות. הקפידו על הקווים המנחים שסיפקנו לכם במאמר לאורך כל העונה ותראו כי גידול תותים בחממה הביתית שלכם יהפוך להיות חוויה פשוטה, מהנה וטעימה מאוד!

כתבות נוספות

תה קומפוסט

תה קומפוסט הוא בעצם דשן נוזלי שנחלט מקומפוסט, הוא מעשיר את האדמה במהירות ולכן גורם לצמחים להיות גדולים יותר, טעימים יותר, בריאים יותר ועמידים יותר.

ירקות חורף

על ירקות חורף וגידולם

רוצים להנות מירקות חורף טריים מהגינה שלכם ולא יודעים איך? או מה בכלל ניתן לשתול בעונה זו? המשיכו לקרוא ותגלו את כל התשובות שחיפשתם. החורף

קומפוסט

כל מה שרציתם לדעת על קומפוסט

מהו קומפוסט? איך מייצרים אותו? ולמה הוא מועיל ? רוצים לדעת את התשובות? על כל אלה ועוד נענה בכתבה הבאה. מה זה בעצם קומפוסט? קומפוסט

גידול עגבניות בהדלייה

גידול עגבניות בחממה

כל מה שצריך לדעת על גידול עגבניות בחממה ביתית מהזריעה ועד הקטיף ועוד.. זאת כתבה ארוכה לכן לרשותכם תוכן עיניינים. תוכן עניינים קצת רקע על

שתפו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
גלילה לראש העמוד
טבעלו לוגו
כיף שחזרת
דילוג לתוכן