שקיות להכנת תה קומפוסט

תה קומפוסט

תה קומפוסט הוא בעצם דשן נוזלי שנחלט מקומפוסט, הוא מעשיר את האדמה במהירות ולכן גורם לצמחים להיות גדולים יותר, טעימים יותר, בריאים יותר ועמידים יותר. בקיצור תה קומפוסט הוא הסם האורגני שיכול להפוך את הצמחים שלכם ללאנס ארמסטרונג של הצמחים.

תוכן עניינים

מהו תה קומפוסט

המונח תה קומפוסט הוא לא מדוייק. מבחינה טכנית תה הוא תהליך בו עשבי תיבול מושרים במים רותחים ליצירת משקה בריא. תה קומפוסט אכן בריא לצמחים, אבל יותר נכון לקרוא לו בירת קומפוסט מכיוון שהתהליך קרוב יותר לתסיסה. זהו נוזל מבושל שמרכז חיידקים, פטריות, סוכרים, ובתקווה נמטודות לצורה נוזלית הנספגת בקלות.

 

ישנן שתי אסכולות על בישול, הפשוטה מהן כוללת השלכת קומפוסט לדלי מים, לתת לו לשבת לסננן אותו לקוות לטוב. זה בדרך כלל נקרא רק תה קומפוסט ויש הרבה אנשים שמבסוטים מהתוצאות ועושים זאת כדרך קבע. השיטה השנייה היא תה קומפוסט מאוורר, הדורש חמצן ותסיסה. זו קצת יותר עבודה, עם הרבה פחות ריח.

תה קומפוסט מוצלח דרך מיקרוסקופ

תה קומפוסט מוצלח דרך מיקרוסקופ 

נמטודה

נמטודה

מה הם היתרונות?

מה אומר המדע

אין הרבה מחקרים מדעיים שנעשו על יתרונותיו של תה קומפוסט, אך יש אלפי גננים שיכולים לספר מניסיונם האישי. המחקרים שכן פורסמו מספרים שהתה יחד עם הרגלי גינון טובים מעודדים צמחים בריאים. 

 

אחד המאמרים שניתחו תה קומפוסט על ידי ד"ר לינדה צ'קר-סקוט, הגיע למסקנה שאין גלולת קסמים, אין הכרח שכוס תה קומפוסט ביום תהפוך את הצמח שלנו לפופאי ותפתור את כל בעיות הצומח הנגרמות על ידי קרקע לקויה או טיפול לא ראוי בצמחים. אבל אכן הוכח כי תה קומפוסט מדכא פתוגנים בחלק מהצמחים (פתוגניות היא מכלול המנגנונים והשיטות באמצעותם אורגניזמים, כגון חיידקים ופטריות ומחוללי מחלות אחרים גורמים לתופעות המחלה ומתמודדים עם מערכות ההגנה של הצמח\הגוף)

מה אומר הניסיון

מבחינת כל אותם הגננים המשתמשים בתה קומפוסט התוצאות ברורות בשל שני דברים שנראה שהתה עושה טוב מאוד:

 

  • שיפור חומרי המזון בקרקע. די ברור, מכיוון שהוא עשוי קומפוסט.
  • הגדלת אוכלוסיית פטריות המיקוריזה ונמטודות טורפות, שתיהן מסייעות בהגנה על צמחים מפני מגוון מיקרואורגניזמים.

על ידי ביצוע שני הדברים הללו, תה הקומפוסט יכול לעזור לצמחים לצמוח מהר יותר, להגדיל את היבול ולשפר את בריאותם הכללית, ולהפחית את מספר המזיקים והמחלות שהם חווים.

כמה זמן לוקח לחלוט תה קומפוסט?

זה לוקח בערך 24-36 שעות להכין תה מסוג קומפוסט שצוין לעיל. אם שכחתם תה קומפוסט לזמן ארוך מזה היא תהיה בסכנת איסוף של חיידקים לא כל כך ידידותיים כמו E. coli וסלמונלה. החיידקים שבפנים ישתמשו בכל החמצן, שיוצר תנאים אנאירוביים, ויגדיל את הסבירות שחיידקים, נגיפים ישגשגו.

מהו תה קומפוסט מאוורר?

תה קומפוסט מאוורר, המכונה גם תה קומפוסט אירובי (aerobic compost tea) הוא בדיוק מה שזה נשמע: תה קומפוסט רגיל שמעורבב עם הרבה יותר חמצן.
התיאוריה היא שאם חיידקים משתמשים בחמצן במהירות, ולכן מתחילים להיווצר תנאים אנאירוביים, אזי אוורור הקומפוסט יפיק אוכלוסיות גדולות יותר של אורגניזמים טובים מהר יותר וימנע את הרעים. זה נעשה באמצעות משאבת אוורור כמו זו המשמשת במיכלי דגים כדי ליצור פעולה מבעבעת בנוזל.

2 דליים של תה קומפוסט מאוורר

אילו סוגים אחרים של תה קומפוסט יש?

תה צמחי

במקום להשרות קומפוסט, אפשר גם להשרות צמחים בעלי תכונות מזינות שנושרות במים כדי להפיק חומרים מזינים אלה. הצמח הנפוץ ביותר בשימוש הוא הסרפד, אשר יכול להוסיף חומרים מזינים יקרי ערך כמו זרחן ואשלגן לקרקע.

תה קומפוסט

תה זבל

זהו דשן הנפוץ יותר בשימוש חקלאי רחב היקף, תה זבל הוא בעצם תערובת של צואה של בעלי חיים משנים שונות (שחלקו עבר כבר תהליך קומפוסטיזציה) הספוגה במים. זה לא באמת הדשן הביתי המומלץ ביותר מכיוון שהוא נהיה מאוד מסריח.

 

תה מיקרוביאלי מסחרי

פשוט תוסיפו מים! תערובות תה מוכנות אלה נועדו בדרך כלל להילחם בסוגיות צמחיות ספציפיות, אך תומכי תה קומפוסט רגיל טוענים כי אין להם מספיק חיידקים כדי להיות כדאיים. עם זאת, מבחינה טכנית הם הרבה יותר בטוחים מכיוון שהם נקיים מחיידקים רעים.

הומוס תולעים

איך מכינים תה קומפוסט?

בתכלס המתכון הזה הוא בסיס לרוב סוגי תה הקומפוסט.

רכיבים וציוד

  • מים שאינם כלוריים (השתמש במי גשמים, או אפשר למי ברז לשבת מעל 24 שעות)
  • 1-2 כוסות קומפוסט או הומוס (אפשר מהקומפוסטר שלכם אם הוא סיים את התהליך)
  • ¼ – ½ כוס מקור מזון לחיידקים או פטריות (סוכרים)
  • דלי 5 ליטר

חיידקים זקוקים לסוכרים וחלבונים פשוטים, ובדרך כלל אחד המקורות הקלים ביותר הוא מולסה ללא גופרית. פטריות זקוקות לסוכרים מורכבים יותר, עם מקורות נפוצים כולל הידרוליזת דגים (בעיקר דגים טחונים), אצות ים / אצות וחומצה הומית. 

אנשים רבים יוצרים תערובת של מולסה ואוכל פטריות גם יחד כדי ליצור איזון תזונתי טוב גם לפטריות וגם לחיידקים, אך לרוב מסתכם במה שנמצא בסביבה ואתם יכולים להשיג בקלות.

 

לפניכם סרטון נחמד שמסביר מה זה חומצה הומית ( humic acid ). מומלץ להפעיל את התרגום האוטומטי בעברית

רוצים להימנע מרכישת מוצרים כימיים כמו חומצה הומית, לפניכם מתכון קומפוסט נוסף:

מתכון נוסף לתה קומפוסט ביתי DIY

  • מי ברז שאינם כלוריים (מספיקים למילוי דלי של 5 ליטר)
  • 2 כוסות קומפוסט אורגני (אם הקומפוסט מסריח הוא לא מוכן ולכן לא טוב!)
  • 1 כף מולסה שחורה
  • 1 כף דשן אצות נוזלי (או להשרות אצות במים)
  • 1 כפית דשן דגים נוזלי

בניית מבשלת תה קומפוסט ביתית

לסוג הפשוט ביותר של בישול תה קומפוסט, כל מה שאתה צריך זה:

דלי של 5 ליטר

  • בד סינון (גאזה, טטרה (נקרא גם חיתול, בד מרובה רב פעמי המשמש תינוקות) לסינון התה קומפוסט
  • מספיק מים שאינם כלוריים למילוי הדלי
  • משפך גינה או מזלף

לתה קומפוסט אוורירי, תזדקק לכל מה שלמעלה, בתוספת:

  • משאבת אוויר
  • אבן אוויר (משמש להכנסת חמצן למים באקווריום)
  • אתם יכול להכין בעצמך מים שאינם כלוריים על ידי איסוף מי גשמים או פשוט לתת למי ברז לשבת במשך 24 שעות. 

 

רוב האנשים פשוט זורקים את הקומפוסט לדלי ואז מסננים אותו כדי להפריד בית התה קומפוסט למוצקים. אך יש אפשרות לשים את בד הסינון בדלי כשקצות הבד קשורים בחוץ לפני הנחת הקומפוסט ולבסוף פשוט להרים את המוצקים מהדלי בפשטות. 

את משאבת האוויר אפשר פשוט לזרוק לדלי.


עכשיו, תנו לזה לשבת בערך 24 שעות. זכרו! יותר מדי זמן וחיידקים רעים יתחילו להשתלט. למעשה, אם זה מתחיל להסריח אז עברתם את הגבול וצריך לזרוק אותו. לכן ברגע שהתה קומפוסט מוכן תשתמשו בו ואל תתמהמהו כדי שהמיקרואורגניזמים הפעילים לא יתחילו למות.

איך משתמשים בתה קומפוסט?

בדרך כלל מומלץ לדלל את התה ליחס של לפחות 1 ל – 4\5 אתם יכול להשקות את האדמה עם התה קומפוסט באמצעות המזלף או המשפך שלכם.

באיזו תדירות משתמשים בתה?

יש ברשותכם אדמה מוזנחת? כזאת שלא טופלה הרבה זמן והיא צחיחה ויבשה ועכשיו החלטתם להתחיל להשקיע בה? זה הזמן האידיאלי מבחינתנו להתחיל להשתמש בתה קומפוסט. פעם ביומיים במשך שבועיים. יש לכם אזור שנראה לכם שצריך איזה זריקת עידוד. 3-4 פעמיים כל יומיים יכול לעשות את העבודה. ואז אפשר להכין אחת לשבוע , שבועיים.

אך לטווח הארוך אנו ממליצים להכין או לקנות קומפוסטר ביתי, להכין קומפוסט מהזבל האורגני שאתם מייצרים ולפזר מעל האדמה . היתרונות בהזנת הגינה בעזרת קומפוסט תוכלו למצוא בכתבה הזאת – הכל על קומפוסט. מידע על קומפוסטרים תוכלו למצוא בדף הקומפוסר שבתפריט העליון.

קומפוסט

כל מה שרציתם לדעת על קומפוסט

מהו קומפוסט? איך מייצרים אותו? ולמה הוא מועיל ? רוצים לדעת את התשובות? על כל אלה ועוד נענה בכתבה הבאה. מה זה בעצם קומפוסט? קומפוסט

התה שלכם עובד?

אם יש לך גישה למיקרוסקופ המסוגל להגדיל פי 400X אתה יכול לראות את החיידקים בעצמך. בדוק את התמיסה המדוללת ואתה אמור להיות מסוגל לראות אלפי חיידקים ובתקווה נמטודה מועילה. מדי פעם אתה צריך גם למצוא אמבה.

כמה זמן לתוצאות?

עשיתם תה קומפוסט טוב אבל אתם שואלים כמה זמן יקח עד שנראה תוצאות?
רוב חובבי תה הקומפוסט עשו בדיקה משלהם זה לצד זה, והוסיפו את התה לצמח אחד ולא לצמח זהה ממש לידו. הממצאים מדווחים שאמנם לא תראו תוצאות מיידיות, אך ככל שעובר הזמן תראו הבדל ברור בין השניים. אחד מהם ייראה בריא יותר, ירוק יותר, עשיר יותר ואולי אף יניב תשואה גבוהה יותר. עם זאת, זה יקרה רק עם ביצוע שגרתי במהלך עונת הגידול.

 

האם היו לכם תוצאות נהדרות עם תה קומפוסט? נשמח אם תשתפו את ניסויי התה שלכם למטה!

כתבות נוספות

שאלות נפוצות על קומפוסט

שאלות נפוצות על קומפוסט

הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.

חממה טיפולית

חממה טיפולית

מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את

איזה קומפוסטר מומלץ לרכוש?

קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם

חממה ביתית על שטח חקלאי

חממה ביתית לא רק לגידול צמחים

כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם

שתפו

גלילה לראש העמוד
מנעול פתוח
כיף שחזרת
דילוג לתוכן