לשמור על חום החממה הביתית

6 דרכים לשמירה על חום בחממה מבלי להשתמש בחשמל

המחשבה על חממה ביתית יכולה להיות מאיימת מעט לאנשים מסוימים שחוששים מצריכה מוגברת של חשמל בכדי להעלות את הטמפרטורה בחממה בימי החורף. אומנם החורף בארץ הוא לא מהקרים אבל בכל זאת יש דרכים לשמור על הטמפרטורה ללא צורך בחשמל. אלו אומנם לא שיטות מבוקרות אך במידה ואתם לא מתכוונים לחמם עם מכשיר חשמלי כזה או אחר הן בהחלט יכולות להיות אלו שישמרו על הצמחים שלכם בחיים.

לפניכם כמה טיפים וכמה נקודות למחשבה בנוגע לחימום החממה הביתית שלכם

אין כמו השמש!
הטריק הראשון לחימום החממה הביתית שלכם ללא הצורך בחשמל הוא לנצל מקסימום מחום השמש.
השמש היא אנרגיה חופשית. היא קמה כל בוקר לעבודה ואף פעם לא לוקחת יום חופש (למזלנו). עם זאת, יש פעמים שמעונן, שלא לדבר על כך ששעות אור השמש מצטמצמות בחורף.

למרבה המזל, ישנן כמה דרכים לעזור באופן טבעי לחמם את החממה, כמו גם לעצב את החממה בחוכמה כדי להפיק את המירב מהחום שקיים בה ממילא.

קומפוסט בחממות ביתיות

כל גנן נפגש בדבר הזה לפחות פעם אחת- אנחנו מתחילים לחפור בערימת קומפוסט או בערמת דשא שנשארה על הקרקע והדבר הזה פשוט רותח.
ערימת קומפוסט טובה תגיע הרבה מעל 70 מעלות והיא יכולה לשמור על הטמפרטורה הזאת לזמן מה, במיוחד אם נפתח אותה באופן קבוע כדי שיכנס חמצן. במילים אחרות, קומפוסט יכניס באופן טבעי חום שיכול לחמם את החממה.
אם יש מקום בתוך החממה אז מצוין ואם לא אפשר למקם את הקומפוסט בצמוד לאחד מקירות החממה (מומלץ על הקיר הצפוני) ולשלוח צינור שעובר בתוך הקומפוסט ונכנס לחממה.

השתמשו באלמנטים הצוברים חום

כשמנסים לחמם חממות ביתיות באופן פסיבי עם אנרגיה סולארית, המסה התרמית היא מכריעה. כמה חפצים, סלעים, אדמה, חימר ולבנים אשר סופגים חום כאשר האוויר חם ומשחררים אותו החוצה כאשר האוויר קר. למים יש גם מסה תרמית טובה. כדי לחמם בחינם- עלינו לנצל את המסה התרמית.

דבר חכם לעשות הוא להכין מיטות מוגבהות (raise beds=מסגרות מלאות באדמה) עשויות מעץ, קירות אבן או לבנים כדי לספוג את החום. כדאי להכניס גם חביות שחורות או מים ולמקם אותם בצד הצפוני.

דאגו שהקיר הצפוני יהיה מבודד

לא תמיד יש טעם שהצד הצפוני של החממה הביתית שלנו יהיה שקוף. 

בידוד בצד הצפוני ימנע איבוד חום מבפנים ויסכל את הרוחות הקרות הבאות מצפון.

השמש אף פעם לא זורחת מהצד הצפוני, ולכן הגיוני הרבה יותר לבודד את הצד הזה על ידי חומרים מבודדים, מה גם שאפשר לבודד את הדופן הצפוני של החממה בכך שנכפיל את הדופן הזאת עם שכבה שקופה נוספת ונאפשר שכבת אוויר כלואה (אוויר הוא מבודד נהדר).

למה כדאי לרכוש חממה ביתית אצלנו

טבעלו שמה לעצמה מטרה להיות החברה המובילה בתחום הגידולים בחממות ביתיות. אנו רואים בגידול יבול באופן עצמאי כמטרה חשובה לאנושות. היכולת לגדל את האוכל שאתם אוכלים נראה לנו חשובה מאין כמוהה.
לכן אנו עומלים על הקמת קהילה גדולה ורחבה בה כל המידע על גידול בחממות ביתיות יהיה זמין ונוח. נערוך ניסויים ונעדכן מהשטח. רוצים להיות חלק מהמשפחה? 

החזרה של האור מאובייקטים חיצוניים

קירות לבנים, משטחים בוהקים, משטחים שקופים למחצה וכמובן מראות יכולים להקרין את האור המוקרן אליהם בחזרה לחממה.
תכנון אלמנטים כאלה יכול להכפיל את כמות האור בכמה מונים ובכך להעלות את הטמפרטורה של החממה באופן משמעותי.
שיטה זאת יכולה גם לדאוג להחזיר אור שנמנע עקב הצללות של עצים שיחים וכדומה המשפיעים על הכמות הטבעית שהשמש מאפשרת לקלוט.

חממה ביתית של פלרם

הטמנת חלקה התחתון של החממה באדמה

לעתים קרובות הטמפרטורה התת-קרקעית חמה יותר מאשר מעל פני האדמה בחורף. ככל שאנו נכנסים עמוק יותר אל האדמה, כך הטמפרטורה הופכת להיות קבועה יותר.
לכן, זה לא רעיון רע לטמון את רצפת החממה מתחת לפני הקרקע ולהשתמש בחום התרמי שמציעה הקרקע. בדרך זו האדמה החמה יכולה לעזור למתן את הטמפרטורה בפנים ולמנוע צניחה של טמפרטורות בימים ובעיקר בלילות קרים מאוד.
אם מתכננים לעשות זאת יש לקחת בחשבון את מערכות הניקוז של המים בכדי שלא נגיע לחממה הביתית שלנו ונגלה שהיא הפכה לבריכה ביתית.

מחפשים קומפוסטר לגינה או למרפסת? לחצו על הלינק מימין בכדי לצפות בכל הקומפוסטרים ובכדי לקבל מידע נוסף למה קומפוסטר הוא הדבר המושלם לגינה שלכם ולעולם כולו.

צינורות מים במערכת סגורה

מערכת צינורות מים העוברת בתוך ערוגות או מיטות מוגבהות שהכנתם המגיעות מהקומפוסט או אפילו מקולט שמש מאולתר יכולות להעלות את הטמפרטורה ללא צורך בחשמל כלל.
המערכת צריכה להיות בלולאה סגורה כך שהמים לא יתאדו. עדיף אם תשתמשו בצינורות שחורים שקולטים גם הם בעצמם את חום השמש.

לסיכום

ההצעות שלפניכם לא יכולות להתחרות בחממה ביתית המופעלת ומתוחזקת בעזרת מערכות חשמליות העובדות לפי טרמוסטט אך הן זולות בהרבה ובהחלט מספיקות ברוב המקרים. מעקב אחרי המערכות האלה ואפילו שילוב של כמה ביחד יכול להביא אתכם בדיוק למה שאתם רוצים.
אנו ממליצים להציב מד חום באדמה ובאוויר ולאסוף את הנתונים ביחד עם הטמפרטורה מחוץ לחממה בכדי שתוכלו לעקוב וללמוד לשנים הבאות ובכך להתאים את השיטות האידיאליות לגידול הצמחים.

שאלות נפוצות על קומפוסט

שאלות נפוצות על קומפוסט

הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.

חממה טיפולית

חממה טיפולית

מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את

איזה קומפוסטר מומלץ לרכוש?

קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם

חממה ביתית על שטח חקלאי

חממה ביתית לא רק לגידול צמחים

כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם

שתפו

גלילה לראש העמוד
מנעול פתוח
כיף שחזרת
דילוג לתוכן