קומפוסט כאמצעי לדיכוי של מחלות קרקע
רוצים לגדל גינה אורגנית ולא רוצים להשתמש בריסוסים כדי להתמודד עם מחלות קרקע או למנוע אותם? בוודאי תשמחו לשמוע שקומפוסט יכול להיות התשובה שאתם מחפשים.
דף הבית » קומפוסטציה ביתית למתקדמים
הכתבה הבאה מיועדת לאנשים שרוצים להעמיק יותר לתוך התהליך של הקומפוסטציה בכדי לדעת לייצר קומפוסט ביתי איכותי באמת ולא מפחדים ממדידות וממעקב רציף. מהם השלבים בתהליך הקומפוסטציה? איך יודעים שהקומפוסטציה התבצעה כמו שצריך ושהקומפוסט בשל? ומה המשמעות של שימוש בקומפוסט לא בשל? אם השאלות האלו מעניינות אתכם - הכתבה הזאת תהיה אפקטיבית בשבילכם.
ייצור קומפוסט מהפסולת האורגנית הביתית היא דרך מתבקשת, יעילה חינמית ואקולוגית. פסולת אורגנית אשר מושלכת לפחים, היא אוצר מבוזבז. מהפחים מוסעת הפסולת למטמנות ושם נקברת באדמה. בנוסף לקומפוסט הפוטנציאלי שאנחנו מפסידים, אנחנו תורמים לזיהום אוויר כתוצאה מהשינוע של הזבל האורגני מהפח ברחוב אל מרכזי טיפול אשפה ומשם למטמנות. אם כל זה לא מספיק, מיותר לציין שפסולת שמוטמנת בקרקע מזהמת במיוחד, אחראית על פליטת גזי חממה ובעייתית גם מבחינת עתודת הקרקע שהיא מצריכה. על פי הערכה מגיעים לחירייה יותר מ-1300 טון פסולת אורגנית מידי יום! לא חבל?
בשנים האחרונות ניתן לראות עליה בייצור הקומפוסט הביתי ובשימוש בקומפוסטר ביתי בכל רחבי הארץ, גם במרחב הכפרי וגם במרחב העירוני. אפילו האקדמיה ללשון עברית כבר קבעה את החלופות העבריות למילים הלועזיות. לאחר התלבטות בין השורש רק"ב והשורש דש"ן ופנייה לציבור בבקשה לעזרה נבחר השורש דש"ן ונקבעו המילים: דְּשׁוֹנֶת עבור קומפוסט ו- מַדְשֵׁן עבור קומפוסטר. נחמד לא?
תהליך קומפוסטציה תקין
לשילוב של קומפוסט באדמה יש יתרונות רבים בניהם הזנת הצמחים, שיפור מבנה הקרקע, שיפור כושר החזקת המים בקרקע והתמודדות נגד מחלות. על כך תוכלו לקרוא עוד בכתבות שלנו: קומפוסט כאמצעי לדיכוי מחלות קרקע ו-כל מה שרציתם לדעת על קומפוסט.
יחד עם זאת, הקומפוסט עלול לגרום לתופעות שליליות והוא גם יכול לפגוע ביבול אם השימוש בו לא נעשה כמו שצריך. שימוש בכמות גדולה מידי של קומפוסט יכול לפגוע במוליכות הקרקע, ואם הקומפוסט מכיל רמות גבוהות של מתכות כבדות הוא יכול לגרום להרעלת הצמחים או לפגוע בתהליכים ביוכימים המתרחשים בתוך הצמח שאחראים על הספקת הנוטריינטים לצמח. מעבר לכך, הסיבה הנפוצה ביותר להשפעה שלילית של קומפוסט הוא שימוש בקומפוסט לא בשל או לא יציב. הדבר נכון גם בשימוש בקומפוסט הביתי וגם בשימוש בקומפוסט תעשייתי. הרבה פעמים, לנו כצרכנים, אין כל דרך לדעת האם הקומפוסט שרכשנו בשל או לא.
רוצים לגדל גינה אורגנית ולא רוצים להשתמש בריסוסים כדי להתמודד עם מחלות קרקע או למנוע אותם? בוודאי תשמחו לשמוע שקומפוסט יכול להיות התשובה שאתם מחפשים.
האפקט העיקרי של שימוש בקומפוסט לא בשל הוא חסימה של חנקן זמין בקרקע ע"י אוכלוסיות חיידקים. הדבר גורם למחסור חמור של חנקן בצמח, להרעבת חנקן ולבסוף לפגיעה בצמח וביבול. חסימת מינרל החנקן בקרקע נגרמת עקב יחס פחמן/חנקן (C/N) גבוה שמאפיינת בדר"כ קומפוסט לא בשל. כשזה המצב, גדלה אוכלוסיית המיקרואורגניזמים בקרקע אשר מפרקת את שאריות הפחמן (C) ,שמקורו בחומר האורגני, ומשתמשת בחנקן (N) שבקרקע לגדילה שלה במקום שיהיה זמין לצמח.
חוץ מאשר להגדיל את תכולת החנקן הפירוק המהיר של קומפוסט לא בשל יכול לגרום לנזקים חמורים אחרים בקרקע ובצמחים ולעקב נביטת זרעים. שימוש בקומפוסט לא בשל יכול גם לעלות את חומציות הקרקע ולפגוע בשורשים. בקיצור, לא כדאי לקחת סיכון אלא לחכות ולוודא שכל שלבי הקומפוסטציה התבצעו כמו שצריך.
שעועית גדלה בקומפוסט בשל ולא בשל
בעולם החקלאות וניהול הפסולת, יש שיטות מגוונות שנעשות במעבדה באמצעות מכשור מיוחד כדי לקבוע האם הקומפוסט בשל או לא. לרב לא מסתפקים בשיטה אחת אלא בשילוב של כמה. לדוגמא, יש בדיקה שסופרת את כמות המקיראורגנזימים בקומפוסט. לקראת סוף תהליך הקומפוסטציה המספר שלהם יורד ולכן שיטה זו יכולה לנבא באיזה שלב בתהליך הקומפוסטציה נמצאים. אנליזה נוספת, בודקת את צריכת החמצן ע"י המיקראורגנזימים הנמצאים בקומפוסט, זו עולה בתחילת תהליך הקומפוסטציה ועם הזמן יורדת. יש גם אנזליות הבודקות את הרכב וכמות החומרים הרקבוביים שבקומפוסט ועוד ועוד.
בקיצור, השיטות רבות ומגוונות אבל לא מתאימות לביצוע ביתי. אבל, אל יאוש, מיד נציג בפניכם שיטות פשוטות שכן ניתן לעשות בבית, ואת הקרטריונים שניתן לעקוב אחריהם בכל זמן. קריטריונים אלו יתנו לנו הערכה גסה לגבי מצב בשלות הקומפוסט.
מהו קומפוסט? איך מייצרים אותו? ולמה הוא מועיל ? רוצים לדעת את התשובות? על כל אלה ועוד נענה בכתבה הבאה. מה זה בעצם קומפוסט? קומפוסט
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.
מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את
קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –
גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם
כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם