גידול ירקות בבית ואנשים ששווה לעקוב אחריהם ביוטיוב
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
דף הבית » גידול תותים בחממה ביתית
אוהבים תותים? רוצים לדעת איך תוכלו לגדל אותם ולהנות מהם יותר? כאן תמצאו את כל מה שרציתם לדעת על גידול תותים בחממה.
תותים, מי לא אוהב אותם? הם קטנים, מתוקים מרעננים ותמיד משאירים טעם של עוד. הם נחשבים לפרי הסקסי בעולם. נוכל למצוא אותם באין ספור מתכונים שונים, מריבות, שייקים, ועוגות ועד אפילו סלטים ומרקים. בעוד שאנחנו גדלנו על תותים עם סוכר לבן, הצרפתים יעדיפו אותם עם יין והאיטלקים בכלל יעדיפו אותם עם חומץ בלסמי ומעט פלפל שחור. עם כל כך הרבה דרכים שמבטיחות לנו הנאה צרופה כל מה שנותר לעשות זה להנות מגידול תותים, ומה יותר טוב מגידול תותים בחממה הביתית שלנו? שיספק לנו תותים לתקופה ארוכה יותר.
מדובר על צמח רב שנתי שנותן פירות בעונת החורף עד אזור אפריל. מבחינה בוטנית תות שדה לא נחשב פרי (מתפתח רק משחלת הפרח המופרה) אלא פרי מדומה (מתפתח מאיברי פרח נוספים). אך התות שדה מכיל עליו המון פירות אמיתיים שכל אחד מהם נקרא אגוזית והם בעצם הבליטות הצהובות\ שחורות שניתן לראות על גביו. החלק שאנו אוכלים בעצם נועד למשוך בעלי חיים כדי שיאכלו את הפירות האמיתיים שלו. העונה שלו בארץ מתחילה בחורף סביב נובמבר ונמשכת עד אפריל (ולעיתים עד יוני, בעקבות גידול תותים בחממות).
Photo by Bianca Ackermann on Unsplash
תות הגינה שאנו אוהבים כל כך ומכירים כיום נוצר בעצם בטעות, כאשר שתלו שני זנים שונים של תותי בר (אחד מצ'ילה והאחר מאמריקה הצפונית) בצמוד אחד לשני בצרפת, בערך לפני 300 שנה, ואז התרחשה בין שניהם הכלאה לא מתוכננת שיצרה עבורנו את התות שלנו היום.
מקור שמו מגיע כנראה מגיע אלינו מהשפה הפרסית שבה הוא נקרא תּוּתְּפַרַנְגִּי ובשפה האנגלית מקור שמו נובע מכך שהיו נוהגים לפזר קש על התלמים בהם גודל בכדי שלא יהיה במגע ישיר עם הרצפה וירקב. תיאוריה נוספת על שמו הלועזי מתייחסת לצורה של הצמח אחרי שהוא מתייבש.
הפרי המדומה (כלומר החלק שאנו אוכלים) מכיל עליו כ200 פירות מדומים. העלים של הצמח מחולקים לשלוש אונות, הגבעולים שלו זוחלים על הקרקע ( נקראים שלוחות) ומצמיחים שורשים ובכך מסייעים לו ליצור צמחים חדשים ובכך להתרבות. הפרחים של התות קטנים וצבעם לבן והם נכללים בתוך משפחת הוורדיים, משפחת צמחים הכוללת בתוכה בין 100- 120 סוגי צמחים שונים.
צמח התות שופע בנוגדי חמצון אשר תורמים במניעה של מחלות רבות. ובסיבים תזונתיים רבים אשר עוזרים לשובע ולספיגה איטית של סוכר במעי. מחקרים מראים שאכילה של תות מסייעת במניעה ובטיפול של דלקות שונות. ויטמין C, פולאט (רכיב שהופך לחומצה פולית בגוף), פיטוכימיקלים (אשר נמצאים באופן טבעי בתות), הם רק חלק מרכיבים החיוניים לגוף האדם ומסייעים לו בהתמודדות נגד חמצון, במניעת מחלות לב וכלי דם, סרטן, בספיגת ברזל ויצירת דנ"א, בהגנה על תפקוד המוח ובנוסף מסייעים להאטת תהליכי הזדקנות.
אז הבנו שהתות בריא, עכשיו הגיע הזמן להבין מה גידול תותים בחממות דורש..
אז כמו בכל צמח גם לצורך גידול תותים בחממה או מחוצה לה יש צורך בסיפוק כמה תנאים בסיסיים על מנת שהצמח ישרוד, יגדל ויתחזק ובסופו של דבר יפיק תותים טובים וטעימים במיוחד שנוכל ליהנות מהם. כדי שנוכל להבטיח שזה יהיה המצב עלינו להקפיד על כמה דברים.
תות שדה הוא בעצם פרי השייך לאביב מה שאומר שכל תהליך הגידול שלו מתחיל (בשתילה) במהלך הסתיו מחודש ספטמבר כאשר הטמפרטורות הנמוכות (סביב ה 15 מעלות) הן מה שמסייע לצמח להתבסס, לצמוח, ולהניב פירות. וכאשר מתחיל יותר להתחמם לקראת האביב זה התקופה המושלמת לדאוג להשריש שלוחות כדי שיהיו לנו שתילים לעונה הבאה. למרות שהתות גדל טוב יותר בחורף גם בשבילו טמפרטורות נמוכות מידי עלולות לגרום נזקים לכן כדי להגן עליו מומלץ לשתול אותו בחממה ביתית וכאשר מתחיל להתחמם לאוורר את החממה כדי שלא ירקב.
כמו בכל צמח אחר לעניין ההשקייה יש חשיבות רבה, מעט מידי מים עלולים להוביל להתייבשות הצמח, ויותר מידי מים עלולים להוביל לריקבון ומחלות שונות. אז מה מומלץ לצורך גידול תותים בחממות בצורה הטובה ביותר?
בכמה ימים לאחר ששתלתם את השתילים הקפידו לשמור על סביבה לחה באמצעות שימוש בהמטרה בין פעם או פעמיים ביום. לאחר מכן בעונות הסתיו האביב והקיץ השקו בעזרת טפטפות בשעות הבוקר כיום כן יום לא כאשר משך ההשקייה או בין 10 דקות לחצי שעה תלוי בטמפרטורה. בעונת החורף השקו את התותים במשך כ 10 דקות לפי הצורך מכיוון שקיימת לחות רבה בחורף ואנו לא רוצים להשקות יתר על המידה.
למרות היותם צמחי חורף, גידול תותים עדיין דורש כמות יפה של אור שמש על מנת שנצליח לגדל ולהצמיח פירות טעימים, הקפידו לאפשר כניסה של אור ישירה ולא לחסום את גג החממה הביתית שלכם על מנת שהם יוכלו לקבל חשיפה ישירה לאור השמש.
לקרקע יש השפעה רבה על התהליך גידול תותים עצמו, היא משפיעה על איכות התותים, על חוזק הצמח ועל הבריאות שלו. קרקע טובה תהיה מספיק אוורירית כדי לספק חמצן לשורשים ותהיה מלאה במינרלים וויטמינים כדי להעשיר את הצמח. לכן מומלץ לשתול על מצע קומפוסט ומתחתיו אדמת חמרה אוורירית, בעומק של לפחות 30-40 ס"מ כדי לאפשר למערכת השורשים של התות להתפתח באופן אידיאלי ובכך לחסוך במים.
תקופת הגידול תותים נמשכת יחסית חודשים רבים בהם נמצא השתיל באדמה לכן מאוד חשוב להעשיר את המצע שלו בקומפוסט שיעזור לגדילה שלו, במהלך האביב מתרחשת תנופה טבעית (אין מצב שתפספסו דבר כזה), בתקופה זו אפשר לדשן גם באמצעות דישון נוזלי כמו "נוגרו" או תה הומוס פעם בשבוע או שבועיים בהתאם לצורך, יש להתייעץ עם מומחה לפני שיעזור לכם להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם.
אין ספק שאנחנו לא היחידים שאוהבים תותים, מה שאומר שיש עוד המון חיות ומזיקים שישמחו להנות מהם. כדי למנוע מצב שבו לא ישאר לכם דבר, יש צורך בהדברה של כל אותם המזיקים שעלולים לתקוף את גידול התותים שלכם.
אבל אם תשאלו אותנו אנחנו פחות תומכים בכל התכשירים הכימיים הקיימים בשוק ולכן הדרך הטובה ביותר בעינינו לגידול תותים היא שימוש בהדברה ביולוגית. לכל מזיק בטבע יש את האויב הטבעי שלו ופיזור האויבים הטבעיים הללו בשטח בו מתבצע גידול התותים שלכם יסייע להיפטר מהם.בנוסף אנו ממליצים להוסיף קומפוסט לאדמת התותים כדי לייצר מצע חזק ובסופו של דבר צמח חזק ועמיד יותר בפני מזיקים.
אז הגיע הרגע שבו החלטתם שבא גם לכם להנות מגידול תותים ומהפירות המופלאים שיצאו מכל התהליך הנפלא הזה, הלכתם למשתלה קניתם כמה שתילים ועכשיו מה? עכשיו הגיע הזמן לשתול. שתילת תותים מתרחשת בין החודשים ספטמבר לאפריל הכל תלוי אם יש באמצעותכם כלים להתמודדות עם תקופת החורף (כמו חממה ביתית) גידול תותים בחממה מאפשר שליטה ושמירה על הטמפרטורות. מומלץ לשתול בשעות אחר הצהריים הקרירות.
את השתילי התותים יש לשתול במרחק של בין 25 ל 30 ס"מ אחד מהשני ובאותו העומק שבו היה בסיס הגבעול במיכל הקודם שאיתו הגיע. לאחר שחיפינו את הקרקע כדי שלא יהיה מגע ישיר עם השתיל מה שעלול להוביל לריקבון מהיר של התותים. שימו לב שתילה עמוקה מידי עלולה להוביל לריקבון ושתילה שטחית להתייבשות. יש להקפיד על כך שהשורשים יהיו ישרים בתוך הגומה שיצרתם עבורם ושאתם זוכרים להדק את הקרקע מסביב.
טבעלו שמה לעצמה מטרה להיות החברה המובילה בתחום הגידולים בחממות ביתיות. אנו רואים בגידול יבול באופן עצמאי כמטרה חשובה לאנושות. היכולת לגדל את האוכל שאתם אוכלים נראה לנו חשובה מאין כמוהה.
לכן אנו עומלים על הקמת קהילה גדולה ורחבה בה כל המידע על גידול בחממות ביתיות יהיה זמין ונוח. נערוך ניסויים ונעדכן מהשטח. רוצים להיות חלק מהמשפחה?
Photo by Maya Ciodaru on Unsplash
אז לפני שנתחיל רק נאמר שניסינו לחפש קצת יותר מידע ונתונים עדכניים על גידול תותים בישראל אך לא מצאנו, ומה שכן מצאנו רלוונטי לשנת 2016. אז דיברנו עם מגדל תותים לשעבר שהתמחה בגידול תותים בהדברה ביולוגית והוא סיפר לנו קצת על הדברים מנקודת מבטו..
המוצא של הזנים השונים של התות שדה בישראל מקורם בקליפורניה. לאחר שהובאו ארצה, טופחו ופותחו זנים שונים (רובם על ידי המכון הוולקני והשאר על ידי חברות מסחריות) כגון: מלאך, תמר, אורלי, חירות, גילי, שני, יסמין ועוד. נכון לשנת 2016 השוק הישראלי צורך מידי שנה כ 13 אלף טון, כאשר 700 טון עבור התעשייה ו685 טון עבור יצוא. לפי משרד החקלאות גידול תותים בארץ נעשה על שטח של כ 3860 דונם בכל צורות הגידול, כאשר גידול התותים נעשה בעיקר באזור השרון והמשולש. מספר החקלאים שמגדלים תות שדה בישראל עומד על 125 מגדלים נכון לשנת 2016.
זהו זן שגורם לעונת התותים להיות ארוכה יותר בצורה משמעותית משום שניתן למצוא את פירותיו כבר מחודש נובמבר. פירותיו גדולים יחסית במשקל ממוצע של 26 גרם לתות בעלי צבע בהיר וטעם מתוק. צורת פירותיו היא קצרה עם קצה קטן בצבע לבן.
מחלת הקימחון היא המחלה הקשה ביותר בגידול תותים והיא נגרמת בעקבות פטריה טפילה שפוגעת בכל חלקי הצמח בעלווה בפרחים ובפירות. אותה פטריה מכסה את הצמח בתפטיר הגורם להפחתה בתהליך הפוטוסינתזה, לנשירת העלווה, ולכתמים נקרוטיים (מוות תאי). מחלה זו מפחיתה באופן משמעותי את את כמות היבול ואת איכותו. הדרך להימנע ממנה היא על ידי תכשירי הדברה שונים ועל הקפדת החלפה בין הסוגים השונים כי מחלה זו מפתחת עמידות כלפיהם במהירות.
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.
מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את
קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –
גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם
כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם