תולעים אדומות

כל מה שרציתם לדעת על קומפוסט תולעים אדומות

רבים מאיתנו יעקמו את הפרצוף מגועל כשיפגשו בהן, אבל לא בצדק. תולעים אדומות הן שקטות וחרוצות ונחשבות לאחת מקבוצת החיות החשובה ביותר בקרב החיות תושבות האדמה. הן משפיעות בצורה חזקה מאוד גם על מבנה הקרקע וגם על התכונות הכימיות שלה ויש להן שימוש נרחב בעולם מחזור הפסולת. אפילו צ'ארלס דארווין כתב בסיכום הספר שלו, שספק אם קיימת חיה אחרת שלקחה חלק חשוב כל כך בהיסטוריה של העולם כמו זה שלקחו תולעים אדומות. בכתבה זו נספר לכם דברים שלא ידעתם על תולעים אדומות ונרחיב על השימוש בקומפוסטר תולעים.

תוכן עניינים

מהי קומפוסטציה עם תולעים?

קופוסטציה עם תולעים, נקראת גם וורמיקופוסטציה ('וורמי' היא תחילית שמשמעותה תולעת). בוורמיקומפוסטציה מסתייעים בתולעים בעלות מערכת עיקול ייחודית שהופכת שאריות מזון וחומרים אורגנים אחרים לקומפוסט עשיר בנוטריינטים הנקרא וורמיקומפוסט או קומפוסט תולעים. קומפוסטציה עם תולעים משגשגת בסביבה אירובית (עם אוויר).

אילו תולעים מתאימות לקומפוסט תולעים?

כמו שהכותרת מגלה, התולעים הנפוצות ביותר לשימוש בקומפוסטר תולעים הן תולעים אדומות. מבין התולעים האדומות המין השכיח ביותר היא אחת בשם איסניה פטידה (Eisenia Fetida). בנוסף אליה יש מינים נוספים כמו Lumbricus rubellus ו- Lampito mauritii שמצטיינים בפירוק חומר אורגני לא פחות. לא כל התולעים מתאימות לשימוש בקומפוסטר. מינים שמתגוררים בשכבות עמוקות יותר בקרקע ניזונים באופן שונה ולכן פחות מתאימים למטרה זו. בנוסף לתולעים אדומות גם זחלים של זבוב החייל השחור, או בשמו המדעי, הרמטיה אילוסנס (Hermetia illucens) יתאימו מאוד בקומפוסטר תולעים.

תולעים אדומות - מי הן?

תולעים אדומות שייכות לקבוצה גדולה יותר של תולעים הנקראת תולעי אדמה ולמערכת של התולעים הטבעתיות. הגוף שלהן מחולק למקטעים רבים הנראים כטבעות זעירות לאורך גופן, ומכאן השם "תולעים טבעתיות". תולעים אדומות הן תולעים חשופות, ללא שלד, דבר המקנה להן מראה חלקלק ומבריק. המאפיין החיצוני הבולט ביותר של תולעים אדומות ושל תולעי האדמה בכלל, הוא הסימטריה הדו צדדית שלהן. כלומר, שני קצוות הגוף שלהן זהים וקשה להבחין באיזה קצה נמצא הפה ובאיזה קצה נמצא פי הטבעת שלהן.
תולעים אדומות מקרוב

איך תולעים אדומות מתרבות?

תולעים אדומות מתרבות במהירות לאחר שהן מגיעות לבשלות המינית. בדר"כ זה קורה תוך 30-45 יום לאחר הבקיעה שלהן מהגולם. תולעים אדומות בקומפוסטר יכולות להכפיל את האוכלוסייה שלהן תוך כ- 60 יום. כמו כן, תולעים אדומות הן דו מיניות כלומר, לכל תולעת יש את שני המינים! משוגע נכון? משוגע ככל שיהיה, זה עדין לא אומר שתולעת בודדת יכולה להתרבות לבדה. תולעת אדומה עדיין צריכה תולעת אדומה אחרת כדי להתרבות. כדי לעשות כן, מסתדרות התולעים האדומות זו לצד זו בתצורת ראש וזנב ובכך מעבירות את תאי המין אחת לשניה. חומר רירי שמיוצר בשלב זה יהפוך אחר כך לגלמים שבתוכן יתפתחו הביצים.

איך מזהים גלמים של תולעים אדומות?

כדאי לדעת להבחין בין גלמים של תולעים אדומות לגלמים של תולעים אחרות על מנת להבין אם אוכלוסיית התולעים משגשגת או שעל קומפוסטר התולעים שלכם השתלטה חיה אחרת. גודל הגלמים של תולעים אדומות קטן מגרגר אורז, הם בעלי צבע צהוב וצורה לימונית. תולעת אדומה בוגרת יכולה להפיק עד כארבעה גלמים בשבוע שמתוכם יבקעו בין שתיים לחמש תולעים תוך שלושה שבועות. תולעים אדומות צעירות הן לבנבנות ובמרכז גופן מופיע גוון ורוד בגלל כלי הדם שלהן.

מאיפה הגיע הרעיון של להוסיף תולעים אדומות לקומפוסטר?

תולעים אדומות הן התולעים היעילות ביותר מבין התולעים השונות לשימוש בקומפוסטר תולעים. בטבע, תולעים אדומות חיות בשכבות העליוניות של קרקע עשירה מאוד בחומר אורגני רקבובי כמו זה שנמצא בשכבות העלים והענפים הקטנים שמרקיבים על קרקעית יער או חורש. הן לא יוצרות מחילות ולא נמצאות בשכבות העמוקות של הקרקע כמו תולעי אדמה נפוצות אחרות. זו הסיבה שתולעים אדומות הפכו לאידיאליות כתוספת לקומפוסטר.

מה ההבדל בין קומפוסט רגיל לקומפוסט תולעים?

קומפוסטציה חמה

תהליך קומפוסטציה המתרחש ב – קומפוסטר מסתובב או קומפוסטר רציף נקרא גם "קומפוסטציה חמה". התהליך תלוי בחום שנפלט כתוצר לוואי ע"י המגוון הרחב של המיקרואורגנזימים, לרב חידקים, שמפרקים את החומר האורגני וממירים אותו לקומפוסט. כפי שכתבנו במאמר "קומפוסטציה ביתית למתקדמים", יחס הפחמן/חנקן של החומרים האורגנים שמתפרקים ביחד עם איזון נכון של לחות ואורור מתאים משפיעים מאוד על ייצור החום. החום מעודד את תהליך הקומפוסטציה ועל הדרך הורג חידקים וזרעים לא רצויים. אם התהליך נעשה נכון, הקומפוסטציה תתבצע במהירות ויכולה להסתיים תוך חודש וחצי עד חודשיים.

קומפוסטציה קרה

קופוסטר תולעים או וורמיקומפוסטציה נחשבים ל"קומפוסטציה קרה". זהו תהליך קומפוסטציה שלא דורש חום. מקומפוסטר עם תולעים אדומות לא נפלט חום רב ואין עליה משמעותית בטמפרטורה. עוד על תפקיד הטמפרטורה בתהליך הקומפוסטציה תוכלו לקרוא בכתבה "קומפוסטציה ביתית למתקדמים".

החומר האורגני שמכניסים לקומפוסטר התולעים בדר"כ מאופיין ביחס פחמן/חנקן נמוך יותר מאשר קומפוסטר רגיל. במקום על חום, הוורמיקומפוסטציה מסתמכת על מיקרו ומאקרו אורגניזמים, בניהם תולעים אדומות. זהו תהליך איטי יחסית, יכול לקחת עד חצי שנה לפעמים והוא לא משמיד זרעים לא רצויים של צמחים ועשבים.

קומפוסטציה תחת זכוכית מגדלת

קומפוסטציה ביתית למתקדמים

הכתבה הבאה מיועדת לאנשים שרוצים להעמיק יותר לתוך התהליך של הקומפוסטציה בכדי לדעת לייצר קומפוסט ביתי איכותי באמת ולא מפחדים ממדידות וממעקב רציף. מהם השלבים

קרא עוד »

מהם ההיתרונות של קומפוסטר תולעים והוספת תולעים אדומות לקומפוסטר?

קומפוסטר תולעים חסכוני במקום ויכול להיות ממוקם אפילו בתחום הבית או בדירה ללא חצר או אפילו מרפסת. שלא כמו קומפוסטר רגיל, הוא לא דורש הפיכות מכיוון שתולעים אדומות מערבבות והופכות את החומר האורגני באופן טבעי. הן מפרקות ומעבדות את שאריות המזון ובכך מגדילים את שטח הפנים של החומר האורגני שבא במגע עם מיקרואוגנזימים שמסייעים גם הם בפירוק. בנוסף, קומפוסטר תולעים דורש תחזוקה מינימלית והוא סלחני יותר מבחינת היחסים בין החומר הרטוב ליבש שמכניסים אליו. הוספת תולעים אדומות לקומפוסטר היא השקעה מינימלית והתרומה שלהן להאצת תהליך הקומפוסטציה ואיכות הקומפוסט היא גדולה.

מה היתרונות בשימוש קומפוסט תולעים אדומות ואיך משתמשים בו?

קומפוסט תולעים הוא קומפוסט טבעי ונטול ריח. קומפוסט מסוג זה יכול להכיל עד 4% יותר חנקן מאשר קומפוסט רגיל. כמו קומפוסט רגיל, את הקומפוסט התולעים מומלץ לפזר על האדמה ליד הצמחים ובעזרת כף שתילה או מקלטר ידני . אפשר גם להטמיע אותו בשכבות עמוקות יותר במינונים נמוכים יותר. אל תפזרו כמות גדולה מידי כי במידה והקומפוסט לא בשל או לא התפרק מספיק הוא עלול לפגוע בצמחים. כמו לקומפוסט רגיל יש לו את היכולת להילחם במחלות צמחים, על כך תוכלו לקרוא בכתבה: "קומפוסט כאמצעי לדיכוי של מחלות קרקע". במידה ויש נוזלים בתחתית הקומפוסטר, ניתן להשתמש בהם כתה קומפוסט. על יתרונות השימוש בתה קומפוסט תוכלו לקרוא בכתבה: "תה קומפוסט".

כתבות נוספות

שאלות נפוצות על קומפוסט

שאלות נפוצות על קומפוסט

הקומפוסטר לא סתם הפך להיות חברו הטוב של האדם, האדמה וגם היקום מודה לנו על כל גרם של זבל אורגני שלא נקבר או מושלך לפח.

חממה טיפולית

חממה טיפולית

מאז ומתמיד ידענו שישנו קשר ישיר וחיבור עמוק בין הנפש לטבע, ולגבי הקשר בין הנפש לגוף אין לנו כל ספק. אבל אם לרגע ניקח את

איזה קומפוסטר מומלץ לרכוש?

קיימים היום בשוק המון סוגי קומפוסטרים, כשכל אחד נראה ומתנהג קצת שונה מחבריו הקומפוסטרים. איך בכל זאת בוחרים את המומלץ ביותר? על רגל אחת –

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית

גידול הידרופוני בחממה ביתית – פרי עץ הדעת שמשגע את עולם הגינון הפרטי! לא פעם שמענו את ההתלהבות בקולם של מי שמגדל הידרופוני ואם גם

חממה ביתית על שטח חקלאי

חממה ביתית לא רק לגידול צמחים

כשאנחנו חושבים על חממה אנחנו ישר חושבים על גידול צמחים אבל תתפלאו לדעת שיש עוד הרבה אפשרויות יצירתיות. חממה ביתית יכול להיות בדיוק המבנה שאתם

גלילה לראש העמוד
מנעול פתוח
כיף שחזרת
דילוג לתוכן