גידול ירקות בבית ואנשים ששווה לעקוב אחריהם ביוטיוב
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
דף הבית » גידול הידרופוני בחממה ביתית
גידול הידרופוני בחממה ביתית - פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם בחממה ביתית.. מקווים שבטן שלכם מוכנה כי אנחנו בהחלט נעורר בכם תיאבון.
מי חשב לגדל אוכל על קיר ולא בארוגה או באוויר בלי אדמה?
לאחרונה אנחנו שומעים יותר ויותר את המושג הזה, גידול הידרופוני, מה הכוונה?
נתחיל מההתחלה, הידרופוניקה = גידולי מים. אך למעשה החוקרים בעשר השנים האחרונות הגיעו למסקנה שיש מגוון רחב של תצורות בהן צמחים יכולים לגדול, לכן כיום, "הידרופוניקה" מוגדרת יותר כ"גידול צמחים ללא אדמה".
פשוט מאוד – דשן נוזלי. בגידול הידרופוני חשוב שהצמחים שלכם יקבלו את כל הויטמינים והמינרלים שהם צריכים, לכן מוסיפים למים (המזוקקים) דשן המכיל את כל מה שנחוץ לצמח. נהוג להחליף את המים אחת לחודש ולהוסיף דשן חדש. בנוסף יש מספר מכשירי מדידה שיעזרו לכם להבין שהמים שנמצאים במערכת ההידרופונית שלכם עשירים ומאוזניים.
בנוסף הצמחים שלכם צריכים טמפרטורה מסויימת וכמות של אור בכדי לשגשג אבל על נרכיב בהמשך כשנדבר על חממה ביתית.
אז כמו שאנחנו מבינים – בגידול הידרופוני אין שימוש באדמה! (חדשות טובות לחובבי הנקיון).
בגדול כשאנחנו משתמשים בגידול הידרופוני, אנחנו בעצם יוצרים לעצמנו עבודת גינון נקייה, ניצול שטח קטן יחסית להרבה גידולים, שליטה טובה בהזנת הצמחים וקצירת הצלחות מהירה יחסית ומוצלחת! כשמשתמשים בהידרופוניקה אין מחלות הבאות מן הקרקע, צמחי בר שיש לחסל, או אדמה שיש לעבד.
אנחנו אמנם רק בכמה השנים האחרונות התחלנו לשמוע ולהיחשף יותר לגידול הידרופוני אך הפרסום המוקדם ביותר המוכר על גידול צמחים שלא באדמה הוא הספר Sylva Sylvarum ("היסטוריה טבעית") של פרנסיס בייקון שיצא לאור בשנת 1627. הספר עורר מאז מחקרים רבים בגידול צמחים במים והמסקנות לא איחרו להגיע. בשנת 1699 פרסם ג'ון וודוורד ניסוי הידרופוני שערך עם נענע שבוא מצא כי צמחים במקורות מים פחות טהורים גדלו טוב יותר מצמחים במים מזוקקים. זה אומר שאנשים יתעניינו בהידרופוניקה כבר מעל 300 שנה אחורה!!
בשנת 1842 הורכבה רשימה של 9 יסודרות חיוניים לצמיחת צמחים.
בשנת 1929 בחור בשם ויליאם פרדריק גריק מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי החל לעסוק בגידול הידרופוני למטרת גידול יבולים חקלאיים, הוא יצר סנסציה כשגידל עגבניה בגובה 7 וחצי מטר בפתרונות תזונתיים מינרליים ולא באדמה.
הוא גם זה שטבע את השם הידרופוניקה ב- 1937 (לטענתו המונח הוצע בעבר על ידי W.A Setchell)
אחרי שהבנו שהחדשות אכן מרעישות – ניגש לתכלס…
מערכת הידרופונית מגיעה בשלל צורות, גדלים, איכויות ומחולקת גם לשיטות גידול שונות.
לשם גידול הידרופוני נצטרך מערכת הידרופונית – מערכת שתכיל את כמות וסוג השתילים שארצה לגדל, שתעניק נוזלים, חומרים מזינים וחמצן לצמחים שלי ובגדול תחליף את גינת הירק שלי או תספק לי גינה גם אם אין לי חצר או מקום מיותר. עוד נשמח לדעת כי מיני צמחים רבים מניבים יותר תפוקה בפחות זמן, ולעיתים גם באיכות יותר גבוהה. כשמשתמשים במערכת הידרופונית אין מחלות הבאות מן הקרקע, צמחי בר שיש לחסל, או אדמה שיש לעבד. ניתן לגדל צמחים בצפיפות רבה ולחסוך בשטח (אפשר אפילו לגדל צמחים בקומות).
מגוון המערכות ההידרופוניות הוא אינסופי ובסוף זו שאלה של צרכים אישיים כמו תקציב, מקום, סוג הגידולים ועוד. מערכות הידרופוניות מחולקות בגדול לשתי קבוצות עיקריות – מערכות הידרופוניות ביתיות ומערכות הידרופוניות מסחריות.
מערכות ביתיות לרוב יהיו קטנות יחסית תוך דגש עם ניצול שטח כשהגידול לרוב יהיה בצורה אנכית.
הצמחים יהיו ״שתולים״ בכוסיות שתילה עם מצע הידרופוני כשרק חלק משורשי הצמח נוגעים בתמיסת ההשקיה.
המערכות הביתיות יזדקקו למינימום מאמץ תפעולי – אחת לשבוע שבועיים נצטרף לבדוק את ערכי המים מבחינת כמות דשנים וחומציות בעזרת מדידים דיגיטליים ובמידה והתוצאות לא בטווחים הרצויים נצטרך לאזן 🙂
מערכות גידול ביתיות יכולות להיות יצירתיות מאוד ולשמש כמחיצה, חיפוי קיר, מערכות גג, על קירות, מרפסות, פרגולות ועוד כל כך הרבה !
כל מערכות ההידרופוניקה פועלות בסוף על אותו עיקרון: צמחים גדלים בתנאים סטריליים ונטולי אדמה המאפשרים העברת חומרים מזינים לשורשים ישירות מתמיסת מים המועשרת בחומרים מזינים לצמח. את המים מעבירים בסירקולציה ולכן אנו חוסכים כסף יקר.
ישנן שיטות שונות של גידול הידרופוני כשהשיטה וסוג המערכת בה נחליט להשתמש יהיה תלוי בתקציב שלנו, בהיקף היבול שלנו ובסוג הצמחים שאותם נוכל לחלק לפירותיים (מלפפון, עגבנייה, פלפל) ולעליים (חסה, פטרוזיליה, תרד) לעלים הירוקים לצורך העניין זמן גידול קצר יחסית ומערכת שורשים קטנה. לגידולים פירותיים מחזור הגידול יהיה ארוך יותר ומערכת שורשים גדולה בהתאם. לכן, צמחים גדולים יותר יעדיפו מצע תומך באזור מערכת השורשים.
מערכת תעלות הידרופונית תתאים מאוד לגידול במקומות קטנים יחסית תוך ניצול המקום לגידול אנכי, בשל גודלה ומצע השתילה שלה (מים עם תמיסה) היא תתאים יותר לגידולי עלים כמו תרד, פטרוזיליה, מנגולד, חסה וכו'.
חשוב לדעת – מערכת זו נוטה להיות רגישה יותר לשינויים בתנאי הסביבה שלה בשל נפח המים הקטן. בנוסף, מערכת זו נשענת על הזרמת מים קבועה על ידי משאבה, מה שאומר שגידול הצמחים בצורה תקינה והמנעות מייבושם תלויים באספקת חשמל מתמדת. מצב של הפסקת חשמל יכול להביא לייבוש מהיר של הצמחים.
חשוב לזכור שהשורשים שלנו צריכים לקבל גם חמצן ולכך קיימות שלושה דרכים –
משאבת אוויר, שימוש במפוח על מנת לאוורר את התמיסה או מפל מים בצד הבריכה.
אפשרות נוספת היא השארת מרווח בין בסיס השורשים למפגש עם המים, כך שחלקם התחתון של השורשים זוכים לשהיה במים מזינים וחלקם העליון זוכה לאוורור נהדר!
עם שיטה זו, נוכל להיות בטוחים שלשינויים המתרחשים בסביבת הגידול שלנו תהיה השפעה מתונה בשל גודלו של גוף המים שלנו. בנוסף, זו שיטה מאוד חסכונית במים ואינה תלויה באספקה מתמדת של חשמל.
ריכזנו כמה מהיתרונות הבולטים שיש בגידול בחממות שיבהירו למה אם אפשר והאם כדאי לעסוק בגידול הידרופוני בחממה ביתית 😉
עם חממה, אפשרויות ההגידול שלנו אינן מוגבלות כלל, אוהבים פירות וירקות? לכו על זה!
מעריצים של ניחוח הפרחים הטריים? אתם יכולים לשתול כמה שתרצו! או לפחות כמה ששטח החממה שלכם יאפשר. בקטע של ניסויים ומחקרים? מעבדה פרטית – בום.
יש הרבה אנשים שרק רוצים צמחים יפים בחממות שלהם, אבל אחרים סומכים עליהן למטרת אספקה קבועה של פירות וירקות אורגניים טריים למשפחה, לארוחות מזינות יותר ולחיסכון בסל הקניות.
כל כך הרבה יתרונות בצורת גידול אחת!
עבור הגנן הביתי קיימים מספר יתרונות לגידול הידרופוני – תוכלו להגדיר את מערכות הגידול שלכם כך שיתאימו לכל חלל, לא משנה הצורה או הגודל. ניתן לגדל על השיש במטבח, במקלחון או בארון השינה. מכיוון שהשורשים לא יצטרכו להתפשט כדי למצוא את החומרים המזינים והמים, הגינה ההידרופונית שלנו תשתמש בהרבה פחות מקום.
אין עשבים שוטים!!
בגינון הידרופוני אין – עשבים – שוטים! המצע הסטרילי גם מפחית באופן דרסטי (או אפילו מבטל לחלוטין) מחלות הנגרמות בקרקע ואת ביקורם של מזיקים.
בריאות הצמח.
צמחים הידרופוניים צומחים במהירות של עד 50 אחוז יותר מצמחים הגדלים באדמה והתפוקה שלהם תהיה גדולה יותר! למה? כנראה שיש יותר חמצן לרשות השורשים מה שמאפשר לשורשים לספוג חומרים מזינים מהר יותר מאשר בקרקע. אנרגיה חסוכה זו מאפשרת לצמח לייצר חומר אכיל יותר. לכן כשאנחנו מתסתכלים על הצמחים היפים במערכות הידרופוניות הם תמיד נראים בריאים יותר, גדולים יותר ובמקרים רבים גם מבשילים במהירות רבה יותר.
אוטומטי!
כאשר מערכת הגידול שלנו היא אוטומטית, היא מאפשרת לנו הרבה זמן פנוי ואפילו את היכולת להיעלם לפרקי זמן ממושכים מבלי שנצטרך לדאוג להשקות או להאכיל את הצמחים.
עוד יתרונות כוללים פחות שימוש במים, פחות עישוב וללא צרוך בחומרי הדברה.
אז הבנו כמה היתרונות בגידול הידרופוני הם משמעותיים ומשפרים את איכות החיים של הצמחים ושלנו כאחד..
והבנו שחממה ביתית לגמרי תספק לגידולים שלנו עונות ארוכות ותנאים מתאימים לגידול בכל עונה בשנה,
ואיזה כיף באמצע החורף להכין מרק עגבניות טריות מהחממה הביתית שלי או באמצע הקיץ לעוף עם קינוח תותים מושחת מתותים שגדלים אצלי בחצר או לאכול כל יום חסה טרייה.
השילוב של חממה ביתית וגידול הידרופוני מצמצם באופן משמעותי את ההתעסקות עם מחלות ומזיקים ושאר מטלות שהם לא לשתול ולקטוף. היכולת להסיק מסקנות בסביבה מבוקרת וללמוד להבין מה הצמחים שלנו צריכים היא חשובה ומאפשרת לנו לעסוק בגידול הצמחים שלנו לאורך זמן.
רוצים חממה ביתית משלכם? אנחנו בטבעלו מוכרים מגוון חממות ביתיות ואת כל המוצרים הנלווים. בנוסף אנו מציעים שירותי הרכבה היכולים לכלול גם בניית בסיס לחממה הביתית שלכם כגון דק עץ או מסגרת עץ שיאפשרו סביבה סטרילית וישמרו על החממה ועל האחריות שלה לזמן רב.
רוצים מערכת הידרופונית בתוך החממה, אנו עושים זאת גם כן! צרו איתנו קשר ואנו נדאג להציע לכם מספר מערכות הידרופוניות שיתאימו בצורה מושלם לחממה ביתית או למרפסת שלכם.
אז כמו שאנחנו אוהבים להגיד – הגיע הזמן שטבעלו!
האהבה לגידול ירקות בבית יכולה לזרום לנו בווריד מלידה, או שהיא יכולה להתגנב אלינו יום אחד מבלי שנשים לב. כך או כך, דבר אחד בטוח…
הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.
מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את
קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –
כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם
מציאת עכברים, חולדות או עדויות לנוכחותם כגון שיער וגללים בקומפוסטר ומסביבו עלולה להיות מעט מטרידה. ידוע כי מכרסמים עיקשים אלה לועסים דרך עץ, פלסטיק וכמעט