כל מה שרציתם לדעת על קומפוסט
מהו קומפוסט? איך מייצרים אותו? ולמה הוא מועיל ? רוצים לדעת את התשובות? על כל אלה ועוד נענה בכתבה הבאה. מה זה בעצם קומפוסט? קומפוסט
דף הבית » תה קומפוסט
תה קומפוסט הוא בעצם דשן נוזלי שנחלט מקומפוסט, הוא מעשיר את האדמה במהירות ולכן גורם לצמחים להיות גדולים יותר, טעימים יותר, בריאים יותר ועמידים יותר. בקיצור תה קומפוסט הוא הסם האורגני שיכול להפוך את הצמחים שלכם ללאנס ארמסטרונג של הצמחים.
המונח תה קומפוסט הוא לא מדוייק. מבחינה טכנית תה הוא תהליך בו עשבי תיבול מושרים במים רותחים ליצירת משקה בריא. תה קומפוסט אכן בריא לצמחים, אבל יותר נכון לקרוא לו בירת קומפוסט מכיוון שהתהליך קרוב יותר לתסיסה. זהו נוזל מבושל שמרכז חיידקים, פטריות, סוכרים, ובתקווה נמטודות לצורה נוזלית הנספגת בקלות.
ישנן שתי אסכולות על בישול, הפשוטה מהן כוללת השלכת קומפוסט לדלי מים, לתת לו לשבת לסננן אותו לקוות לטוב. זה בדרך כלל נקרא רק תה קומפוסט ויש הרבה אנשים שמבסוטים מהתוצאות ועושים זאת כדרך קבע. השיטה השנייה היא תה קומפוסט מאוורר, הדורש חמצן ותסיסה. זו קצת יותר עבודה, עם הרבה פחות ריח.
תה קומפוסט מוצלח דרך מיקרוסקופ
נמטודה
אין הרבה מחקרים מדעיים שנעשו על יתרונותיו של תה קומפוסט, אך יש אלפי גננים שיכולים לספר מניסיונם האישי. המחקרים שכן פורסמו מספרים שהתה יחד עם הרגלי גינון טובים מעודדים צמחים בריאים.
אחד המאמרים שניתחו תה קומפוסט על ידי ד"ר לינדה צ'קר-סקוט, הגיע למסקנה שאין גלולת קסמים, אין הכרח שכוס תה קומפוסט ביום תהפוך את הצמח שלנו לפופאי ותפתור את כל בעיות הצומח הנגרמות על ידי קרקע לקויה או טיפול לא ראוי בצמחים. אבל אכן הוכח כי תה קומפוסט מדכא פתוגנים בחלק מהצמחים (פתוגניות היא מכלול המנגנונים והשיטות באמצעותם אורגניזמים, כגון חיידקים ופטריות ומחוללי מחלות אחרים גורמים לתופעות המחלה ומתמודדים עם מערכות ההגנה של הצמח\הגוף)
מבחינת כל אותם הגננים המשתמשים בתה קומפוסט התוצאות ברורות בשל שני דברים שנראה שהתה עושה טוב מאוד:
על ידי ביצוע שני הדברים הללו, תה הקומפוסט יכול לעזור לצמחים לצמוח מהר יותר, להגדיל את היבול ולשפר את בריאותם הכללית, ולהפחית את מספר המזיקים והמחלות שהם חווים.
זה לוקח בערך 24-36 שעות להכין תה מסוג קומפוסט שצוין לעיל. אם שכחתם תה קומפוסט לזמן ארוך מזה היא תהיה בסכנת איסוף של חיידקים לא כל כך ידידותיים כמו E. coli וסלמונלה. החיידקים שבפנים ישתמשו בכל החמצן, שיוצר תנאים אנאירוביים, ויגדיל את הסבירות שחיידקים, נגיפים ישגשגו.
תה קומפוסט מאוורר, המכונה גם תה קומפוסט אירובי (aerobic compost tea) הוא בדיוק מה שזה נשמע: תה קומפוסט רגיל שמעורבב עם הרבה יותר חמצן.
התיאוריה היא שאם חיידקים משתמשים בחמצן במהירות, ולכן מתחילים להיווצר תנאים אנאירוביים, אזי אוורור הקומפוסט יפיק אוכלוסיות גדולות יותר של אורגניזמים טובים מהר יותר וימנע את הרעים. זה נעשה באמצעות משאבת אוורור כמו זו המשמשת במיכלי דגים כדי ליצור פעולה מבעבעת בנוזל.
במקום להשרות קומפוסט, אפשר גם להשרות צמחים בעלי תכונות מזינות שנושרות במים כדי להפיק חומרים מזינים אלה. הצמח הנפוץ ביותר בשימוש הוא הסרפד, אשר יכול להוסיף חומרים מזינים יקרי ערך כמו זרחן ואשלגן לקרקע.
זהו דשן הנפוץ יותר בשימוש חקלאי רחב היקף, תה זבל הוא בעצם תערובת של צואה של בעלי חיים משנים שונות (שחלקו עבר כבר תהליך קומפוסטיזציה) הספוגה במים. זה לא באמת הדשן הביתי המומלץ ביותר מכיוון שהוא נהיה מאוד מסריח.
פשוט תוסיפו מים! תערובות תה מוכנות אלה נועדו בדרך כלל להילחם בסוגיות צמחיות ספציפיות, אך תומכי תה קומפוסט רגיל טוענים כי אין להם מספיק חיידקים כדי להיות כדאיים. עם זאת, מבחינה טכנית הם הרבה יותר בטוחים מכיוון שהם נקיים מחיידקים רעים.
בתכלס המתכון הזה הוא בסיס לרוב סוגי תה הקומפוסט.
רכיבים וציוד
חיידקים זקוקים לסוכרים וחלבונים פשוטים, ובדרך כלל אחד המקורות הקלים ביותר הוא מולסה ללא גופרית. פטריות זקוקות לסוכרים מורכבים יותר, עם מקורות נפוצים כולל הידרוליזת דגים (בעיקר דגים טחונים), אצות ים / אצות וחומצה הומית.
אנשים רבים יוצרים תערובת של מולסה ואוכל פטריות גם יחד כדי ליצור איזון תזונתי טוב גם לפטריות וגם לחיידקים, אך לרוב מסתכם במה שנמצא בסביבה ואתם יכולים להשיג בקלות.
לפניכם סרטון נחמד שמסביר מה זה חומצה הומית ( humic acid ). מומלץ להפעיל את התרגום האוטומטי בעברית
רוצים להימנע מרכישת מוצרים כימיים כמו חומצה הומית, לפניכם מתכון קומפוסט נוסף:
רוב האנשים פשוט זורקים את הקומפוסט לדלי ואז מסננים אותו כדי להפריד בית התה קומפוסט למוצקים. אך יש אפשרות לשים את בד הסינון בדלי כשקצות הבד קשורים בחוץ לפני הנחת הקומפוסט ולבסוף פשוט להרים את המוצקים מהדלי בפשטות.
את משאבת האוויר אפשר פשוט לזרוק לדלי.
עכשיו, תנו לזה לשבת בערך 24 שעות. זכרו! יותר מדי זמן וחיידקים רעים יתחילו להשתלט. למעשה, אם זה מתחיל להסריח אז עברתם את הגבול וצריך לזרוק אותו. לכן ברגע שהתה קומפוסט מוכן תשתמשו בו ואל תתמהמהו כדי שהמיקרואורגניזמים הפעילים לא יתחילו למות.
בדרך כלל מומלץ לדלל את התה ליחס של לפחות 1 ל – 4\5 אתם יכול להשקות את האדמה עם התה קומפוסט באמצעות המזלף או המשפך שלכם.
יש ברשותכם אדמה מוזנחת? כזאת שלא טופלה הרבה זמן והיא צחיחה ויבשה ועכשיו החלטתם להתחיל להשקיע בה? זה הזמן האידיאלי מבחינתנו להתחיל להשתמש בתה קומפוסט. פעם ביומיים במשך שבועיים. יש לכם אזור שנראה לכם שצריך איזה זריקת עידוד. 3-4 פעמיים כל יומיים יכול לעשות את העבודה. ואז אפשר להכין אחת לשבוע , שבועיים.
אך לטווח הארוך אנו ממליצים להכין או לקנות קומפוסטר ביתי, להכין קומפוסט מהזבל האורגני שאתם מייצרים ולפזר מעל האדמה . היתרונות בהזנת הגינה בעזרת קומפוסט תוכלו למצוא בכתבה הזאת – הכל על קומפוסט. מידע על קומפוסטרים תוכלו למצוא בדף הקומפוסר שבתפריט העליון.
מהו קומפוסט? איך מייצרים אותו? ולמה הוא מועיל ? רוצים לדעת את התשובות? על כל אלה ועוד נענה בכתבה הבאה. מה זה בעצם קומפוסט? קומפוסט
אם יש לך גישה למיקרוסקופ המסוגל להגדיל פי 400X אתה יכול לראות את החיידקים בעצמך. בדוק את התמיסה המדוללת ואתה אמור להיות מסוגל לראות אלפי חיידקים ובתקווה נמטודה מועילה. מדי פעם אתה צריך גם למצוא אמבה.
עשיתם תה קומפוסט טוב אבל אתם שואלים כמה זמן יקח עד שנראה תוצאות?
רוב חובבי תה הקומפוסט עשו בדיקה משלהם זה לצד זה, והוסיפו את התה לצמח אחד ולא לצמח זהה ממש לידו. הממצאים מדווחים שאמנם לא תראו תוצאות מיידיות, אך ככל שעובר הזמן תראו הבדל ברור בין השניים. אחד מהם ייראה בריא יותר, ירוק יותר, עשיר יותר ואולי אף יניב תשואה גבוהה יותר. עם זאת, זה יקרה רק עם ביצוע שגרתי במהלך עונת הגידול.
האם היו לכם תוצאות נהדרות עם תה קומפוסט? נשמח אם תשתפו את ניסויי התה שלכם למטה!
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.
מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את
קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –
גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם
כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם