גידול ירקות בבית ואנשים ששווה לעקוב אחריהם ביוטיוב
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
כל מה שצריך לדעת על גידול עגבניות בחממה ביתית מהזריעה ועד הקטיף ועוד.. זאת כתבה ארוכה לכן לרשותכם תוכן עיניינים.
לפני שמתחילים חשוב שתדעו שלעגבניות יש תכונה מאוד מעניינת והיא שכמות שעות היום לא ממש משנה להן, עצם זה שהימים שלנו מתקצרים או מתארכים לא משפיעה עליהם אלא מה שהכי חשוב לעגבנייה זה בעצם הטמפרטורה. גידול עגבניות בחממה יאפשר לכם לווסת את הטמפרטורה ושלוט בה ובעצם כך יעזור לגידולם.
במידה ואין לנו מערכת לוויסות טמפרטורה, כאשר החורף נגמר ומזג האוויר מתחיל להתחמם ולהגיע לסביבות 23 מעלות צלזיוס (סביב חודש מרץ) זה הזמן בה כדאיללכת למשתלות ולקנות לעצמנו כמה שתילי עגבניות, במידה ונרצה לזרוע נצטרך אפילו להקדים לסוף פברואר או אפילו לפני אם נרצה לגדל ולחזק את הצמח לפני שמזיקים כאלו ואחרים יתחילו להופיע, אבל במצב כזה גידול עגבניות בחממה הוא חיוני על מנת לספק את הטמפרטורות הנכונות עבורם. חשוב להדגיש שהעגבניות רגישות למזג אוויר קיצוני וזו הסיבה שגידול עגבניות בחממה לפני תקופת השרב תסייע לצמח להיות חזק ועמיד מספיק.
כאן 11 הסבירו זאת בסרטון נהדר
מה זה אומר? סולניים היא שם של משפחת צמחים עם פרחים, שאת רוב הצמחים בה אפשר לאכול אך היא מכילה גם כאלה רעילים. המשפחה כוללת 85 סוגים שונים ו2800 מינים שלרוב יהיה דו – מיניים. היא כוללת בעיקר צמחים עשבוניים אבל יש בה גם עצים, צמחים מטפסים ושיחים. חלק מצומצם מהצמחים הכלולים בתוכה הם חציל, תפוח אדמה, פלפל ועגבניה.
כשמדברים על צריכה של מזון תרופות ותבלינים, צמחים סולניים מספקים מקור חשוב לסיפוק צרכים אלו עבורנו. לעומת זאת בעוד חלק מהם טובים ומסייעים רבות לבריאותו של האדם החלק השני יכול להיות מסוכן ביותר.
סולנין הוא בעצם הרעל שנמצא אצל חלק מהשתילים אשר נכללים במשפחת הסולניים, כאשר צמח מהמשפחה לוקה במחלה, נתקף על ידי טפיל מסוים או נמצא בשמש זמן רב, הצמח מפיק את הסולנין על מנת שלא ייאכל או ייפגע בצורה כזו או אחרת. תוך מספר שעות מתחילתו של תהליך העיכול מתחילה השפעתו של הסולנין, שבאות לידי ביטוי בתופעות לוואי כמו: שלשול, תחושת נימול, הקאות ובמקרים מסוימים קיימות הפרעות בלב וסיכוי לשיתוק או מוות. הסולניים לרוב מודיעים על רעילותם על ידי צבע ירקרק וטעם מריר ולכן מקרים של הרעלה נחשבים נדירים ביותר.
אז נחזור לעגבניות, כאשר הם ירוקות הם מכילים סולנין וכאשר הם הופכות לאדומות הצמח מסמן שהוא מוכן לאכילה ואין יותר סולנין בעגבניה, בתאבון.
כמו גידול עגבניות בחממה כך גם הנבטה וזריעה מצויינות בחממה אך על מנת שתהיה לכם זריעה מוצלחת יש לדאוג לכמה תנאים:
ולכן את תחילת ההנבטה של העגבניות מומלץ לעשות במגשים ובמיכלי הנבטה במקומות סגורים, מוצלים שיאפשרו הגנה מפני תנאי מזג אוויר וטמפרטורות קיצוניות, ויספקו טמפרטורה מתאימה (בין 20- 27 מעלות צלזיוס) ולכן המקום האידיאלי לגידול עגבניות הוא בחממה.
שלב ראשון בתהליך הוא השריית הזרעים במים למשך 5-7 שעות, לאחר מכן יש למלא את מגשי השתילה באדמה עם מצע מתאים עד לגובה המקסימלי ולהרטיב אותה. שימו לב שהאדמה צריכה להיות לחה ולא רטובה! כדי למנוע מצב של ריקבון. יש לזרוע בין 2-4 זרעים בכל מיכל כדי להגדיל את הסיכויים שהזריעה תצליח, את הזריעה יש לבצע בעומק של 0.5-5 ס"מ ובמרחקים של בין 40 ס"מ ל50 ס"מ אחד מהשני וזאת על מנת לספק מספיק מקום לשתיל לגדול בו.
מפה נשאר לנו לאחל לכם רק להמתין בין 5 ימים ל3 שבועות שזהו הזמן שלוקח לשתילים לנבוט, כאשר זרעים צעירים ינבטו מהר יותר ולישנים עלול לקחת יותר זמן. במידה והנבטים הוציאו לפחות 2 ענפים והגובה שלהם הוא יותר מ 10 ס"מ תדעו שהם מוכנים לשתילה.
אם בצעתם את כל השלבים כמו שצריך נשאר לנו לאחל לכם רק להמתין בין 5 ימים ל3 שבועות שזהו הזמן שלוקח לשתילים לנבוט, כאשר זרעים צעירים ינבטו מהר יותר ולישנים עלול לקחת יותר זמן. במידה והנבטים הוציאו לפחות 2 ענפים והגובה שלהם הוא יותר מ 10 ס"מ תדעו שהם מוכנים לשתילה.
גידול עגבניות בחממה מתחיל בשתילה נכונה, לכן זכרו לשמור על 40-50 ס"מ בין כל שתיל וחשבו על מקום שבו תוכלו לתת לצמח לטפס לגובה או להדלותו.
על מנת שתהליך השתילה של העגבניות יהיה מוצלח יש כמה תנאים שצריכים להתקיים, הראשון ולרוב לא תמיד בשליטתכם הוא שתילי עגבניות תקינים ובריאים, ולכן לפני שאתם קונים את השתיל אנא וודאו שאתם לא רואים מחלות כאלו ואחרות. והשני שהזן שקניתם עמיד מפני מזיקים וטעים למאכל, לכן נסו לברר את מקור השתילים לפני קנייתם.
טבעלו שמה לעצמה מטרה להיות החברה המובילה בתחום הגידולים בחממות ביתיות. אנו רואים בגידול יבול באופן עצמאי כמטרה חשובה לאנושות. היכולת לגדל את האוכל שאתם אוכלים נראה לנו חשובה מאין כמוהה.
לכן אנו עומלים על הקמת קהילה גדולה ורחבה בה כל המידע על גידול בחממות ביתיות יהיה זמין ונוח. נערוך ניסויים ונעדכן מהשטח. רוצים להיות חלק מהמשפחה?
הדבר השני וחשוב לא פחות שמדובר בגידול עגבניות בחממה הוא עניין של קרקע ראויה ומותאמת. לעיתים רבות דורש הכנה מראש, משום שהצמח זקוק לאדמה בעלת ניקוז טוב שמסוגלת לספוח בקלות ומלאה בהזנה הנכונה.
לכן לפני ששותלים יש לשפר את איכות האדמה בהתאם לסוג האדמה בה אנו שותלים. כדי למנוע מצב שבו יש צמיחה של עשבים שוטים, ריקבון או על מנת להפחית את כמות המזיקים שיכולים להופיע.
לאחר השתילה של העגבניות מומלץ לחפות את האדמה.
לאלו בנינו שרוצים להקפיד יותר מומלץ למדוד את רמת הPH (שזה בעצם מדד שאומר מהי רמת החומציות של המים- מכיוון שהמים נמצאים בשכבות קרקע שונות זה מאפשר לנו לדעת מה רמת החומציות בקרקע עצמה) הPH המומלץ לגידול עגבניות בחממה או בכלל נע בין 6 ל6.8 , במידה ויש איזושהי חריגה צריך להחזיר אותו חזרה לטווח.
דישון לרוב נעשה בשלוש דרכים עיקריות אותם נפרט מיד.
חשוב שתדעו שגידול עגבניות בחממה על אדמה או מצע ללא דישון יחליש אות הצמח והעגבניות ויזמין מחלות.
קומפוסט הוא לרוב צואה של בעלי חיים או חמורים אורגנים אחרים שעברים תהליך פירוק, זהו תהליך טבעי שקורה לכל פסולת אורגנית. אך הכנת קומפוסט צריכה לעשות לפעמים באופן מבוקר בכדי למנוע ריקבון ובכדי להאיץ את התהליך.
יש אפשרות להכין קומפוסט נוזלי הנקרה לרוב תה קומפוסט ולהזין את הקרקע איתו. אך כתבה מלאה ומקיפה על קומפוסט תתפרסם בקרוב.
הומוס גם הוא דשן אורגני לכל דבר בשלביו הסופיים, זאת אומרת שהוא סיים את תהליך ההתפרקות וכך הוא יכול להשאר מאות ואלפי שנים עם כל המינרלים החיוניים לצמחים.
כשמדברים על הומוס בארץ לרוב מדברים על קומפוסט שנוצר על עיקול ופליטה של חומרים אורגנים על ידי תולעים (לרוב תולעים אדומות)
דשן נוזלי יכול להיות מופק באופן כימי או אורגני
כשרוצים לדשן באופן נוזלי ראשית שווה לבצע בדיקת קרקע כדי להבין את פוריות הקרקע ואז להבין איזה דשן נחוץ. שלושת החומרים העיקריים שחסרונם מגביל התפתחות של צמחים הם חנקן (N), זרחן (P) ואשלגן (K) על כל דשן נוזלי שתרכשו תוכלו לראות את כמות הרכיבים הללו באחוזים והאם הדשן מתאים לגידול ירקות
חשוב לציין שיש כמה שלבים בגידול העגבניה (התבססות, התפתחות הפרי, הבשלה ואיסוף.) וכל אחד מהם דורש התייחסות ודישון שונה.
רוצים לדעת מה משרד החקלאות ממליץ לחקלאים המגדלים עגבניות באופן תעשייתי בארץ – מוזמנים להציץ במדריך הזה
מתוך מדריך זה הוצאנו לכם את התפקיד של כל חומר הזנה ומה קורה בעת מחסור
כמו שלכל צמח יש תנאים גם לעגבנייה, גידול עגבניות בחממה מאפשר לנו שליטה על התנאים וכך הסיכויים לעגבניות בריאות וטעימות וללא מחלות עולה.
כמו שכבר אמרנו, צמח העגבניה די אדיש לאורך שעות היום ביממה, אבל למרות זאת חלק מהתנאים שלהם הוא זקוק על מנת לאשר לו גדילה אופטימלית זה אור שמש ולכן כאשר ממקמים את השתיל חשוב לשים לב שמספקים לו מקום שמשי. כן שמש מלאה זה מעולה באביב, בקיץ שמש חלקית (בעיקר בשעות החמות ממש) תעשה את העבודה טוב יותר.
הצמח של העגבניה זקוק להמון מים ולהשקייה מרובה במיוחד בשלבים שבו הוא צומח ומפיק פרי, הקצב בו משקים משתנה לפי מזג האוויר כשבדרך כלל כאשר קריר והאדמה לחה מגשמים אפשר להשקות פעם- פעמיים בשבוע אבל ככל שיש פחות לחות ומתחיל להיות יותר חם נידרש להגביר את הקצב. הדרך הטובה ביותר להשקות את שתילי העגבניות היא באמצעות טפטפות, ככה המיקוד מונע מגע של מים עם שאר חלקי הצמח ובכך מפחית את הסיכוי למחלות. והדרך הגרועה ביותר כנראה תהיה באמצעות ממטרות שיעשו בדיוק את הפעולה ההפוכה.
יש לגזום את הפיצולים של העגבנייה ובכך לייצר מן גזע ראשי בודד לאורך כל השתיל, כך גם תרחיקו את העלים מהאדמה ותמנעו ממזיקים להתקרב וגם תאפשרו מעבר טוב יותר בתוך הצמח. את הפיצולים שחתכנו אפשר להשריש ולגדל כצמח חדש
אז מה זה הדלייה? הדלייה היא בעצם תהליך בו מספקים תמיכה ויציבות פיזית לשתיל במהלך ההתפתחות שלו, כדי שהענפים והפירות לא ישארו על הרצפה אלא יצמחו לגובה, ובכך יהיו חשופים לפחות מזיקים ומחלות.
מבנה שתיל העגבנייה הוא גבוה יחסית, מתפרש ושיחי (משתנה מזן לזן) מה גם הוא צומח ממש מהר, מה שגורם לו להשתרך על האדמה במידה ואין פתרון טכני מספיק טוב שיתמוך בו.
יש שיטות שונות ליצירת הדלייה: מהפשוטות מאוד כמו הקפת הצמח ברשת ברזל ועד למקצועיות יותר כמו שימוש בקיט הדליה או לחילופין בחוטים התלויים מלמעלה ועליהם מלפפים את הצמח.
משום שצמח העגבניה הוא צמח דו מיני הוא כולל בתוכו גם אבקנים וגם עלי, מה שאומר שיש באפשרותו לבצע את תהליך האבקה באופן עצמאי, כאשר דבורה או פרפר מגיעים אליו.
אך לפעמים בגידול עגבניות בחממות ביתיות קורה שיש פרחים שלא הצליחו לבצע את האבקה לבדם והם פשוט נופלים ולא מספקים פירות. לכן בשביל להעלות את הסיכויים ולשפר את ההצלחה בתהליך זה מומלץ לעבור פעם ביומיים שלושה ופשוט לנער בעדינות את פרחי העגבניה, מה שגורם לאבקה ליפול אל הצלקת של העלי ובכך להתחיל את התהליך.
גידול עגבניות שרי אינו שונה מגידול זנים אחרים של עגבניות. עגבניות שרי דורשות את אותם התנאים ואותו היחס כמו העגבניות הרגילות לכן המידע בכתבה זאת רלוונטי באותה מידה.
גידול עגבניות בעציצים הוא לגמרי אפשרי אך חשוב לדעת:
לשתילי עגבניות יש המון שורשים ולרוב הם גם מאוד מסועפים ולכן צריך לספק להם מקום רב. לכן תזדקקו לעציצים מספיק גדולים שיהיו בנפח של 15-25 ליטר כאשר אין צורך בעציצים שיותר גדולים מ 25 ליטר, גודל העציץ כמובן, תלוי במקום שיש לכם בבית, במרפסת, בחממה ביתית או בגינה שלכם. ככל שיש יותר מקום כך הצמח יכול להימנע מלחצים הקיימים באדמה ולגדול לפי הפוטנציאל שלו.
שימו לב שמומלץ בעת השתילה להשתמש בתערובת עשירה בקומפוסט ולא באדמה.
בעת השתילה יש למלא את העציץ עד חצי גובה, להניח את השתיל באמצע ולכסות בעוד תערובת סביבו.
לאחר הזריעה צמח העגבניה יתחיל להניב בערך כחודש עד 4 חודשים והוא ימשיך להניב פירות כל עוד מזג האויר ישחק לטובתו ויאפשר לו זאת, מה שאומר גידול עגבניות בחממה יכול להניב פירות גם בתקופת החורף והסתיו. ניתן לקטוף עגבניות מוכנות ששינו את הצבע שלהם או כאשר הן חצי מוכנות ואז הן ימשיכו להבשיל בבית גם כשהן לא מחוברות לצמח.
אז קצת עובדות מעניינות על גידול עגבניות בישראל, לצערנו הפעם האחרונה בה משרד החקלאות פרסם מידע על גידול עגבניות בארץ, הייתה בשנת 2014 לכן, כל הנתונים מתייחסים לשנה זו. גידול עגבניות לשנה זו עומד על 47 אלף דונם לתעשייה ולמאכל יחד. מתוכם 27 אלף דונם של עגבניות המיועדות למאכל. מרבית גידול העגבניות מתרכז בנגב, כאשר גידול עגבניות בחממה מיועד ברובו לעגבניות מאכל וגידול עגבניות לתעשייה מתבצע בעיקר בשטחים פתוחים. שלכם ובכך להבטיח לכם חוויית גידול מהנה ומפרה.
הצריכה הממוצעת לנפש לשנה עומדת על 20.6 ק"ג לעגבניות רגילות ו- 2.3 ק"ג לעגבניות שרי, כאשר צריכת העגבניות שרי הולכת וגדלה. כאשר מדברים על יצוא מרבית העגבניות הולכות להולנד, סלובניה ורוסיה. כאשר סלובניה והולנד הם בעצם השער שלנו למדינות אירופה. עגבניות הן הירק החשוב ביותר בייצור העולמי. היקף הייצור העולמי לשנת 2011 הוא כ 160 טון שהם כ 15% מייצור הירקות הכללי.
לישראל יש הישגים רבים בכל הנוגע לתחום גידול עגבניות, חתן פרס ישראל לחקלאות לשנת 2006 נחום קידר הוא מומחה לטיפוח ופיתוח זני עגבניות, אשר הצליח לפתח זן עגבניות שניתן לקטוף ולאחסן עוד לפני שהבשילו.בנוסף הוא וצוות שהקים, הם אלו ששדרגו את עגבניות השרי שאנו מכירים כיום, בנוסף לכל הם הצליחו גם להשביח זני עגבניות שונים לעמידות טובה יותר בפני מחלות ולשיפור טעמם. הזרעים של העגבניות שפיתח קידר מיוצרים אך ורק בישראל ולכן מהווים ענף ייצוא חשוב בהתחשב בעובדה שעגבניה היא בין הירקות הנצרכים ביותר בעולם.
עם השנים והפיכת העגבניות לירק מתורבת שאנו אוכלים כיום הלכו ונעלמו תכונות חשובות וחיוביות מצמחי הבר של העגבניה, העגבניה הייתה צמח שהגיע מאזורי חוף צחיחים בפרו צילה ואקוודור ועל כן הייתה בעלת היכולת לגדול בתנאים קשים, כמו עמידות למלח יובש ומזיקים כאלו ואחרים, אמנם העגבניות כיום הרבה יותר גדולות יפות ומחזיקות לאורך זמן אך תכונות הישרדות אלו כמו גם טעמן הטוב של העגבניות הלכו ונעלמו להם. זמיר פיתח כלים לזיהוי הגנים האחראים לתכונות אלו ובכך הביא ליצירת זן עגבניה טוב יותר.
הנה כמה תנאים שחשוב שנשים אליהם לב בגידול עגבניותת בחממה בעונות הקרות
דבר חשוב לגידול עגבניות בחממה הוא עניין המעקב אחר כמות הקרינה בחממה. שעות האור שמתקצרות עם כניסת החורף , העננות הגוברת והעובדה שבמהלך הקיץ הצטבר לו המון חול על הרשתות גורמת לירידה בכושר ההטמעה של הצמחים. לפי כל הספרים רמת הקרינה שמומלצת לשתילים של עגבנייה נעה בין 600-1200 מיקרו איינשטיין.
אם הערך נמוך מהטווח הזה זה עלול לגרום להפסקת הגדילה של אברי הצמח בעקבות העובדה שהשתיל בעצם "נושם" יותר מהיכולת שלו לבצע פוטוסינתזה. על מנת להגדיל את כמות הקרינה השתמשו בחוטי הדלייה כסופים, כוונו את שורות הגידול לכיוון צפון-דרום, השתמשו בחיפוי קרקע בצבעים שחור-כסוף או שחור- לבן על מנת להחזיר קרינה ונסו לשמור על עומס צמחים כזה שיוכל למנוע מצב שבו יהיה יותר מידי צל. גם יותר מידי קרינה יכולה להיות בעיה וכדי להימנע ממצב (יותר מידי חום עלול גם הוא להזיק לגידולים) תוכלו לתלות רשתות צל כדי לבלוע חלק מהקרינה.
בעונת החורף יש עלייה חדה בכמות הלחות מה שגורם לכך שנוכל להבחין בשכבת נוזל על משטחים במבנים או על חלקים מהצמח שעלולים לגרום להתרבות של פטריות ובקטריות (מחוללי מחלות). לכן, על מנת להימנע מכך יש לנקות רשתות צד ולשים לב לכיוון שורות השתילה מה שמשפיע על זרימת האוויר בחממה.
דישון והשקייה הם עניין חשוב ביותר ועל מנת לעשות זאת בדרך הנכונה והמדוייקת ביותר עבור הצמח צריך לחשב את הכמות התדירות והעיתוי של ההשקיה. ועל מנת לעשות זאת צריך להתחשב בכמה משתנים לדוגמא האקלים, עומק השורשים, צריכה משוערת לפי השלב הפיזיולוגי של הצמח ואופי הקרקע. מומלץ למדוד על ידי חיישנים ולא להסתמך על טבלאות והערכות אשר מבוססות על הסתכלות בלבד.
גם במקרה של דישון כדאי למדוד כדי לעקוב אחרי גידול יותר טוב.
גידול צמחים דורש טיפול חם ואוהב תוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים על מנת שנוכל לייצר את העגבניות הטובות ביותר, מקווים שעזרנו לכם להבין קצת את התהליך, דרכי הטיפול וההתמודדות עם הבעיות השונות, על מנת שתוכלו להנות כמה שיותר מהתהליך עצמו.
אם לא מצאתם את המחלה או המזיק שפוגע לכם בעגבניה, מוזמנים להכנס לכתבה מקיפה עם כל המחלות והמזיקים שאנחנו הצלחנו למצוא בעגבניות. 20 מחלות ומזיקים בעגבניות
הקיץ היא עונה מלאה מזיקים ולכן גידול עגבניה בתקופה זאת יכולה להיות משימה לא פשוטה, ולכן אנחנו צריכים להיות ערניים ומוכנים לכל מזיק שיהיה בדרך על העגבניות שלנו. חשוב לדעת שכדי להתמודד עם מזיקים בדרך הטובה ביותר עלינו בעצם לנסות מההתחלה למנוע את הגעתם ולכן גידול עגבניות בחממה ביתית עובד כל כך טוב. מכיוון שלצמח העגבניה יש המון מזיקים שאוהבים אותה הנה כמה דרכים אורגניות למניעה :
בין המזיקים שיותר קשה להתמודד איתם הם ציפורים אשר אוכלות זרעים למחייתם ועלולות לפלוש לגינה שלכם ולטרוף את המבחר הקיים.
כדי למנוע את הגעתן פזרו בצורה נדיבה סרטים מגנטיים כמו אלה שנמצאים בקלטות טייפ ישנות כאילו הם קונפטי מעופף מה שימנע מהציפורים לנחות בגינה שלכם עקב הפחד שלהם מדברים זזים ומבריקים.
גם כאן גידול עגבניות בחממה פותר בעיה זאת, הוספת רשת על הדלתות והחלונות תמנע כניסה של ציפורים אך תשמור על זרימת אוויר. אם אתם מגדלים בחממה הביתית שלכם במקרה זה תספיק רשת פשוטה בפתחי החממה שלכם כדי למנוע את כניסתם
דרך נוספת להגן על הגידולים שלכם היא לרסס עם ספריי מניעה פעם בשבוע. הספריי שנמצא הכי אפקטיבי הוא תרסיס שמיוצר משום שתוכלו להכין בבית. כדי להכינו קיטשו 30 שיני שום, הניחו אותם המיכל זכוכית וכסו במים רותחים לאחר 5 ימים שהמיכל מכוסה יהיה לכם תרכיז שום שממנו תיקחו 3 כפות לכל חצי ליטר מים, תערבבו, הכניסו לבקבוק הנכון ורססו על עלי הצמח, התרסיס אמור להחזיק כשבוע על העלים.
מדבקות אלו משמשות ללכידת זבוב לבן ועוד כמה מזיקים מעופפים אשר מחפשים פריחה ולכן נמשכים אל הצבע הצהוב ונדבקים אליו. במידה ואין ברשותכם מדבקה כזאת תוכלו לייצר מלכודת זהה באמצעות בריסטול צהוב אותו מרחו בשמן מנועים (כדי לתפוס את המזיקים) ותעמידו על מתקן עץ, מומלץ בצידי הגינה. שוב גידול בחממות כולל חממות ביתיות כמובן יקטין באופן משמעותי כניסה של מעופפים.
גידול עגבניות בחממה הוא לא תמיד דבר פשוט אך אם השנים לומדים לזהות את הבעיות וכבר מכירים את הפתרונות. ישנם מחלות רבות שעלולות להופיע בצמחי העגבנייה אך בגדול אפשר לחלק אותם ל4 סוגים:
מחלות המופיעות בעיקר בעלווה של צמח העגבנייה לדוגמא:
המחלה מתפתחת בתנאים של חום ולחות בינונית מה שאומר שהיא צפוייה להופיע בעיקר בין הקיץ לסתיו. התסמין של מחלה זו היא הופעה של כתמים צהובים או לבנים בצידם העליון או התחתון של עלי העגבנייה.
על מנת למנוע את המחלה יש לתפוס אותה בשלב מוקדם בתור התחלה ולהסיר את כל העלים הנגועים, לאחר מכן קיימים מספר רב של תכשירים שיוכלו לעזור על ידי ריסוס סדיר בהם. חשוב לדעת שישנם קבוצות שונות של תכשירים וכדי להימנע מהיווצרות של עמידות למחלה יש לעשות החלפה ביניהם. עוד חשוב לדעת שמתן התכשיר דרך הטמעה ולא ריסוס אפקטיבית יותר.
מחלות המאופיינות בריקבון הצמחים והתמוטטותם, דבר הגורם נזק רב ליבול. דוגמה למחלה זו היא עובש אפור.
מחלה אשר מתפתחת בעיקר בחורף, בלחות גבוהה יחסית של 95% , במזג אויר קר יחסית, מעונן ולח וההדבקה מתפשטת באמצעות רוח וגשם. היא מופיעה בכל צורות הגידול מחממה ועד שטחים פתוחים אך תנאים אקלימיים שנוצרים בחממות ובתי רשת בגלל שתילה צפופה ותנאי אוורור לקויים עלולים להיות תנאים אידיאליים להתפתחותה. תוקפת את הצמח והפרי גם לאחר שנקטף. מופיעה כפלומה בצבע אפור חום, היא חודרת דרך חתכים פצעים ורקמות מזדקנות בצמח. עלולה לתקוף את הפרי ולגרום להופעת כתמים שחורים קטנים שמוקפים בהילה לבנה (בפרי ירוק) וצהובה (בפרי אדום).
הקפדה על אוורור תקין ומרווחים בין הצמחים, חיפוי קרקע ביריעות פלסטיק יעזור להפחית את הלחות ובכך את התפתחות המחלה. כאשר מסירים עלים לשים לב שהחתך נשאר נקי וקרוב כמה שיותר לגבעול כדי למזער את אפשרויות החדירה של המחלה לצמח. ויש לתת ריסוס מונע אך בשלב מוקדם עוד לפני הופעת המחלה עצמה תוך שימוש בתכשירים שונים וברוטציה.
כשמן כן הם מחלות שנגרמות עקב חיידקים אשר תוקפים את הגידולים השונים. דוגמה למחלה כזו היא מחלת נמק הליבה.
היא מופיעה בלילות קרים, וכאשר יש מצב של עודף חנקן. החיידקים חודרים אל הצמח דרך פצעים, קיטום ופתחים שונים ודרך אלו מתקדמים לאט לאט בתוכו. היא מופיעה ככתמים בצבע חום על הגבעול קרוב למקום ממנו היא הצליחה לחדור אל השתיל. במידה ונחתוך את הגבעול נוכל לראות את הנמק בליבה ולא בצינורות ההובלה.מאופיינת בריקבון רך ורטוב עם ריח רע. לעיתים הצמח עשוי להיראות לנו כאילו לא קרה לא כלום אבל ככל שהזמן יחלוף והמחלה תתפשט ותתפתח הוא יחל להצהיב ולנבול.
תכשיר נחושת יכול לתרום להאטת קצב התפתחות המחלה. אך הפתרון הוא לבצע סניטציה כימית- לקטול את הגידולים הקודמים עם מתאם סודיום במינון של 12-41 ליטר. יש לעקור ולהעיף מהחממה את כל שאריות הגידולים ולא להשאיר זכר להם לא עלים , שורשים, פירות, כלום. יש להשקות את הקרקע להביא את השטח לנביטה ואז לרסס בקוטל עשים וזאת מהסיבה הפשוטה שהמחלה שורדת גם בעשבים רעים. לאחר מכן יש לחטא את הקרקע ולהקפיד על מחזור זרעים נאות ועל הוספה של קומפוסט (סביב 2 קוב) אחת לשנתיים מה שעשוי לעזור בהתמודדות עם נגעים שונים ולמנוע את ההתבססות שלהם בשטח.
גידול עגבניות מפגיש אותנו גם עם וירוסים. דוגמה למחלה מהסוג הזה היא:
מועבר ע”י תריפסים (חרקים קטנים בעלי כנפיים) אשר נושאים אותו בגופם ומועברים מצמח לצמח. התסמינים שונים מגידול לגידול אך ברוב הגידולים ישנם תסמינים של עיכוב הגדילה, הופעה של כתמים בצורת טבעת על הפרי וכתמי נמק על העלים.
גורם לכתמים על העלים והפירות ולנבילת הצמח. יש לסלק ולהשמיד צמחים נגועים
עיקר תהליך המניעה מתמקד בהתמודדות עם החרקים וניסיון מניעה של התמקמותם בשטחי הגידול.
יש להשמיד כל דריד שנשאר מהגידולים עם סיום הקטיף ולבצע טיפול בעשבייה בשטח ובשטחים הצמודים אליו. במהלך העונה במידה וזוהו צמחים נגועים יש להשמידם מידית. כדי להפחית (לא למנוע) את החדירה ניתן להתקין יריעות גג בולעות UV , רשתות ודלתות כפולות. ניתן גם לשים מלכודת על מנת לבצע בקרה. ולבסוף על מנת לטפל יש צורך בשימוש בהדברה ובשביל זה קיימים סוגים שונים של תכשירים שיעשו את העבודה בשבילכם.
לא מצאתם את מה שחיפשתם? את שאר המחלות תוכלו למצוא כאן
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.
מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את
קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –
גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם
כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם